Tips & Tricks Alimente
comment 1

Sirop de arţar – Miere sau Zahăr? Care este alegerea cea bună?!

Dacă aveti de gând să cumparati sirop de arțar, asigurați-vă că obțineti un produs real – de calitate. Nu vă pacaliti cu un sirop cu aromă de arțar … care poate fi încărcat cu zahăr rafinat sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Este adevărat – siropul de arțar conține o cantitate decentă de anumite minerale, în special mangan si zinc, dar rețineți că acesta conține si zahăr.

Sirop de arțar sau zahăr?

Este siropul de arțar mai bun decât zahărul obișnuit? Ambele sunt realizate din aproximativ două treimi de sucroză, dar per total siropul de arțar livrează mai puțin zahăr si mai multe substante nutritive. Indicele glicemic al siropului de arțar este de aproximativ 54 în comparație cu un scor de aproximativ 65 pentru zahărul din trestie. Aceasta înseamnă că siropul de arțar influențează nivelul zahărului din sânge mai puțin decât zahărul de masă. Siropul de arțar furnizează, de asemenea, minerale și antioxidanți, în timp ce zahărului îi lipsesc ambele. Citeste aici mai multe despre zaharul alb!!

Un alt factor care face ca acești doi îndulcitori sa fie foarte diferiti este modul în care acestia sunt produsi. Spre deosebire de zahărul din trestie de zahăr rafinat – care trece printr-un proces îndelungat si complex, pentru a fi condensat în zahăr cristalizat, siropul de arțar este un produs mult mai natural, nerafinat. Siropul de arțar este derivat din seva de arțar.

De exemplu, tulpinile de trestie şi sfeclă de zahăr sunt recoltate mecanic. Ele sunt curăţate, spălate, măcinate, stoarse, filtrate, purificate, aspirate şi condensate. Toate înainte de a deveni cristale de zahăr! Siropul de arţar poate fi destul de scump, aşa că ar fi bine să ştii ce cumperi atunci când te răsfeţi cu o sticlă. Între toate gradele şi nuanţele de sirop de arţar, treaba poate deveni un pic confuză. Dar sunt aici pentru a te ghida spre cea mai bună sticlă pentru gustul tău.

Sirop de arţar sau miere?

Conţinutul de vitamine al mierii este semnificativ mai mare decât cea a siropului de arţar. Acesta oferă o sursă de vitamina B-6 şi vitamina C – siropul de arţar nu conţine nici una dintre acestea. Mierea conţine, de asemenea, mai multă riboflavină decât siropul de arţar.

Conţinutul de minerale al mierii este mai mic comparativ cu cel al siropului de artar. Artarul oferă mai mult fier, calciu, zinc, mangan şi potasiu. Siropul de arţar conţine, de asemenea, mai mult de sodiu decât mierea. Mierea conţine fluorură – benefică pentru sănătatea dentară –  siropul de arţar nu.

Din ce este făcut siropul de arţar?

Primul lucru de verificat: Întotdeauna asigurați-vă că siropul de arțar este într-adevar facut din arțar. Materia prima pura provine din copacii de arțar, al căror amidon este transformat în zahăr in perioada de iarnă – primăvară, având ca rezultat seva dulce. Pentru a se proteja in perioada rece a iernii, artarii produc seva. Primavara trunchiurile lor sunt gaurite, cu grija evident, seva este colectata, apoi fiarta pentru a se elimina apa. Prin fierbere rezulta siropul concentrat de artar. Din 40 litri de seva rezulta 1 litru de sirop de artar.

Acum înţelegi de ce o sticluţă de sirop este atât de scumpă?

Ce gust are? Siropul de arţar are gust fin de caramel. Se poate utiliza ca îndulcitor pentru cafea sau ceai, ca topping pentru clătite sau plăcinte. Uneori poate ca ingredient în sosuri pentru diverse preparate culinare. Mai jos o retetă simplă si rapidă cu sirop de artar!

De câte feluri este siropul de arţar?

Dintre toate tipurile de arţar cunoscute, 3 sunt utilizate cu precădere pentru realizarea siropului de arţar de calitate: arţarul de zahăr, arţarul negru şi arţarul roşu.

Există diferite grade de sirop de arțar, la fel cum există diferite tipuri de zahăr. Seva extrasa la începutul sezonului de recoltare este, în general, mai clara, mai deschisa la culoare și mai ușoara ca si gust. Pe măsură ce avansează în sezon, siropul de arțar devine mai închis la culoare și cu o aromă mult mai caramelizată.

Siropul de arțar pur canadian este clasificat în funcție de culoare, claritate, densitatea, aromă și rezistență. Acesta oferă o varietate de arome inclusiv: alune, vanilie, cafea, florale si arome picante. Canada, care produce mai mult de 80% din siropul de arțar din lume, foloseste propriul sistem de clasificare.

Există trei clase: Canada # 1 Light Extra (uneori cunoscut sub numele de AA), Light (A) și Mediu (B); # 2 Amber (C); și # 3 închis (D).

Siropurile de culoare închisă au un gust mai puternic de arțar și sunt de obicei folosite pentru coacere sau în rețete, în timp ce cele mai deschise la culoare sunt mai degrabă utilizate direct ca siropuri … de exemplu, pe clatite.

Atentie la contrabandă!

Siropul de arțar pur nu trebuie confundat cu “siropuri care imită artarul” sau “siropuri de clătite”. Acestea nu sunt realizate din seva de arțar. Sunt facute din sirop de porumb + un compus aromatic numit sotolon, care conține mirosul de schinduf, curry și zahăr ars caramelizat. Teoretic legile americane si canadiene de etichetare previn aceste imitații care poarta cuvântul “arțar” pe etichetele lor, dar oamenii sunt încă păcăliți. Siropul de artar pur este bogat in zinc, calciu si in special mangan.

Ce contine siropul de artar?

Manganul este şi un antioxidant puternic, protejează împotriva radicalilor liberi din organism. 20 de grame de sirop de arţar furnizează 34% din necesarul zilnic al acestui mineral esenţial.

Zincul ajută la protejarea inimii, controlează diabetul, ajută la vindecarea rănilor şi contribuie la ameliorarea simptomelor sindromului oboselii cronice.

Manganul şi zincul sunt două elemente puternice al răspunsului imunitar.

Concluzie:

Siropul de arţar şi mierea întăresc sistemul imunitar, însă, doar în cazul în care se foloseşte lângă o dietă echilibrată, în cantităţi mici, ca îndulcitor, şi nu ca dietă – menţionez asta pentru că am auzit şi de dietă cu arţar! Doza face ca alimentul să devină periculos. Căutaţi etichetele pe care sunt menţionate categoriile A / B / C sau D din care face parte siropul de arţar.

Zahărul alb trebuie evitat în totalitate, este dăunător şi periculos pentru buna funcţionare a organismului uman. Îngreunează digestia şi contribuie la imposibilitatea asimilării anumitor vitamine şi minerale!

1 Comment


Leave a Reply