equilibrium
comments 2

De ce suntem dependenti de zahar?

Recomandare citiţi eticheta alimentelor ambalate.

Dacă pe lista de ingrediente, zahărul este printre primele ingrediente menţionate, atunci înseamnă că alimentul respectiv conţine mai mult zahăr decât orice alt ingredient care-l urmează. La fel sta treaba si pentru celalalte ingrediente.

De ce credeţi suntem atât de dependenţi de zahăr?

Nu o  intru în prea multe amănunte legate de reacţiile chimice pe care le produce zahărul la nivelul organismului. Ştim deja cu totii  aşa zisa senzaţie de fericire, lansarea de serotonină în organism, hormonul fericirii sunt de fapt senzaţii false. Imediat după consumarea lui, ai nevoie de mai mult şi mai mult, este ca un drog.

Răspunsul la care vreau eu opresc …

Studiile demonstrează ca are de a face cu faptul aşa am fost crescuţi!

 

analizăm cazul bebeluşilor, care sunt hrăniţi din ce în ce mai mult cu lapte praf în locul laptelui matern. Aţi citit vreodată eticheta laptelui?

Mai jos prezint doar 2 dintre aceste etichete.
1. lapte praf degresat, maltodextrina, smântână, uleiuri vegetale, lactoză, sirop de glucoză pudră, citrat de calciu, emulgator, fosfat tricalcic, citrat de magneziu, ascorbat de sodiu ..etc;

2. lapte degresat, maltodextrina, smântână, uleiuri vegetale (palmier, răpită, floarea soarelui), permeat de zer, zahăr, miere, citrat de calciu, emulgator, fosfat de calciu, clorură de magneziu, ascorbat de sodiu ..etc.

Maltodextrina este o substanţă regăsită în laptele praf. Este un aditiv alimentar folosit agent de îngroşare şi îndulcitor. Are un indice glicemic de două ori mai mare decât zahărul, fapt ce duce la creşterea nivelului de glucoză din sânge.

Dacă eu primesc din primele săptămâni de viaţă acest aliment minune – zahărulcare este ascuns prin diferite cai… atunci de ce miră atunci când văd o prăjitură în faţă ochilor îmi salivează gura?

sugar

Mentionez ca există si formule de lapte praf fără adaos de zahar, sirop de glucoză si maltodextrină. Trebuie doar sa cititi etichetele.

Toate acestea indică rolul zahărului în producerea obezităţii infantile sau adulte.

 

Poate generaţia noastră nu a primit lapte praf cum se procedează în zilele noastre, dar cu siguranţă am întâlnit gustul zahărului de la o varstă destul de fragedă. Eu îmi amintesc clar dependenţa de zahăr pe care nu o controla nimeni. De ce? Pentru mâncăm pe ascuns! Ciocolată, napolitate cu ciocolată, biscuiţi cu ciocolată, clătite ciococolatămultă ciocolataaaa 🙂

De cativa ani mi-am indreptat atenţia asupra unei schimbări surprinzătoare care are loc în fiziologia umană. Şi anume reducerea vârstei în care fetele şi băieţii ajung la maturitate. Cu toţii am observat aceştia intră la pubertate la o vârstă mult mai fragedă. S-au făcut studii în Norvegia, Anglia, America şi au ajuns la concluzia că alimentaţia joacă un rol important.

Oare maturizarea precoce aiba de a face cu aportul de zahăr? Cu toţii ştim deja zahărul joacă un rol important asupra secretiilor hormonale…

 

getty_rf_photo_of_processed_sugar_and_raw_sugarStudiile au demonstrat – cu cât este mai mare aportul de zahăr cu atât mai repede copii intră într-o maturizare precoce. Aici mai este de luat în calcul bineînţeles şi aportul proteic de origine animală. Animalele din păcate sunt crescute cu hormoni de creştere care sunt transmişi organismului uman. Din păcate zahărul acceleaza procesul de creştere al indivizilor dar în aceelasi timp acceleaza şi procesele vitale, scurtând implicit viaţă.

Cum acţionează zahărul?

Zahărul în cantităţi obişnuite în dietă noastră, consumat în special pe stomacul gol va fi o sursă de iritatie pentru mucoasa delicată a esofagului şi stomacului. Dacă introducem un gastroscop în stomac, acesta ne va permite examinăm mucoasa gastrică…vom observa  mucoasa se înroşeşte şi va respinge contactul cu zahărul iritant.

Arsuri gastrointestinale?

Zahărul afectează atât direct cât şi indirect secreţiile stomacului. El afectează glandele suprarenale şi hormonii produşi de această glanda care cresc secreţia de suc gastric.
Zahărul produce mărirea ficatului şi rinichilor;
El creşte nivelul insulinei şi estrogenului;
Creşte nivelul hormonilor corticoizi ai glandei suprarenale.

Concluzie

Dragi părinţi şi bunici, zahărul are un impact incredibil de nociv pe termen scurt şi lung. Potejati- copii de un viitor defectuos atât din punct de vedere fizic cât şi psihic. Zahărul are puterea atace şi dăuneze atât la nivelul ţesutului adipos (obezitate şi supraponderabilitate) cât şi la un nivel mai adânc, afectându-ne sănătatea mentală şi integritatea.

Stiu că o singură viată avem si trebuie să o traim din plin…dar nu imi doresc sa o traim din chin.
Înlocuiţi zahărul din dulciuri cu fructe proaspete.

Cititi aici articolul despre cum am reusit sa renunt la dulciuri, dupa lupte multe si grele.

In perioada copilariei sunt create patternurile alimentare. Dacă acestea includ multe alimente dăunatoare, atunci noi viitori adulţi – vom confrunta probleme inexplicabile de adictie fata de anumite alimente. 

Este foarte important sa fim educati corect si sanatos in acest sens. Echilibrul este cheia!

Surse:

Cartea “Cum ucide zaharul” scrisa de John Yudkin.

Sugar accelerates aging process as much as smoking does, U.S. study says

http://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain-series/sugar-and-brain

http://www.the-healthy-diet-paradise.com/glycation.html

2 Comments


Leave a Reply