Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

Vlăstari de mazăre! Cum să îi introducem în alimentaţie?

Varianta proaspătă sau congelată?

Nu ştiu dacă vi se întâmplă si vouă sau doar mie . . . dar câteodată loveşte un dor si o poftă mare de a savura mâncărica mea preferată din copilărie . . . MAZĂRE! Mi-au plăcut dintotdeauna acele sfere verzi şi crocante, perfect conturate care îmi satisfăceau atât foamea cât şi papilele gustative. Ceea ce nu cunoaşteam atunci dar am ajuns să ştiu acum este că mazărea pe langă un gust excepţional conţine un arsenal de proteine şi nutrienţi.

Inconvenientul intervine când nu o pot consuma fresh /proaspăt culeasă. Varianta congelată nu imi satisface cerintele, ea avand un gust mult mai puţin intens . . . aş putea spune chiar fad.

Aşadar vin în sprijinul vostru cu o soluţie mult mai disponibilă si benefică dar şi mai fresh indiferent de anotimp. O soluţie cu un gust super intens plin de vitamine şi nutrienţi.

Vlăstarii de mazare:

Am avut ocazia sa intalnesc niste oameni minunati – Microgreens Romania – care cresc acesti vlastari si pe care putem să îi consumăm pe tot parcursul anului, ori de câte ori avem poftă. Dar mai mult decât atât, vlăstarii reprezintă un pachet nutritional mult mai uşor asimilabil de către organismul uman.

Vlăstarii de mazăre au un gust dulceag – delicios, cu o tentă uşoară de alune. Conţine o cantitate mult mai concentrată de nutrienţi şi enzime disponibile în comparaţie cu planta matură.

Beneficii:

– Vlăstarii de mazăre sunt bogati în clorofilă – sângele plantelor este uluitor de asemănător globulelor roşii al sângelui uman. Clorofila oferă energie organismului, acţionează antioxidant îndepărtând metalele grele.

– Ne reglează tranzitul intestinal, încetineşte procesul de îmbătrânire.

– Ne protejează împotriva substanţelor chimice nocive. Aşadar oferă o oxigenare abundentă, care poate ajuta împotriva creşterii celulare anormale.

–  Sprijin pentru regenerarea celulelor;
– Surse puternice de antioxidanţi, minerale, vitamine şi enzime care protejează împotriva radicalilor liberi;
Alcalinizant efect asupra corpului, care este gândit pentru a proteja împotriva bolilor, inclusiv a cancerului (tumori acide).

Ce conţin vlăstarii de mazăre?

1. Mazărea este considerată unul dintre liderii proteici din domeniul legumelor, are un conţinut bogat de proteine. Procesul de creştere şi dezvoltare a plantei sub forma de vlăstari transformă conţinutul total de amino-acizi într-o formă mult mai uşor asimilabilă de către organism uman!

Pentru absorbţia optimă a proteinelor cel mai bine este să îi consumăm cruzi, spre deosebire de varianta gătită.
Producătorii de pudre proteice au început să includă vlăstari de mazăre în lista lor de ingrediente tocmai datorită acestui mare conţinut proteic ridicat.

2. Fitonutrientii din mazăre: saponine, acizi fenolici, acidul ferulic şi cafeic, şi flavanoizi s-au dovedit a oferi beneficii puternice antioxidante şi anti-inflamatorii.

3. Datorită conţinutului bogat de proteine şi fibre de calitate, vlastarii ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge şi reduce poftele alimentare.

4. Vlăstarii de mazăre conţin pe aceeaşi cantitate de produs:
– De şapte ori mai multă vitamina C decât afinele.
– De patru ori mai multă vitamina A decât tomatele.

5. Vlăstarii de trifoi, lucerna şi de mazăre sunt bogaţi într-un antioxidant cunoscut sub numele de coumestrol şi care face parte din categoria fitoestrogenilor. Acesta aparține unei clase de compuși chimici cunoscut sub numele de coumestani.

Efectul hormonal:

Există unele controverse în sănătatea holistică şi comunitatea medicală cu privire la tema fitoestrogenilor şi efectul lor asupra sistemului endrocrin şi hormonal. Fitoestrogeni nu sunt recomandaţi în mod particular femeilor cu niveluri ridicate de estrogen, fibroame uterine / tumori sau androgeni scăzuţi. Totuşi unii fitoestrogeni sunt consideraţi luptători împotriva bolilor ca resveratrolul, quercetina şi coumestrolul.

Universitatea Cornell a descris coumestrolul în mod corespunzător: “Din moment ce imită estrogenul, aceşti fitoestrogeni pot avea . . . fie aceleaşi efecte ca şi estrogenul . . . fie pot bloca efectele estrogenului. Efectul fitoestrogenilor depinde de doza lor. Fitoestrogenii în doze mici pot acţiona ca estrogenul, dar şi viceversa, în doze mari pot bloca estrogenul.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Internaţional al Cancerului în cadrul căruia s-au analizat efectele anticancerigene ale coumestrolului s-a afirmat că rezultatele au indicat un risc redus pentru cancerul gastric asociat cu consumul coumestrolului.
Un alt studiu a arătat că coumestrolul a exercitat efecte puternice asupra inhibării creşterii a trei linii de celule de cancer.

Dacă eşti curioasă cum putem introduce vlăstarii de mazăre în alimentaţia noastră, am pregătit aici o super reţeta simplă de preparat. Este deliciosă, sănătoasă şi super creamoasă!

Alte beneficii?

O cantitate suplimentară de nutrienţi care se găsesc în vlăstarii de mazăre, similari cu coumestrolul, sunt lignani, un alt tip de fitoestrogen cunoscut pentru calităţile sale antioxidante şi proprietăţi anti-inflamatorii.
Într-un studiu de revizuire 2011, lignanii precum curcuminoidele (găsite în curcumă / turmeric), au fost descrişi ca agenţi anti-inflamatori de excepţie.

Putem să adaugam vlastarii de mazare şi / sau în salate, garnituri sau chiar în sucurile detox verzi. Ele ajută la alcalinizarea corpului tău, susţin sistemul imunitar şi asigura regenerarea celulară adecvată.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare articolul :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂

Surse:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/29/green-peas-broccoli-sprouts.aspx/

http://www.healthdiaries.com/eatthis/6-health-benefits-of-pea-shoots

http://www.superfoods-for-superhealth.com/pea-shoots.html

http://ajcn.nutrition.org/content/79/2/183.full

Leave a Reply