Primul lucru care merită menţionat în acest articol este … că stilul nostru alimentar afectează puternic starea generală de sănătate, în special nivelul de zahăr din sânge. În cazul în care întâlniţi oricare dintre cele 11 semne indicate mai jos în acest articol, atunci înseamnă că sunt necesare anumite modificări în dietă voastră. Asiguraţi–vă că mâncaţi alimente cu un IG (indice glicemic) scăzut şi mediu, cu scopul de a evita roller-coasterul de insulină şi alte complicaţii în organism.
Ce înseamnă exact nivelul glicemiei ridicat?
Nivelul glicemiei reprezintă de fapt nivelul zahărului din sânge. Acest nivel ridicat indică o hiperglicemie care poate fi cauzată de două lucruri:
– Diabetul zaharat de tip 2 indică o afecţiune în care organismul nu poate utiliza glucoza în mod corespunzător;
– Diabetul de tip 1 indică o afecţiune a pancreasului care cauzează cantităţi insuficiente de insulină.
Dacă această condiţie persistă pentru o perioadă mai lungă, aceasta poate deteriora anumite părţi ale corpului în mod permanent, cum ar fi rinichii, vasele de sânge, nervii şi ochii.
Ce sunt glucidele /carbohidraţii?
Totuşi este important de menţionat că in organismul omului, glucidele sunt substanţe cu rol energetic. Ele furnizează organismului cele mai multe şi mai accesibile forme de combustibil. Digestia şi metabolismul acestor substanţe au ca produsi finali dioxidul de carbon şi apă. Glucidele sunt macronutrienti absolut necesari in vederea unei optime functionari a organismului!
Există factori diferiți care contribuie la creșterea zahărului in sange:
– Alimentaţia bogată în alimente gătite. În general legumele gătite îşi schimbă indicele glicemic de la unul mic/mediu la un IG mare. IG mare impacteaza insulina şi implicit nivelul zahărului în sânge. Un scurt exemplu: Sfecla roşie crudă are un indice glicemic scăzut. După ce o fierbem îşi schimbă IG în ridicat. La fel se întâmplă cu majoritatea legumelor: morcov, ceapă şi ţelină etc!
– Cantităţi prea mari de mâncare – cum ar fi gustările între mese prea dese;
– Alimentaţie bogată preponderent în dulciuri sau alimente cu indice glicemic mare;
– Alimentaţie bogată în produse procesate;
– Lipsa de exerciţiu;
– Stresul;
– Deshidratarea;
– O boală, cum ar fi o răceală comună;
– Anumite medicamente, cum ar fi medicaţia cu steroizi;
– Supra-tratarea unui episod de hipoglicemie, în care putem consumă prea mult zahăr.
11 semne care indică o cantitate mare de zahăr în sânge!!!
– gură uscată – este o consecinţă a faptului că fiecare moleculă de glucoză absoarbe 2 molecule de apă, prin urmare poate interveni deshidratarea. Datorită excesului de zahăr din sânge, organismul apelează la toate resursele pe care le cunoaşte – va lupta să eliminăm surplusul de glucoză prin urină şi transpiraţie. De aceea vom simţi senzaţie acută de sete;
– sete continuă(eu personal experimentez această senzaţie absolut de fiecare dată când consum dulciuri sau produse rafinate şi /sau gătite exagerat); Acest simptom îmi indică faptul că există o lansare mare şi bruscă a insulinei în organism!
– urinare frecventa şi / sau urinare în timpul nopţii;
– probleme de stomac / arsuri şi reflux gastric reflectă o alimentaţie preponderentă în alimente supra-procesate care dereglează funcţia insulinei;
– piele uscată şi mâncărimi;
– foame constantă;
– grăsime / creşterea în greutate în exces pe zona abdominală;
– concentrare slabă;
– vedere neclară;
– oboseală constanta sau oboseală extremă;
– infecţii recurente / candida.
Ce putem face? Cum remediem situatia?
Reducerea sau menţinerea nivelului de zahăr din sânge cu ajutorul alimentelor cu indice glicemic mic. Indicele glicemic, cunoscut sub numele de IG, este un clasament al carbohidraţilor din alimente, în funcţie de modul în care acesta afectează nivelul de glucoză din sânge. Numărul poate varia de la 0 la 100, deci avem alimente cu indice glicemic scăzut, mediu şi alimente cu IG mare.
Alimentele cu un conţinut scăzut si mediu de zahăr sunt digerate treptat de către organism. Este necesar să luăm în considerare consumul cât mai abundent de fructe şi legume crude / proaspete, deoarece acestea sunt bogate în fibre solubile şi insolubile. Fibrele contribuie la o digestie treptată, carbohidraţii (glucidele) fiind scindaţi într-un ritm mai lent, prin urmare nu vor mai exista lansări bruşte ale zaharului în organism!
Asta înseamnă că alimentele cu IG mic si mediu menţin în echilibru nivelul de insulină şi contribuie la pierderea în greutate.
Alimentele si IG:
IG scăzut (55 sau mai puţin)
– orez negru / salbatic;
– hummus;
– rosii;
– cartofi dulci;
– ciuperci;
– avocado;
– fasole verde;
– totii vlastarii;
– lintea;
– naut;
– fructele contin multe fibre (nu impacteaza insulina);
– legume non-amidonoase;
– bloccoli;
– varza;
– soia;
– morcovi, telină, sfeclă crude;
IG mediu (56-69)
– grâu integral, secară (cereale integrale);
– mazare gatită;
– ovăz;
– orez brun;
– mango;
– ananas;
IG ridicat (70 sau mai mult)
– pâine albă;
– crackers din orez;
– fasole alba;
– fulgi de porumb;
– mei;
– orez expandat;
–cuşcuş;
– fulgi de ovăz instant;
– orez alb;
– paste de orez;
– macaroane;
– brânză;
– Cartofi albi, dovleac;
– Covrigii, prăjiturile de orez, popcorn, biscuiţi;
Surse:
https://medlineplus.gov/carbohydrates.html
https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-highest-in-carbohydrates.php
http://besthealthyguide.com/14-signs-showing-blood-sugar-high/
1 Comment