Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

Vlăstarii de muştar – Proprietăţi şi Beneficii!!!

Ce este muştarul?

Muştarul este rudă cu legumele din familia cruciferelor varză, broccoli şi ridichea.
Vlăstarii de muştar sunt consumaţi în stare proaspătă în întreaga lume datorită caracteristicii sale speciale – gustul picant.

Iuţeala acestei plante se datorează glucozinolatului o substanţă chimică din plantă pe care organismul o converteşte în izotiocianat (proprietăţi anti-cancer). Izotiocianatii se eliberează atunci când are loc distrugerea pereţilor celulelor vegetale sub acţiune mecanică (masticare, radere, taiere, stoarcere, etc.) Această substanţă chimică naturală pe nume glucozinolat contribuie la sistemul de apărare a plantei împotriva dăunătorilor şi a bolilor. Cercetările recente au scos la iveală iuţeala plantei are şi proprietăţi citostatice foarte puternice, glucozinolatii fiind eficienţi în multe forme de cancer, precum cel de piele, plămâni, de colon, de stomac.

În administrare îndelungată sau în cantitate mare, acesta devine toxic. Dar asa cum v-am mai mentionat si cu alte ocazii, acest lucru se refera la majoritatea alimentelor. Doza consumata poate transforma alimentul in ceva nociv!

Vitamine si minerale:

Dacă alegeţi consumaţi vlăstari de muştar, luaţi în considerare îi veţi oferi organismului vostru următoarele vitamine: A, B, C, E şi K, şi minerale: calciu, magneziu, fosfor, fier şi zinc. Vlăstarii conţin, de asemenea, clorofilă, caroten, aminoacizi şi antioxidanţi. Un pachet complet de nutrienţi uşor asimilabili de către organism!
Dacă sunteţi curioşi aflaţi de ce vlăstarii sunt mai bogaţi în nutrienţi decât sămânţa sau planta matură, va recomand următorul articol!

Aici am explicat de ce vlăstarii au o atât de mare concentraţie de nutrienţi? De ce seminţele sau plantă matură nu conţin la fel de mulţi nutrienţi!?

sprout-5

Vlăstarii de muştar – Proprietati si Beneficii:

1. Sunt un aliment cu efect antiviral / antioxidant;

Vlăstarii de muştar sunt detoxifianti pentru ficat. Bogaţi în săruri minerale (Ca, Fe, P, Mg, K şi în special S), vitamine şi clorofilă.
2. Sunt un aliment care ajută în protecţia organismului împotriva cancerului.
Principalele componente găsite în vlăstarii de muştar sunt: glucozinolatul mentionat şi mai devreme (un fitonutriment esenţial), şi vitamina C – având un efect mare antioxidant. Dr. Jonny Bowden mentioneaza  glucozinolatii sunt în esenţă moleculele de baza ale substanţelor care cresc rezistenţa oamenilor la cancer. În conformitate cu World’s Healthiest Foods Association studiile arată protecţia împotriva cancerului este cel mai puternic beneficiu al vlăstarilor de muştar.

3. Reduc nivelul colesterolului;

Muştarul are capacitatea de scădere a colesterolului, prin abilitatea sa de a se lega de acizii biliari. Acizii biliari sunt compuşi din colesterol. Acest lucru ajută la reducerea nivelului de colesterol prin puterea sa de legare şi stimulare a excreţiei.

4. Ajută întărirea sistemului imunitar.
Vlăstarii conţin, de asemenea, clorofilă, caroten, aminoacizi şi antioxidanţi. Un pachet complet de nutrienţi uşor asimilabili de către organism!

5. Conţin foarte multă vitamina K
O altă vitamina care se acumulează de multe ori în timpul germinării este vitamina K. Seminţele care nu au fost germinate în general, conţin foarte puţin vitamina K. Seminţele de muştar germinate conţin cantităţi impresionante de vitamina K. Aceasta este necesară pentru coagularea sângelui şi formarea oaselor. Aşa vitamina K este o componentă necesară şi benefică a unei diete sănătoase.

6. Au un nivel înalt de calciu natural.

 

Precauţii:

Este necesar menţionez datorită conţinutului ridicat de vitamina K, pacienţii care iau anticoagulante sunt încurajaţi evite acest aliment, deoarece creşte concentraţia de vitamina K în sânge care este ceea ce medicamentele de multe ori încearcă coboare.

Vlăstarii conţin acid oxalic, o substanţă natural găsită în unele legume, care se poate cristaliza la unele persoane în pietre de oxalat în tractul urinar. De recomandat pentru persoanele cu pietre ale tractului urinar evite consumul de legume care aparţin familiei Brassica.

Muştarul poate conţine, de asemenea, goitrogeni, care pot interfera cu producerea de hormoni tiroidieni şi poate provoca deficit de hormon de tiroxină la persoanele cu disfuncţii tiroidiene.

Surse:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/17/mustard-greens-seeds-health-benefits.aspx
http://www.acta.sapientia.ro/actaalim/C3/alim3-5.pdf

Leave a Reply