Cred că aș putea mânca acest tip de chifteluțe până la nesfârșit! Sunt atât de bune și versatile; merg atât de bine în orice perioadă a anului. Simplu de preparat și sunt atât de colorate încât pot trezi interesul chiar și celor mai mofturoși 🙂
Chifteluțele de post sau vegane (cum vreți voi să le numiți) merg mâncate atât la masa de prânz cât și la cină, pot fi introduse în sandwich-uri și luate la muncă sau la școală și de asemenea merg de minunte cu un sos cremos – așa cum veți vedea în video – sosul meu de tahini 🙂
Ingrediente chifteluțe vegane:
– 300g fasole neagră fiartă
– 200g năut fiert
– 2 linguri târâțe de psyllium ( dacă nu gasiti psyllium – puteți folosi semințe de in sau chia măcinate)
– 1 ceapă medie albă sau roșie
– un morcov mediu dat prin răzătoarea mică
– un ardei kapia mare sau 2 mici
– 1/2 legătură pătrunjel
– 1/2 legătură mărar
– 4 sau 5 căței de usturoi
– 1 linguriță oregano
– 1 lingură busuioc uscat
– boia dulce, sare și piper după gust
Mod de preparare chifteluțe de post:
1. Punem la hidratat fasolea neagră și năutul cu 1 noapte în prealabil.
A doua zi scurgem apa în care au stat la hidratat și le punem separat la fiert. Acestea vor fierbe aproximativ în 1 oră. Este bine să le verificați cu o furculița pentru a fi siguri că au fiert cât trebuie.
Dacă nu aveți fasole neagră -puteți folosi cu încredere fasole roșie (vor ieși la fel de delicioase).
2. Apoi transferăm fasolea și năutul într-un robot de bucătărie și le mixam până ce ajung la o consistență potrivită (textura trebuie să fie potrivită – adică nici prea fină nici prea grosieră).
3. Tăiem mărunt ingredientele menționate mai sus (ceapă, ardei, usturoi, pătrunjel, mărar) și dăm morcovul prin răzătoarea mică.
4. Apoi amestecăm toate ingredientele împreună cu condimentele.
Atenție – dacă compoziția ți se pare prea uscată – poți adauga câte 1 lingură de apa până ce ajungi la o consistență “lipicioasă” – adică consistența care îți permite să poți crea chifteluțele fără că acestea să se sfărâme!
Partea creativă abia acum începe 🙂
Putem forma chifteluțele cu ajutorul palmelor. Putem da forma și dimensiunea dorită 🙂 Mie mi-au ieșit 11 chiftele în total!
6. Tapetăm o tavă cu foaie de copt și introducem chifetele la cuptor pentru aproximativ 45-50 minute la foc mediu.
7. După ce acestea s-au copt bine bine – suntem gata de a mânca pe săturate alături de cei dragi!
Sau dacă nu vrei să le împarți – le poți consuma doar tu singură 🙂 hahhah
Rețetă video!
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!