Mic Dejun, pranz / cina, Retete, Retete raw vegane, Uncategorized
Leave a comment

Painici raw din seminte si microplante! Reteta video!

 

Nu știu dacă ai mâncat vreodată “Pâinici raw” la vreun eveniment sau dacă ai încercat să faci tu singur/ică acasă, dar te asigur că acestea sunt delicioase. Le numesc pâinici dar de fapt sunt turtițe, puțin crocante care merg de minunte atât la micul dejun cât și la prânz/cină, unse cu pateuri și creme tartinabile.

Forma si textura

Prima oară când am încercat aceste pâinici, eram la un eveniment dedicat veganilor și mi s-au părut ciudate dar și foarte interesante în aceelasi timp. Forma și textura erau ciudate pentru a fi numite pâinici dar gustul absolut bestial.

 

Denumirea de pâinici, cred eu, vine din faptul că sunt foarte versatile. La fel ca și pâinea, merg combinate cu o multitudine de mâncăruri: poți întinde pateuri, brânzeturi peste ele sau le poți mânca împreună cu ciorbe, supe, mâncăruri gătite.

 

Gustul poate fi diferit în funcție de ceea ce te hotărăști să folosești ca și ingrediente. Eu am ales următoarea combinație dar te asigur că poți jongla cu ingredientele astfel încat rezultatul final sa fie cu siguranță super delicios.

 

painici raw din seminte  

 

Pe lângă faptul că sunt gustoase – painicile sunt și sănătoase :).

Acestea sunt raw (crude), adică sunt preparate la deshidrator, la o temperatură ce nu depășește 40 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că toți nutrienții rămân intacți, aceștia nu se pierd cum este în cazul preparării la cuptor la temperaturi înalte.

Ingrediente painici raw:

  • 2 morcovi
  • 1 – 2 ghivecele de microplante – eu am ales varianta floarea soarelui si ridiche chinezească
  • 50g semințe susan alb
  • 50g semințe canepă
  • 100g fulgi de ovăz sau secară
  • 50g semințe de in transformate în faină
  • 300ml apa plată
  • condimente preferate: eu am ales oregano, busuioc, sare și piper

 

painici raw din seminte

Mod de preparare painici raw:

 

Pasul 1: Spălam și curățăm morcovii, apoi îi dăm prin răzătoarea mică. După ce ras sau tocat mărunt morcovii, îi punem într-un bol mare în care vom amesteca toate ingredientele.

 

Pasul 2: Tăiem microplantele din ghivecele și le mărunțim cu ajutorul unui cuțit. Adăugăm microplantele în bol peste morcovii răzuiți.

 

Pasul 3: Adăugăm în bol semințele de susan și canepă

 

Pasul 4: Mixam semințele de in și fulgii de ovăz (sau secară) într-o râșniță de cafea. Le mixam până ce ajung la textură de făină, după care le adăugăm peste celalalte ingrediente.

 

Pasul 5: Amestecăm toate ingredientele împreună cu condimentele și adăugăm apa. “Aluatul” nostru trebuie să capete o textură lipicioasă 🙂

 

Pasul 6: Putem întinde aluatul pe folie de silicon și pus la deshidrator pentru 8 -10 ore. Sau putem întinde pe o foaie de copt și pus la cuptor.

 

În acest caz nu mai poate fi vorba despre pâinici raw! Raw (crud) se referă la faptul că temperatura de preparare nu depășește 40 de grade celsius. Dacă nu dețineți un deshidrator atunci puteți să coaceți turtitele la cuptor pentru 40 – 50 minute la foc mic.

 

Ambele versiuni sunt delicioase, singura diferență constă în faptul că varianta raw păstrează toți nutrienții intacți. Din păcate prin coacere la temperaturi înalte, alimentele își pierd majoritatea nutrienților.

 

RETETA VIDEO!

 

 

Alte retete recomandate

Lapte de migdale & cookies

Burger Vegan din naut

Leave a Reply