Poate o întrebare pertinentă întâlnită din ce în ce mai des printre copii / adolescenţi dar şi în rândul femeilor adulte este … Cum să scăpăm de anemie?
Înainte de a înţelege cum anume putem să eliminăm anemia sau deficienţa de fier şi alte minerale importante, simt nevoia să explicăm cum anume se produce acest dezechilibru la nivelul organismului uman.
Ce este anemia?
Anemia este cauzată în principal de livrarea redusă a oxigenului la nivelul celulelor. Hemoglobina este substanţa din sângele uman care transporta oxigenul de la plămâni către alte ţesuturi şi celule ale corpului. Organismul necesită fier pentru a produce hemoglobină. Deci schema este destul de uşor de înţeles: Nu avem fier -> nu producem hemoglobină – > celulele sunt private de oxigen!!!
Atunci când suferim de anemie – de obicei se recomandă consumul alimentelor de origine animală bogate în fier. Corect? Sau poate carne roşie + suplimente alimentare? Atunci de ce oare deşi cei care consumă şi mai multă carne şi suplimente, totuşi nu reuşesc să reducă sau să elimine problema!? Am scris aici experienta mea personala cum am combatut anemia/deficienta de fier si calciu!
Consumul unui aliment gătit în exces sau alterat – un exemplu bun ar fi carnea, nu va remedia situaţia. În anemie organismul este sărăcit în oxigen. Fierul este ceea ce construieşte sângele. Aceasta este o afirmaţie parţial adevărată! Ceea ce nu se menţionează este faptul că numai alimentele vegetale crude sunt bogate în ambele – oxigen şi fier. Pentru ca această combinaţie de oxigen – fier sa aibă efect, recomandarea este să mâncaţi alimente, cum ar fi seminţele germinate şi legume proaspete de un verde intens.
Gătirea chiar şi a celor mai sănătoase produse alimentare vegetariene elimina tot conţinutul de oxigen. Prin urmare acesta este motivul pentru care dietele noastre ar trebui să consiste în mare parte din alimente crude, vegane.
Cercetările clinice din cadrul institutului Hippocrates din America au relevat faptul că oxigenul în alimentele vii creşte capacitatea nutrienţilor de a fi sintetizati de către celulele noastre. În plus, din aceste studii, am ajuns la concluzia că deşi concentratiile hemoglobinei pacienţilor erau iniţial scăzute … acestea au crescut datorită consumului de alimente bogate în oxigen/clorofilă.
Simptome ale anemiei?
– oboseală
– tulburări de respiraţie
– dureri în piept
– dureri abdominale
– scădere în greutate
– slăbiciune
– ameţeală şi leşin, mai ales în poziţie verticală.
Nivele reduse de fier pot apărea din următoarele motive:
– cel mai des întâlnit motiv este alimentaţia precară acumulată cu stresul. În momentul în care consumăm foarte multe alimente procesate sau bogate în zahăr, acestea împiedică asimilarea fierului şi calciului la nivel intestinal;
– la femei mai poate interveni sângerarea menstruală foarte abundentă – lipsa de fier în dietă. Nu consumăm destule alimente bogate în fier!
– absorbţia scăzută de fier a organismului. Poate apărea la persoanele care au anumite maladii precum sindromul intestinului impermeabil, boală autoimună Crohn, boală celiacă sau la cei care au o parte din stomac sau intestinul subţire îndepărtate chirurgical.
Cum luptă legumele crude împotriva anemiei?
Hemoglobina este substanţa care oferă culoarea roşie sângelui uman şi este cea care transporta oxigenul de la plămâni la alte ţesuturi şi celule ale corpului. Atunci când ne uităm la structurile de hem(porţiunea hemoglobinei care transporta oxigenul) şi clorofilă … este uşor în a consemna asemănările dintre ele.
Principala diferenţa dintre ele este inelul porfirinei al hemoglobinei care este construit în jurul fierului (Fe) şi inelul porfirinei de clorofilă este construit în jurul magneziului (Mg). Verdel a sugerat mai întâi similitudinea chimică dintre hemoglobină şi clorofilă în 1855. Deşi procesul nu este destul de simplu să înlocuim molecula de magneziu din clorofilă, cu o moleculă de fier pentru a-l transforma în hemoglobină, există dovezi ale caracteristicilor de construire a sângelui cu ajutorul alimentelor bogate în clorofilă.
Idei simple spre a introduce cât mai multe legume verzi în alimentaţia ta găseşti aici si aici!
Studiile care susţin această corelaţie există încă din anul 1920.
1926: Cercetarea sustinută de Saunders a sugerat o relaţie între importanta clorofilei ca si componentă în generarea de hemoglobină(Saunders, C. 1926. The nutritional value of chlorophyll aş related to hemoglobin formation. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine)
1933: Studiile au indicat că hrănirea şoarecilor cu alimente bogate în clorofilă a declanşat regenerarea celulelor roşii din sânge. Cercetătorii au demonstrat că acest efect s-a datorat fierului şi cuprului din alimentele verzi în stransa combinaţie cu clorofilă! (Scott, E. and Delor, C. 1933. Nutritional anemia. Ohio State Medical Journal 29:165-169.)
1936: Doctorii Hughes şi Latner au efectuat un studiu care a subliniat faptul că clorofila are „un efect foarte favorabil asupra regenerării hemoglobinei.“ Cercetătorii au continuat să sugereze că „clorofila acţionează ca un stimulent fiziologic asupra măduvei osoase.“ Acest studiu arată că clorofila în produsele alimentare sau cantităţile foarte mici purificate de clorofilă poate stimula sinteza de globule roşii din măduva osoasă.( Hughes, J. and Latner, A. 1936. Chlorophyll and haemoglobin regeneration after haemorrhage. Journal of Physiology 86:388-395)
1936: Dr. Arthur Patek a efectuat un studiu în care cincisprezece pacienţi cu anemie şi deficit de fier au fost hrăniţi cu diferite cantităţi de clorofilă împreună cu fier. Fierul fusese deja dovedit de a inversa această condiţie de anemie, dar Patek a demonstrat că, atunci când clorofila este combinată cu fierul, numărul de celule roşii din sânge şi nivelul de hemoglobină din sânge a crescut mai repede decât doar cu fier. După cum a afirmat Dr. Patek „Acest studiu poate servi pentru a încuraja utilizarea unui regim alimentar bogat în legume verzi(clorofilă). Patek, A. 1936. Chlorophyll and regeneration of the blood. Archives of Internal Medicine 57:73-84.)
Alimentele bogate în clorofilă:
• Alge verzi şi albastru-verde (Spirulină şi Chlorella)
• Vlastari – Cereale încoltite(grâu, ovăz, orz, etc.)
• Hrişca verde • Alge marine
• Germeni şi vlăstari (foarte bogaţi în clorofilă)
• Spanac
• Sparanghel
• Ardei gras
• Broccoli
• Varză de Bruxelles
• Varză verde
• Rădăcina de ţelină
• Fasole verde
• Mazăre
• Kale
• Praz
• Măsline verzi
• Pătrunjel
• Salată verde
• Nap
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare articolul :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
Surse:
http://hippocratesinst.org/chlorophyll
http://hippocratesinst.org/oxygen-in-food
https://books.google.co.uk/books?id=1p4x_yUrVSQC&pg=PT42&dq=chlorophyll+and+anemia&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwi76oq5tY3TAhVKLsAKHVM-BQkQ6AEIGjAA#v=onepage&q=chlorophyll%20and%20anemia&f=false
https://books.google.co.uk/books?id=4DO1WzOPqpcC&pg=PA89&dq=chlorophyll+and+anemia&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwi76oq5tY3TAhVKLsAKHVM-BQkQ6AEIOTAE#v=onepage&q=chlorophyll%20and%20anemia&f=false