Nu este aşa că atunci când îţi plănuieşti vacanţa în Grecia – unul dintre primele lucruri la care te gândeşti – în afară de măsline şi smochine 🙂 – este sosul de tzatzichi? Eu una da! Mă gândesc la acel sos răcoritor cu aromă de usturoi – delicios şi cremos – yummm
Şi pentru că este sezonul usturoiului românesc – atunci de ce să nu beneficiem şi să profităm de el? Nu uitati că este important să consumăm alimente în sezon!
Şi nu este aşa că în această perioadă de vară simţi nevoia să mănânci mai uşor – mai puţin – mai light? De aceea m-am gândit că o salată de vlăstari / microplante te va umple de minerale şi vitamine şi te va pregăti pentru zilele însorite şi caniculare ce urmează!
De ce să consumăm microplante?
Atunci când ingredientele cheie: apa, aerul, pământul şi soarele se combină şi ating sămânţa ea se transformă în energie. Seminţele conţin anumite enzime inhibitoare care interferează cu absorbţia nutrienţilor, de aceea ele trebuie trezite la viaţă.
Vlăstarii reprezintă vârful piramidei din ciclul vieţii lor, deoarece s-a constatat că acesta este momentul când plăntuţa oferă cel mai ridicat nivel de vitalitate.
– Proteinele, vitaminele, enzimele, mineralele se multiplică;
– Macronutrientii sunt transformaţi în formele lor mult mai uşor asimilabile: proteinele se transformă în amino acizi, grăsimile în acizi graşi esenţiali, amidonul în zaharuri etc.
– Toate aceste procese îmbunătăţesc digestia şi asimilarea.
Ingrediente salată:
– 1/2 caserolă microgreens floarea soarelui
– 1/2 caserolă microgreens muştar
– o lingură de ulei de măsline presat la rece
– 1/2 caserolă microgreens ridiche roşie
– 1/2 caserolă microgreens mazăre
– un praf de sare
– un sfert de lămâie
– zmeură (opţional) – mie personal îmi place combinaţia
Ingrediente sos tzatzichi:
– 150g seminţe de dovleac
– 1 castravete mediu
– 3 sau 4 căţei de usturoi nou
– sare de ocnă după gust
– 1 lingură ulei măsline
– câteva fire mărar
Mod de preparare sos tzatzichi:
Se hidratează 8 ore seminţele de dovleac(peste noapte) şi apoi se pun în blender împreună cu zeama de la castravete, uleiul + căţeii de usturoi tăiaţi în bucăţele mai mici. Zeama de la castravete se obţine prin răzuirea castravetelui şi stoarcerea acestuia în mâini. Apa din castravete va ieşi foarte uşor – şi acest lucru ne va ajuta blenderul în mixare. Vrum vrum până ce capătă o textură cremoasă. Adăugăm sarea spre sfârşit şi gata 🙂
Tăiem mărunt mărarul şi îl adăugăm peste sos împreună cu castravetele răzuit. Apoi îl garnisim cu ce microplante ne plac nouă cel mai mult. Dacă sosul de tzatzichi a ieşit prea zemos – atunci poţi adauga o lingură de seminţe de chia (eu aşa am procedat). Acestea vor absorbi excesul de apă.
Dacă nu avem seminţe de dovleac atunci putem să folosim caju. Sosul va ieşi chiar mai alb la culoare şi foarte cremos ca şi consistenţă. Deci ambele variante sunt ok!
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce farverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cunoutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!