Mă bucur tare tare mult că mi s-a oferit ocazia să fac parte din campania ♥ Mănânc responsabil de sărbători ♥ alături de Alimentespeciale.ro!
Campania trage un semnal de alarmă asupra modului de alimentație al românilor care suferă de anumite afecțiuni (alergii, intoleranțe la gluten, lactate, diabet etc.). Împreună dorim să ridicam nivelul de conștientizare și de responsabilitate – asupra unei alimentatii echilibrate!
Această retetă este creată din ingrediente naturale. Nu conține făină (gluten), ouă sau lapte. O recomand tuturor celor care își doresc varianta unui desert sănătos , astfel încât să nu ne simțim vinovați după ce îl consumăm 🙂
Având în vedere că încă găsim dovleacul plăcintar la tarabele din piață, vă propun să profitați de el acum cât mai puteți! Vă îndemn să încercati această reţetă simplă, delicioasă și sănătoasă! În această toamnă – iarnă, eu personal mi-am propus să creez multe reţete cu produse în sezon, deci inclusiv cu minunatul dovleac 🙂
Îmi doresc acest lucru deoarece în anii trecuţi l-am cam ignorat! 🙁 Pe dovleac ma refer 🙂 Şi chiar regret! Acum trebuie să recuperez din urmă!
Vă propun o reţetă delicioasă – mai exact un desert care să aibă ca actor principal – dovleacul! ♥♥♥♥♥
Ingrediente primul strat: migdalo – ciocolată!
– 250g migdale crude
– 70g unt cacao
– 100g lapte vegetal homemade – migdale sau cocos
– 2 linguri cu varf cacao sau pudră de roscove
– 3 linguri miere sau opţional pentru vegani nectar de cocos / sirop de arţar
Ingrediente al 2-lea strat – dovleac
– un dovleac mediu
– 5 linguri zahar de cocos
– 1 linguriţă scorţişoară ceylon
Mod de preparare primul strat ciocolată:
– Hidratăm toate migdalele peste noapte sau cel puţin 8 ore.
– A doua zi scurgem apa în care au stat la hidratat şi le punem într-un blender sau robot de bucatarie.
– Turnam laptele vegetal în blender
– Blenduim bine bine până ce migdalele devin o pastă cremoasă
– Separat punem pe foc untul de cacao într-un vas bain marie. Aşteptăm ca acesta să se topească. Sfat – s-ar putea să vă fie mai uşor dacă tăiaţi untul în bucăţi mici înainte de a îl pune la topit;
– După ce untul s-a topit, îl amestecăm cu cacao şi miere şi îl turnam peste migdalele din cuva blenderului;
– Mixăm până ce acestea se amestecă bine. Testăm să vedem dacă aroma dulce este pe gustul nostru. Daca nu vi se pare destul de dulce – nu vă panicaţi – al 2-lea strat va fi mai zemos şi mai dulce.
– Turnam conţinutul uniform într-o formă de tort cu diametrul 20 cm şi îl punem la congelator pentru aproximativ 1 oră.
Mod de preparare strat dovleac:
– Tăiem dovleacul şi îl punem la copt – acesta se va coace în funcţie de puterea cuptorului (la mine a durat aproximativ 1 oră la foc mediu spre mare)
– După ce s-a copt îl curăţăm de coajă şi îl introducem în robotul de bucătărie împreună cu scorţişoară şi zahar!
– După ce l-am mixat bine îl turnam uniform peste primul strat şi îl introducem din nou la congelator pentru 2 ore.
Apoi îl ornăm după bunul plac! Eu am ales să topesc o ciocolată raw cu gust de portocală şi să o torn pe marginile tortului. Deși costul ciocolatei poate vi se va părea mai mare, totuși rețineți că este o ciocolată raw de o calitate superioară făcută din ingrediente de calitate. Eu sincer am simțit diferența și calitatea ciocolatei!
La ornarea tortului am folosit de asemenea şi frunze de salvie şi boabe de cătină. Mentinem tortul la congelator! Scoatem tortul de la congelator cu 30 – 40 minute înainte de servire!
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!