Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

Microplante / Vlăstari de floarea soarelui – beneficii şi proprietăţi!

Acid sau alcalin?

Suntem, probabil, din ce în ce mai conştienţi de faptul că este necesar să existe un echilibru în dieta noastră zilnică între alimentele acide şi alcaline. Organismul uman, pentru a funcţiona în parametrii normali, necesită un raport de 80% alimente alcaline şi 20% acide. Din păcate în zilele noastre se întâmplă tocmai invers.

Avem un stil de viaţă sedentar, consumăm foarte multe alimente supraprocesate, suntem mereu în viteză … iar la sfârşitul zilei ne simţim zleiti de putere. Şi sigur vă gândiţi … oare cum pot plăntuţele acestea mici şi firave să mă ajute pe mine?! Ce influenţă pot avea ele asupra bunăstării mele? Vă invit să citiţi următoarele argumente documentate!

Toţi vlăstarii, prin intermediul fotosintezei, devin plante alcalin – formatoare. Acest lucru înseamnă că ne ajută în menţinerea şi reglarea PH-ului în interiorul anumitor organe. Seminţele lor sunt de fapt acide.

Sămânţa într-adevăr este biologic vorbind, organul de reproducere al plantelor. Dar ea este într-o formă latentă, aşteaptă să fie folosită în rolul care i se cuvine pe acest pământ şi anume … să fie plantată.

Neutralizarea Anti-Nutrienţilor şi a Acidului fitic  

Procesul de germinare şi creştere a plantelor sub forma vlăstarilor ajută la descompunerea anti-nutrienţilor din nuci, cereale şi seminţe. Antinutrientii le face dificil de digerat de către organismul nostru.

Anti-nutrienţii, cum ar fi acidul fitic se leagă de moleculele de magneziu, zinc, calciu şi fier, ceea ce le face mai greu de digerat de către organism. În natură, aceasta serveşte scopului de a permite seminţelor să treacă intacte prin sistemul digestiv al unui animal şi apoi să crească într-o plantă.  

Atunci când ingredientele cheie se combină – apa, aerul, pământul şi soarele – şi ating sămânţa … aceasta devine din ce în ce mai activă … îşi face loc la suprafaţă … se transformă în energie! Practic din momentul în care plăntuţele încep procesul de germinare, ele se transformă în bombe nutriţionale! De fapt germinarea şi creşterea plantelor sub forma vlăstarilor poate reduce conţinutul anti-nutritiv cu 90% sau mai mult.    

De ce vlăstari de floarea soarelui? 

Însăşi ideea de creştere şi de a mânca vlăstari de floarea-soarelui a început la începutul anilor 1970 prin intermediul lui Viktoras Kulvinskas, co-fondator al Institutului de Sănătate Hippocrate. Institutul din America s-a specializat pe combaterea problemelor de sănătate prin metode alternative care includ introducerea vlăstarilor în dietele pacienţilor.

Mulţi dintre voi deja aţi auzit că sănătatea intestinelor este forma principala de combatere a bolilor şi a invadatorilor străini în organism. Sistemul nostru imunitar se regăseşte în proporţie de 70% în intestinele noastre.

Atunci când seminţele de floarea-soarelui sunt crescute timp de 7- 10 zile, ele devin mici plăntuţe verzi, care ne oferă beneficii de sănătate incredibile. Aceste mici plăntuţe verzi sunt un elixir pentru sănătatea şi funcţionarea organismului.

Motivele pentru a consuma vlăstari de floarea soarelui zilnic:  

1. Alcalinizează organismul. Cum? Datorită faptului că plantutele microgreens de floarea soarelui conţin minerale alcaline: magneziu, cupru, potasiu, sodiu, fier, calciu – acestea reuşesc să rebalanseze raportul acido – bazic din interiorul organismului. 

2. Vlăstarii sunt foarte bogaţi în clorofilă. Gândiţi-vă la moleculele de clorofilă ca la sângele plantei. Sângele verde al plantei are un rol foarte bine definit şi important în reconstrucţia şi revitalizarea sângelui nostru. Clorofila are o construcţie asemănătoare sângelui nostru, şi este necesară în revitalizarea tisulară, calmarea inflamaţiei, activarea enzimelor.

3. Ele stimulează fertilitatea, deoarece acestea conţin cantităţi mari de zinc. Zincul este un mineral esenţial pentru dezvoltarea spermei.

4. Vlăstarii o sursă bogată de lecitină, care ajută la reducerea şi/sau eliminarea depunerilor acumulate în pereţii arterelor. Cum? Lecitina este un emulgator – o substanţă care descompune şi dispersează grăsimea. Ea are rolul de a menţine colesterolul şi grăsimile în sistemul cardiovascular şi de a preveni ataşarea lor la pereţii arterelor. Lubrifierea furnizată de lecitină creează o căptuşeală alunecosa prin care este dificil că depozitele grase să adere. Când depozite mari de grăsime nu pot adera la anumite regiuni ale corpului, acestea sunt transportate la ficat unde sunt metabolizate şi transformate în energie.

5. Sunt recomandaţi în special femeilor datorită faptului că sunt bogaţi în vitamina B, în special acid folic. Folatul este o vitamina necesară pentru femeile gravide – ajută la dezvoltarea tubului neuronal al copiilor. De fapt, mugurii de floarea-soarelui sunt bogaţi în toate substanţele nutritive importante în timpul sarcinii, cum ar fi fierul, calciu şi grăsimi esenţiale.

Vlăstarii de floarea-soarelui conţin vitaminele A, complexul B, D şi E; conţin şi minerale, inclusiv calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu şi fosfor.

Ele activează fiecare celulă a sistemului imunitar şi ajută la menţinerea bacteriilor intestinale sănătoase, îmbunătăţind astfel capacitatea noastră de a lupta împotriva bolii.

Vlăstarii de floarea-soarelui au capacitate mare antioxidantă datorită conţinutului mare de vitamina E. Vitamina E lucrează sinergic cu vitamina C şi seleniu pentru a reduce tensiunea arterială, creşte elasticitatea arterelor şi pentru a preveni bolile de inima.

Radicalii liberi provoacă daune care scurtează durata de viață a celulelor. Vitamina E din plantutele de floarea soarelui este un antioxidant puternic. Acesta ajuta la reducerea daunelor radicalilor liberi si incetineste procesul de imbatranire a celulelor.

Surse:

http://www.thesproutarian.com/sproutedfoodisbest.htm

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/08/eating-sprouts.aspx

https://wellnessmama.com/36654/sprouts-microgreens-benefits/

Sprouts The Living Super Food

 

Leave a Reply