Simptome de oboseală?
În sezonul rece ne simţim mai obosiţi, mai melancolici, poate chiar fără energie şi vitalitate. Unul din motivele pentru care ne simţim lipsiţi de putere este pentru că nu mai reuşim să consumăm atât de multe fructe şi legume proaspete. Acestea sunt cele care ne produc senzaţia de prospetime, chef de viata şi bucurie. In sezonul rece nu mai reuşim să hrănim organismul cu toate vitaminele şi mineralele necesare. Rezultatul – ne simţim lipsiţi de putere şi energie.
Eu mi-am propus să va prezint soluţia cea mai viabilă prin intermediul căreia putem să ne satisfacem carentele nutriţionale indiferent de anotimp. Soluţia constă în consumarea vlăstarilor.
De ce vlăstari?
– sunt absolut delicioşi;
– proteinele sunt transformate într-o formă mult mai uşor asimilabilă de către organism;
– obţinem o cantitate mare de antioxidanţi;
– primim un spectru larg de vitamine, minerale şi enzime menite să crească vitalitatea şi energia organismului.
Metamorfozarea semintelor in vlastari:
Odată ce germinarea a început, sămânța începe să crească si sa devină o plantă vie plină de nutrienti usor de digerat si folosit. Mineralele si enzimele pot fi utilizate de către celulele noastre fără a impozita excesiv sistemul digestiv. În esență, principalul rol al procesului de germinare constă in conversia nutrienților din starea lor latentă în formele sale mai usor utilizabile.
Eliminarea inhibitorilor sau antinutrientilor!
Se mai întâmplă un lucru minunat! Vlăstarii ajută la descompunerea anti-nutrienţilor din seminţe, care le poate face dificil de digerat. Acest lucru este important în special pentru cei care întâmpina probleme digestive sau auto-imune.
Cum are loc acest fenomen?
Fiecare plantă are un sistem de autoapărare – anti-nutrienţi- cum ar fi acidul fitic care se leagă de magneziu, zinc, calciu şi fier, şi împiedică absorbţia lor la nivel intestinal. Este necesar să luăm în considerare faptul că în natură totul este construit cu un scop bine determinat. Spre exemplu acidul fitic din sămânţa negerminată serveşte scopului de a permite seminţelor să treacă intacte prin sistemul digestiv al unui animal şi apoi să crească într-o plantă. Prin cresterea plantutelor sub forma vlastarilor aceşti anti-nutrienţi sunt eliminaţi.
Lintea este cunoscută astăzi ca fiind una dintre cele mai bune surse de proteine. Sunt deja cunoscute diferite metode de preparare care au fost inventate pentru a face digestia lintei mai uşoară şi pentru a maximiza valoarea ei nutritivă. O astfel de metodă o reprezintă germinarea şi creşterea vlăstarilor.
Vlăstarii de linte sunt bogaţi în Vitamina C – un puternic antioxidant, care ajută la combaterea semnelor de îmbătrânire şi ajută în prevenirea anumitor forme de cancer. De asemenea, vitamina C din linte ajută la fabricarea proteinelor de colagen, necesare în producerea vaselor de sânge, cartilaje, ligamente, piele şi tendoane precum şi pentru repararea şi întreţinerea dinţilor şi a oaselor. Vitamina C este, de asemenea, esenţială pentru vindecarea rănilor şi susţine sistemul imunitar. Citeste aici despre una din metodele testate de a intari sistemul imunitar pe termen lung!
Suferi de anemie?
Lintea germinata este o importanta sursă de fier benefica pentru organism. El este prezent în fiecare celulă din organism şi este important în transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive în organele vitale ale corpului. Producţia de enzime, crearea de noi celule, aminoacizi, hormoni şi neurotransmiţători, este strâns legată de un nivel optim de fier din organism.
Îmbunătăţeşte sistemul digestiv
Lintea conţine un nivel ridicat de fibre insolubile care promovează mişcările peristaltice ale intestinului. Nivelul ridicat de fibre insolubile găsite în linte absoarbe apa în tractul digestiv, astfel înghiţind şi transportând deşeurile în afara tubului digestiv. Acest lucru transformă lintea într-un regulator digestiv care ajută la prevenirea constipaţiei, bolilor inflamatorii intestinale, diverticulită şi chiar diaree. Pentru a putea obţine cele mai mari beneficii digestive ale lintei, bea multă apă, astfel încât fibrele pe care le contine să absoarba lichidul impreuna cu deseurile.
Îmbunătăţeşte imunitatea
În afară de prevenirea constipaţiei, studiile arată acum că fibrele insolubile sunt legate de îmbunătăţirea imunităţii şi a sănătăţii digestive. Dietele bogate în fibre sunt corelate cu cazuri mai mici de boli de inima, cancer, diabet, artrită şi diverse tulburări digestive. Fibra prezenta în linte acţionează ca un prebiotic care ajută la îmbunătăţirea sănătăţii intestinului şi menţine microflora sănătoasa. Acest lucru înseamnă că sistemul digestiv este mai puţin sensibil la daune oxidative şi la toxine. In plus actioneaza mai bine la detoxifierea organismului şi absorbţia substanţelor nutritive disponibile din alimente.
Ajută la regularizarea nivelurilor de zahăr din sânge
Cercetările indică faptul că pe langa nivelul ridicat de fibre insolubile aceasta contine si fibre solubile. Acestea prind in capcana glucoza din carbohidraţi şi provoaca o digestie treptata. Acest lucru înseamnă că lintea poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Este important pentru prevenirea golurilor de energie, modificări ale dispoziţiei şi bolilor grave, cum ar fi diabetul zaharat, rezistenţa la insulină sau hipoglicemie.
Una dintre marile atribute in nutriţie ale vlastarilor de lintei este conţinutul redus de amidon. Vlastarii au un impact foarte redus asupra zahărului din sânge în comparaţie cu cerealele rafinate sau cu amidonul din fasole si cartof.
Proteine şi carbohidraţi
Vlăstarii de linte sunt foarte bogaţi în proteine. Organele şi muşchii noştri au nevoie de o aprovizionare constanţa de proteine pentru repararea şi creşterea organismului. Lintea, în special germinata conţine toţi aminoacizii esenţiali, necesari pentru construirea musculara şi buna funcţionare a organismului.
Surse:
https://draxe.com/lentils-nutrition///
http://ajcn.nutrition.org/content/47/3/440.short
http://healthyliving.azcentral.com/benefits-sprouting-lentils-17319.html
http://getfit.jillianmichaels.com/nutritional-content-sprouted-lentils-1667.html