Dacă ți-aș spune că aceste 5 variante de Lapte Vegetal preparat în casă sunt mai rentabile și cel puțin de două ori mai deliciose decât cel cumpărat de la magazin? Este mult mai ușor decât crezi să prepari lapte vegetal în casă!
Este cremos, delicios, hrănitor, satisfăcător și reprezintă înlocuitorul perfect al produselor lactate în aproape orice rețetă.
Cum prepar Lapte vegetal în acasă?
Super simplu! Amestecând nuci, semințe sau chiar cereale împreună cu apă într-un blender de mare viteză până când rezultă un lapte delicios și cremos. Puteți adăuga, de asemenea, un vârf de sare, un îndulcitor la alegere: curmale, sirop de arțar sau stevia pentru un extra kick!
Hidratarea nucilor și semințelor
Înmuierea nucilor, semințelor și cerealelor ajută la descompunerea compușilor greu digerabili și poate crește de fapt biodisponibilitatea anumitor vitamine.
Cum alegem nucile si semintele?
În ceea ce privește nucile, vă recomand să le achiziționați nesărate, crude și organice ori de câte ori este posibil. Nucile convenționale sunt si ele ok – si ceva mai ieftine.
Dacă doriți să adăugați un plus de aromă laptelui, puteți opta să coaceti semintele sau nucile acasă, dar țineți cont că prin coacere o parte din nutrienți vor fi eliminați.
Va recomand să hidratati nucile peste noapte! Pur și simplu puneți-le într-un borcan sau castron de sticlă, acoperiți-le cu apă și lăsați-le timp de 8- 12 ore.
Nu uitați să clătiți bine nucile înainte de a le adăuga în blender.
Cât rezistă laptele Vegetal?
Cel mai bine este să păstrați laptele într-un borcan de sticlă sau o sticlă curată, cu un capac etanș.
În general vorbind, laptele vegetal de casă se va păstra la frigider aproximativ 3-4 maxim 5 zile. Dacă rămâneți cu un surplus de lapte, îl puteți îngheța / congela pentru a îl folosi în smoothie-uri sau pentru a îl dezgheța și pentru a îl folosi în orice altă rețetă.
Ingrediente Lapte Vegetal de migdale
- 150g migdale crude hidratate (aprox 90g nehidratate)
- 1 litru apă plata
- un vârf de vanilie pudră (opțional)
- 2 curmale medjool (opțional)
Ingrediente Lapte de Cocos
- Jumatate nuca de cocos (vezi video)
- 1.5 litru apă plată
- 1-2 curmale de tip medjool(opțional dacă doriți laptele mai dulce)
- un vârf de vanilie pudră (opțional dar recomandat)
Ingrediente Lapte Vegetal de Susan
- 100g semințe susan hidratate
- 1 l apă plată
- 3-4 curmale moi si dulci
- Vanilie pudra sau baton de vanilie
Ingrediente Lapte de Ovaz
- 100g ovăz
- 700 – 1000ml apă plată (depinde cât de concentrat doriți laptele)
- 20g caju hidratat (*opțional) pentru mai multă cremozitate
- 1 lingură Nectar de cocos
- Vanilie pudră sau baton de vanilie
Ingrediente Lapte de Soia
- 350g soia hidratată(150g soia uscată)
- 2.5 litri apă
Mod de preparare lapte de soia
Primul pas este să hidratam boabele de soia. Acestea trebuiesc hidratate pentru minim 8 ore sau cel mai bine peste noapte. Odată ce s-au hidratat, veți observa că boabele își dublează chiar triplează volumul. Acest pas este esențial – deci nu săriți peste el 🙂
După ce s-au hidratat, vă sfătuiesc să clătiți boabele cu apă curată pentru a îndepărta impuritățile și o parte din acidul fitic.
Pasul 2: Transferăm boabele de soia în blender. Turnăm apă proaspătă (1 litru) și mixăm vrum vrum vrum până ce acestea se transformă în pastă.
Pasul 3: Transferăm toată compoziția într-un săculeț de lapte vegetal sau într-un tifon și presăm cu toată puterea. În acest fel separăm pulpa de lapte. Dacă nu dețineti un tifon pe acasă, atunci puteți folosi o sită fină folosită la cernut faina. Atenție . . . este necesară o sită fină pentru o separare/ strecurare eficientă!
Pasul 4: Punem la fiert laptele la foc mare. Adăugăm și cealalată parte de apă (1.5l apă). În momentul în care a început să fiarbă (atenție . . . laptele se umflă rapid și poate da pe lângă oală foarte repede) dăm focul la temperatură medie. Amestecăm cu o lingură de lemn din când în când pentru a împiedica laptele să se lipească de oală. Lăsăm laptele să fiarbă timp de 20 minute.
Pentru modul de preparare celalalte variante de lapte
Pasul 1: Hidratați nucile sau semințele peste noapte sau minim 8 ore!
Pasul 2: Introduceți în blender toate ingredientele menționate mai sus pentru fiecare rețeta! Vrum vrum vrum până ce totul se transformă într-un lapte cremos și delicios!
Cu pulpa rămasă puteți prepara o multitudine de bunătățuri! Înlocuiți unul din ingrediente sau pur și simplu adăugați la rețeta originală pulpa rămasă de la migdale, susan sau soia!
Painici – Crackers Deshidratati
Pingback: Orez cu lapte! Reteta de Post - Vegana! - DolceFarVerde