Deficitul de calciu si fier:
Cu siguranţă aveţi sau cunoaşteţi pe cineva apropiat vouă, o rudă sau un prieten care în urma analizelor de sânge a rezultat o anemie, sau mai exact lipsa de calciu sau fier.
Am observat că acest deficit de minerale se întâlneşte cu preponderenţă la femei, la copii şi adolescenţi. Din păcate chiar atunci când necesarul zilnic de calciu trebuie satisfăcut pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor şi muchilor, ei sunt diagnosticaţi cu lipsa de calciu.
V-aţi întrebat vreodată de ce?
Eu personal îmi aduc aminte că atunci când eram la vârsta adolescenţei, mergeam cu mama periodic la doctor pentru analizele de sânge. De fiecare dată, absolut de fiecare dată, rezultatul era acelaşi: lipsa de calciu şi de fier.
Eram anemică!!!
Tratament: Suplimente sintetice de calciu + vitamina D + suplimente de fier şi magneziu.
Ceea ce mi se pare fascinant este că deşi luăm suplimentele, când reveneam la analizele periodice, rezultatul era fix aceelasi, Anemie!! Şi continuăm cu alte flacoane de suplimente. Concluzia şi explicaţia primită în acele momente era destul de simplistă şi anume că organismul meu nu este capabil să absoarbă calciul!! Acum cunoscând mai multe lucruri legate de nutriţie şi cum această impacteaza funcţionarea organismului şi mai fascinant mi se pare … că niciodată nu mi s-a atras atenţia asupra stilului alimentar.
Niciodată nu am fost îndemnată să îmi îndrept atenţia asupra celui mai important lucru – alimentaţia. Eu aveam o alimentaţie tipică pentru perioada imediat după revoluţie, când ne-a lovit democraţia. Când pe rafturile alimentare găseam din ce în ce mai multe produse importate, frumos colorate şi ambalate, de cele mai multe ori cu ingrediente dubioase.
Mâncam multe dulciuri şi beam mult lapte. Micul dejun al campionilor: Cereale cu lapte!
Educatie alimentara?
Poate într-un fel este de înţeles că la vremea aceea nu exista educaţie în acest sens! Am fost mult timp privaţi de “bunataturile” din ţările UE, încât atunci când am “pus mâna pe ele”, eram cu toţii atât de fascinaţi de cât de bune şi gustoase pot fi.
Analizele mele au continuat să iasă prost de fiecare dată. Chiar şi atunci când am depăşit perioada adolescenţei , sângele a început să îmi evidenţieze un colesterol mare, la care se adăugau şi probleme de anemie. Răceam destul de des şi de grav, mă simţeam destul de lipsită de energie! Însă aceste lucruri s-au schimbat total acum aproximativ 4 ani.
Am decis să fac câteva schimbări în viaţă mea, cu paşi uşori dar siguri. Am început să mă documentez, să testez, să elimin din alimentaţia mea câteva alimente şi să adaug altele. Uşor uşor am adoptat un stilul de viaţă echilibrat bogat în alimente fresh şi naturale. Consider că organismul meu a fost foarte plăcut impresionat de ceea ce primea după foarte mulţi ani când a fost asaltat cu multe alimente lipsite de nutrienţi. Efectele nu au întârziat să apară, analizele mele au vorbit de la sine. Nu mi-a venit să cred!! Calciul şi fierul sunt în limitele normale, iar colesterolul a scăzut tot la fel în limitele normale. Nu am luat nici un fel de supliment în afară de spirulină.
De ce aveam deficit mare de calciu atunci când aveam o alimentaţie tipică românească?
Dar de ce aveam lipsa de calciu având în vedere că eu consumăm multe produse lactate despre care ştim cu toţii că ele conţin mult calciu? Şi mai ales de ce acum când am încetat să mai consum aceste produse, problemele mele s-au rezolvat?
Răspunsul este destul de simplu:
Sângele nostru lucrează şi funcţionează cu un PH uşor alcalin, de 7.34 pe o scară de la 0 la 14, unde 0 este foarte acid şi 14 foarte alcalin. Produsele animale, lapte, brânză, ouă, zahărul, alimentele rafinate au un PH acid. În momentul în care noi le ingerăm, ele traversează tractul digestiv. Aici sunt descompuse până la molecule de aminoacizi pentru a putea fi absorbite şi folosite de către organism în funcţiile de reproducţie celulară.
În momentul în care ele ajung în sistem, organismul va lupta că să menţină balanţa sângelui uşor alcalină la o valoare aproape de 7. Pentru a putea să menţină această balanţă el se va folosi de resursele şi depozitele noastre de minerale alcaline. Unde credeţi că avem resursele depozitate? Exact! În ţesuturi şi în oase! Calciul este extras din oase şi folosit cu un scop bine definit şi anume menţinerea acestui echilibru acido-bazic.
De asemenea rinichii noştri “jecmănesc” rezervele de calciu pentru a elimina azotul care rezultă din digestia proteinelor animale. Prin urmare nu încercaţi să creşteţi nivelul de calciu prin lactate şi produse animale pentru că acestea fac exact contrariul. Cele mai bune surse de calciu sunt: varză, brocoli, conopidă, ţelină, castraveţi, nuci şi seminţe, avocado, năut, linte. Dacă scădem consumul de proteine animale şi creştem aportul de produse vegetale, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Cereale la micul dejun?
Atenţie părinţilor care oferă copiilor cerealele pentru micul dejun, sunt sigură că le cunoaştem cu toţii. Pe cutie scrie că ele conţin fier şi calciu, care ajută la creşterea sănătoasă a copilului. Sugerez să citiţi etichetele. Din păcate ele conţin şi zahăr; amidon de grâu; sirop de zahăr invertit; corector de aciditate; melasa din trestie de zahăr, arome, antioxidant (extract bogat în tocoferol), vitamine sintetice[ascorbat de sodiu (vitamina C sintetică).
Datorită acestor ingrediente toate acide şi sintetice, se va produce aceelasi proces. Organismul va folosi elementele alcaline pentru a putea produce balanţa de care are nevoie. De obicei calciul este primul sustras din oase şi muşchi, dar acesta este urmat şi de potasiu, fosfor, magneziu.
Ceea ce vreau să subliniez este să acordăm atenţie etichetelor, pentru că noi în loc să oferim organismului aportul de nutrienţi necesari, de fapt îl privăm de aceştia. Mai mult de atât, îi înlocuim cu suplimente sintetice.
Aceste suplimente nu sunt recunoscute de organism, ca şi în cazul meu, organismul nu le va folosi şi absorbi niciodată aşa cum o face din surse alimentare naturale.
Let food be your medicine!