9 lucruri interesante despre quinoa:
1. Din punct de vedere tehnic quinoa nu este o cereală, ci o pseudo-cereală. Cu alte cuvinte, acesta este de fapt o sămânţă care este preparată şi consumată în mod similar ca o cereală.
2. Desi a fost consumată timp de mii de ani în America de Sud, quinoa a devenit la modă in Europa doar în urmă cu câţiva ani, chiar ajungand la “statutul superaliment”.
3. Primul indicator demn de menţionat este că aceasta sămânţă – quinoa – este foarte uşor de inclus în dieta noastră. Ea este gustoasă, versatilă şi se combină foarte usor cu multe alimente. Aici găseşti una din reţetele încercate de mine … este pur şi simplu fantastică si super usor de facut!
4. Este important să o clătim cu apă, în scopul de a elimina saponina, care se găseşte pe stratul exterior al samantei şi poate avea un gust amar.
5. Puteţi cumpăra quinoa în cele mai multe magazine alimentare de sănătate şi chiar şi din multe supermarket-uri.
6. Avand in vedere timpul scurt de gatire, acesta poate fi gata de „înhăţat ” 🙂 în mai puţin de 20-30 de minute.
7. Nu este modificată genetic, nu conţine gluten şi, de obicei, este organică.
8. Anul 2013 a fost numit de fapt “Anul Internaţional al Quinoa” de către Organizaţia Naţiunilor Unite, afirmaţie bazată pe valoarea sa nutritivă ridicată şi potenţialul de a contribui la siguranţa alimentară la nivel mondial. Cercetătorii de la NASA au luat în considerare quinoa ca o cultură adecvată pentru a fi cultivată în spaţiul cosmic. Acest fapt se datorează conţinutului său ridicat de nutrienţi, uşurinţa de utilizare şi cât de uşor este să crească.
9. Quinoa este de 3 feluri: albă, roşie şi neagră. Toate versiunile au proprietăţi benefice asupra organismului.
Ai o sensibilitate la gluten?
O dietă fără gluten poate fi sănătosă, atâta timp cât se bazează pe produsele alimentare care sunt în mod natural fără gluten. Problemele apar atunci când oamenii mănâncă în loc de alimente ” fără gluten”, alimente preparate cu amidon rafinat. Aceste alimente nu sunt mai bune decât omologii lor cu conţinut de gluten, deoarece acestea cresc foarte rapid nivelul de insulină creând dezechilibre in organism.
Quinoa are un indice glicemic mic, eu o recomand in alimentatia celor care sufera de diabet. Poate fi folosită ca ingredient adecvat în dietele fără gluten, pentru persoanele care doresc să renunţe la pâine şi paste.
Studiile au arătat că, prin utilizarea de quinoa în loc de ingrediente tipice fără gluten, cum ar fi tapioca rafinat, amidon din cartofi, porumb şi făină de orez, aceasta nu creşte zaharul din sange ca ceilalti înlocuitori.
Reţeta indicată în poză o găseşti aici 🙂
Ce conţine quinoa?
– Este o proteină completă, conţine toţi aminoacizii esenţiali. Din acest motiv, este o sursă excelenţă de proteine. Ea este mult mai bogată în proteine decât cele mai multe dintre cereale. Îi revin aproximativ 8 grame de proteine la o ceaşcă de quinoa.
– Este deosebit de bogată în magneziu, o ceaşcă de quinoa reprezentând aproximativ 30% din doză zilnică recomandată.
– Quinoa conţine fier. Fierul ajută la menţinerea celulelor roşii din sânge sănătoase şi este baza de formare a hemoglobinei. Fierul transporta oxigenul de la o celulă la alta şi proviziile de oxigen pentru muşchii pentru a ajuta la contracţia lor. De asemenea fierul creşte funcţia creierului, deoarece creierul ia în aproximativ 20% din oxigenul nostru din sânge.
– Unul dintre beneficiile de nutriţie este nivelul ridicat de grăsimi sănătoase. Quinoa conţine aproximativ 4g de grăsime pe ceaşcă. Ea nu conţine grăsimi trans. Aproximativ 25% din grăsimea găsită în quinoa este acidul oleic, o grăsime mononesaturată sănătoasă şi 8% este acid alfa-linolenic, tipul de omega-3 găsit în plante. Acidul alfa-linolenic (ALA) a fost demonstrat de reduce riscul de deces de la atacuri de cord. Balanţa de grăsimi este esenţială pentru o dietă sănătoasă.
O dietă bogată în ALA poate ajuta, de asemenea, la reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale. ALA este, de asemenea, benefic pentru cei care suferă de astm, reduce inflamaţia în plămâni şi îmbunătăţeste funcţia pulmonara.
Contraindicatii:
Atentie că acesta conţine, de asemenea, o substanţă numită acid fitic care reduce absorbţia calciului şi fierului la nivelul intestinului. Cu toate acestea, prin înmuiere, fierbere şi / sau germinare înainte de a o găti, putem reduce conţinutul de acid fitic.
Quinoa are de asemenea un conţinut destul de mare în oxalaţi, care reduc absorbţia de calciu şi poate cauza probleme pentru anumite persoane, cu recurente pietre la rinichi.
Surse:
http://www.mindbodygreen.com/0-4994/7-Benefits-of-Quinoa-The-Supergrain-of-the-Future.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/274745.php
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142
https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-quinoa/