De ce quinoa?
Tu cu ce fel de mâncăruri îţi bucuri sufletul şi trupul în zilele acestea friguroase?
Eu am creat această reţetă din mai multe considerente:
1. Gustul este senzaţional
2. Nu conţine gluten
3. Ajută organismul în menţinerea greutăţii
4. Îmbunătăţeste digestia şi sănătatea colonului
Poate unii dintre voi aţi încercat să diminuaţi sau chiar să eliminaţi consumul de orez alb şi paste făinoase din alimentaţia voastră. Eu observ că am ajuns mari consumatori de orez alb mai ceva ca asiaticii . . . şi de paste făinoase mai ceva ca italienii 🙂 Ştiu că sunt preparate uşor de gătit, se fierb uşor dar din păcate pe cât de uşor sunt de preparat pe atât de lipsite de nutrienţi sunt.
Un foarte bun înlocuitor pentru orezul alb este quinoa care se aseamănă foarte mult la gust cu orezul dar este muuult mai bogată în nutrienţi esenţiali organismului. Se prepară la fel de uşor dar proprietăţile nutriţionale sunt mult peste ale celor din orez! Mai multe informatii nutritionale gasesti aici!
Scoate repede o hârtie şi notează ingredientele 🙂
Ingrediente:
– 200g quinoa albă
– 1 dovlecel mediu
– 1 ceapă medie /mare
– jumătate linguriţă turmeric
– un praf de sare
– o linguriţă busuioc şi pătrunjel uscat
Timp de preparare: 30 min
Atenţie mare, quinoa trebuie spălată în 4-5 ape până ce rezultă o apă clară fără impurităţi. Dacă nu procedăm astfel, mâncărica noastră va capăta un gust amar. Quinoa are un strat natural, numit saponină, care poate avea gust de săpun. Din fericire, este uşor să scăpăm de acest aspect prin clătirea cu apă.
Punem la fiert quinoa într-o oală cu apă şi un praf de sare. Este necesar că nivelul apei să acopere quinoa astfel: 1 parte quinoa / 2 parti apa
După ce apa a început să fiarbă şi să scadă, la aproximativ 10 minute adaug ceapa tăiată cubuleţe pentru a avea timp să se înmoaie şi pentru a îşi lasa aroma parfumată. Quinoa va începe să se umfle uşor uşor, îşi va mari volumul. Apoi după vreo alte 10 minute adaug şi dovlecelul taiat cubulete mici. Mai lasam 10 min şi închidem focul. Adaug condimentele uscate şi turmericul, amestec bine bine şi pun capacul pentru a lasa aromele să se întrepătrundă. Vă asigur că o să vă plouă în gură! Asezonarea se face cu o frumoasă salată de frunze verzi cu avocado şi seminţe de cânepă şi susan.
Mâncărica rezultată are un gust foarte bun şi intens, prin urmare nu este necesar să adăugăm ulei sau să călim ingredientele! Eu evit uleiul la gătit în temperaturi înalte, acesta devine toxic pentru organismul uman!
Orez alb versus quinoa!
Datorită faptului că nu contine gluten, quinoa nu este un aliment cu potenţial alergen.
Prima diferenţa importantă între orezul alb şi quinoa albă este indicele glicemic care subliniază şi diferenţiază cele 2 produse. Orezul alb are un IG mare de 60 ceea ce înseamnă că insulina atinge cote mari în urma ingerării orezului alb şi este direct implicat în creşterea ţesutului adipos. Quinoa un IG mic 35 pe scara de măsurare ceea ce îl transformă într-un aliment sănătos, săţios şi care nu îngraşă!
Curcubeu visual, olfactiv iar papilele gustative în extaz! Pofta buna!
1 Comment