Acest tort Tiramisu Vegan cu căpșuni este diferit la gust față de versiunea clasică. Este foarte delicios, cremos și super fresh datorită căpșunilor! Fiind totuși o versiune vegană adaptată, mai sănătoasă și mai light, va avea totuși un gust diferit.
Blatul este preparat din fulgi de ovăz. Prin urmare va avea o textură mai umedă – lipicioasă. Eu am ales să folosesc fulgii de ovăz pentru că aceștia sunt gluten free! Dacă sunteți adepții rețetelor vegane sănătoase atunci această rețetă este pentru voi!
Dacă nu aveți probleme cu glutenul atunci puteți prepara blatul din făină de grâu. În cazul în care doriți blatul mai crescut și aerat atunci folosiți făină albă de grâu.
Ingrediente blat tiramisu vegan
Pentru partea uscată:
- 200g fulgi de ovăz pe care îi transformăm în făină de ovăz
- 1 linguriță de bicarbonat sodiu
- 1/2 linguriță praf de copt
- un vârf de sare
Pentru partea lichidă:
- 240ml lapte vegetal
- 1 lingură suc lămâie
- 40ml ulei cocos
- 120g zahăr de cocos
Ingrediente Crema Mascarpone Tiramisu
- 110g tofu nesărat
- 140g caju hidratat
- 70g miere sau sirop de arțar
- 100ml lapte vegetal
- sucul de la jumătate lămâie
- vanilie pudră sau esență de vanilie făcută din vanilie
Pentru însiroparea blatului vom avea nevoie de:
- 250ml apă
- 4 linguri cafea
Este important să preparăm cafeaua tare! Altfel nu se va simți aroma în blat.
Mod de preparare tiramisu vegan:
Pasul 1: Hidratăm caju-ul și desăram tofu-ul dacă este necesar.
Pasul 2: Transformăm fulgii de ovăz în făină de ovăz cu ajutorul unui blender. Dacă doriți puteți să cumpărați direct făină de ovăz. Adăugăm într-un bol făina de ovăz împreună cu bicarbonatul, praful de copt și sarea. Amestecăm bine și dăm deoparte pentru moment.
Al 3-lea pas: Într-un bol separat adăugăm laptele vegetal. Eu am folosit lapte de caju. Mai adăugăm sucul de lămâie, uleiul de cocos și zahărul de cocos. Amestecăm bine și apoi turnăm partea uscată peste partea lichidă. Amestecăm din nou până ce totul se omogenizează bine. Turnăm compoziția într-o formă de tort. Eu am folosit o formă de 17 cm. Dăm formă la cuptor pentru 35-40 min la 180 grade.
Prepararea cremei mascarpone
Pasul 4: În timp ce blatul se coace trecem la prepararea cremei. Adăugăm într-un blender caju-ul hidratat, laptele vegetal, sucul de lamaie. Introducem si mierea, vanilia si tofu. Vrum vrum vrum până ce totul se transformă într-o cremă omogenă.
Pasul 5: Preparam cafeaua. Este important să fie o cafea tare. Fierbem 250ml apă peste care adăugăm 4 linguri cafea.
Pasul 6: După ce s-a răcit blatul, îl tăiem în 2 părți egale. Dacă crește destul îl puteți tăia în 3 părți. Adăugăm baza blatului înapoi în formă și o însiropam din belsug. Eu am folosit toată cantitatea de cafea împărțită jumi juma la cele 2 părți de blat.
Adăugăm apoi jumătate din cantitatea de cremă. O uniformizăm bine cu ajutorul unei spatule. Adăugăm și un strat de căpșuni proaspete tăiate în feliuțe subțiri. Apoi cea de-a doua parte de blat. O însiropăm cu cafea.
Transferam și crema rămasă. Ornăm cu cacao pudră. Încă un strat de căpșuni. Și dăm la frigider pentru minim 3 ore sau peste noapte.
Acum nu rămâne decât să ne bucurăm de o felie de tort cremoasă si aromată alături de cei dragi! Dacă căpșunile nu sunt în sezon, atunci puteți să le omiteți. Sau puteți să le înlocuiți cu alte fructe de pădure.
Concluzia: Să o savurați cu plăcere!
REȚETA VIDEO
Alte rețete recomandate