Scurt istoric al sushi-ului
Cei mai mulţi dintre noi stim despre sushi ca este un fel de mancare specific bucătariei japoneze. Mai știm că se face din peşte crud si orez . . . si cam atât …
O explicație dintr-un dicționar chinezesc definește acest preparat ca: ”un preparat în care peștele este acrit (murat) în orez și sare și care se manâncă când este gata”. În trecut modalitatea de a conseva pestele era prin intermediul mucegaiului care provine din orez. După perioada de fermentare, orezul era scos din interiorul pestilor si aruncat.
Sushi a trecut prin multe schimbări de-a lungul timpului până a ajuns la forma pe care o cunoaștem azi.
Denumirea de sushi presupune o bucăţică mică de peste acoperită de o peliculă de orez şi apoi îmbrăţişată de o foiţă de algă frumos presată şi împachetată. Mie personal – recunosc că nu îmi place neapărat gustul de algă. Are un miros / gust intens şi aromat, o combinaţie între mare – peşte – algă. Am tot încercat să fac combinaţii astfel încât să pot să mă bucur ca la carte de o porţie frumoasă de sushi.
Aşa că am zis că trebuie să creez un sos care să reprezinte piesa de rezistenţă a platoului – cel care acoperă mirosul şi gustul de algă. Este un preparat care merge la petreceri, cine romantice sau pur şi simplu o gustărică sănătoasă. Dacă nu ai încercat până acum – atunci este timpul … De ce??? Pentru că este super uşor de preparat. Orezul se fierbe super uşor, este un orez special de sushi care odată fiert se umflă şi se lipeşte de foiţa de algă – făcându–ţi munca mult mai uşoară!
Ingrediente conţinut sushi vegetarian:
- 3-4 foiţe algă Nori
- 550g orez alb de sushi
- jumătate avocado
- jumătate de mango
- microplante floarea siarelui
- microplante ridichie rosie
- 1 castravete mic
- 1 morcov mic
Ingrediente sos:
- jumătate mango
- jumătate avocado
- vlăstari de busuioc japonez
Preparare:
Se spală bine bine orezul în aproximativ 4-5 ape pentru a înlătura amidonul în exces iar apoi se pune la fiert pe foc mic. Apa trebuie să depăşească cam aproximativ 1 deget suprafaţa orezului. Atenţie – orezul se umflă şi se fierbe foarte uşor. După ce atinge temperatura de 100 grade şi începe să fiarbă, punem capacul si îl mai lăsăm pe foc aproximativ 5-7 minute. Orezul special pentru sushi are o textură lipicioasă aşa că este necesar să ne umezim mâinile de fiecare dată când încercăm să îl întindem pe foiţa de algă. Vă recomand un bol cu apă în apropierea voastră pentru a vă umezi mainile de fiecare dată când se lipeste orezul de degete 🙂 !
Între timp tăiem toate legumele pe longitudinal în fâşii subţiri şi frumoase. Întindem foiţa de nori şi începem să aplicăm orezul lipicios. Acesta trebuie să formeze un strat uniform pe aproape toată suprafaţa algei cu excepţia colţurilor. Adăugam peste orez legumele frumos colorate!
Înfăşurarea foitelor de sushi necesită un suport flexibil care să ne ajute pe noi să ne ușurăm munca! Este un suport care seamănă cu un rulou / covoraş de rulat din bambus 🙂
Prepararea sosului: Toate ingredientele se pun în robotul de bucătărie şi vrum vrum până se creează o pastă frumoasă, cremoasă şi delicioasă cu un gust uşor dulceag 🙂
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂
Reteta video!
Vă urez poftă bună! Să vă bucurati alături de cei dragi!
2 Comments