equilibrium
comments 2

Zahăr alb sau zahăr brun? Care dintre ele este bun?

O sa trec direct in subiect … zahăr alb sau brun?

Nu vreau  plictisesc cu date statistice, despre câte grame de zahăr pe zi consumă americanul sau englezul, pentru nu cred ne interesează direct pe noi. Mai important de explicat este mai degrabă cât de nociv este zahărul. Când devine o problema gravă de sănătate pentru noi?
Aţi observat vreodată atunci când serviţi cafeluţa sau ceaiul, aveţi tendinţa folosiţi pliculeţul de zahăr brun şi nu cel alb? V-aţi întrebat de ce faceţi alegerea asta? Răspunsul este destul de intuitiv. Pentru este mai puţin dăunător, corect? 

Diferentele între zahărul alb si cel brun!

Vestea bună este zahărul brun nu este atât de procesat ca şi zahărul alb. El conţine şi anumite elemente nutriţionale. Vestea proastă este zahărul pe care îl consumăm noi în cafenele şi restaurante nu este de fapt zahăr brun 🙁zahar

Şi nici cel cumpărat de la supermarket nu este ceea ce trebuie! Este zahăr alb acoperit de un strat foarte subţire de melasa(in cel mai bun caz) sau caramel doar pentru ai ascunde adevărata culoare. Un test pe care puteţi -l faceţi acasă, este să spălaţi cu apă caldă zahărul brun. Din păcate veţi observa  rezultă tot zahăr alb 🙁 Cu cât mai procesată este planta (sfeclă/trestia/stevie), cu atât mai nociv este zahărul.
Dacă ai următoarele simptome: lipsa de energie, arsuri la stomac, te trezeşti foarte greu dimineaţa, anemie, pofte necontrolate de alimente procesate… Atunci înseamnă că trebuie faci o schimbare în alimentaţia ta zilnică.
Zahărul ne epuizează fizic şi psihic, ne mănâncă resursele de vitamine şi minerale. Citeşte mai mult despre experienţă mea cu anemia, lipsa de calciu şi fier în acest articol.

Probleme de sanatate?

Inutil spun atunci când ajungem la probleme grave de sănătate: diabet tip 2, ateroscleroza (îngroşarea arterelor) sau gastrită, ulcer : este bine reducem zahărul procesat la minimminim sau de preferat  fie eliminat.  refer bineînţeles la zahărul procesat. Acela folosit în dulciuri, prăjituri, conservat alimente, sucuri carbogazoase, cereale mic dejun. Cu alte cuvinte aproape toate alimentele ambalate frumos.

Dacă ai impresia eşti ferit de zahăr pentru nu consumi nici un aliment din cele prezentate mai sus, gândeştete atunci la: ketchup; muştar; mezeluri; pateuri; toate tipurile de conserve; chipsuri; pâine; musli; unt de arahide; iaurt cu fructe; suc de roşii cumpărat; sosurile pentru paste din comerţ; dresinguri pentru salată; ceaiul tip ice tea. Zahărul este atât de bine mascat încât nici măcar nu îţi dai seama tu de fapt îl consumi “pe ascuns”.

Aţi fost vreodată curioşi aflaţi cum anume rezultă din trestia/sfecla de zahăr – acel zahăr minunat perfect alb cristalizat?

Va recomand urmăriţi filmuleţul de mai jos pentru a observa prin cât de multe procese trece sfecla şi trestia până rezultă acea pulbere albă frumos cristalizată. Este un proces care lasă în urmă doar un gust bun şi multe calorii, dar din păcate nu are nici un aport nutritional.

Va recomand de asemenea acest filmulet in care Brian Clement, directorul institutului Hippocrate explica ce se intampla atunci cand consumam zahar!

Concluzie: Atunci când sunt întrebată dacă ar trebui consumăm zahăr alb sau brun, având în vedere toate amănuntele indicate mai sus, eu consider ar fi bine nu consumăm zahăr deloc. Dar dacă totuşi există poftă de zahăr folosi zahăr brun care conţine procentul maxim de melasa, zahăr de stevie sau de cocos. Doza trebuie sa ramana minima indiferent pe care din cele 3 le-ati ales.

Surse:

Cum ucide zaharul scrisa de John Yudkin

2 Comments


Leave a Reply