pranz / cina, Retete, retete vegane
Leave a comment

Mancarica de linte neagra si verde

De ce linte neagră:

1. Este o sursă de proteine şi fibre care asigura o senzaţie de saţietate de durata.
2. Lintea conţine potasiu, magneziu, fosfor, zinc şi cupru, vitaminele A, C, E, K, precum şi toată gama de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9).
3. Conţine acid folic, necesar femeilor însărcinate.
4. Dintre varietăţile de linte, cea neagră are cel mai ridicat conţinut de fier. O sursă bună de proteine de origine vegetală. Lintea este bogată şi în fibre solubile care contribuie la scăderea colesterolului rău LDL.
5. Bogată în proteine şi săracă în grăsimi.
6. Fibrele solubile din linte pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.

De ce trebuie înmuiată lintea?

1. Pentru a fierbe cât mai puţin şi mai repede, pentru a nu elimina toate vitaminele şi mineralele prin prea multa gatire. Puneţi-o la înmuiat în apă cu o noapte înainte (aproximativ 7-8 ore)
2. Pentru a elimina acidul fitic. Datorită acestui acid, subtantele nutritive precum calciu, fier, magneziu sau vitamine nu pot fi asimilate la nivel intestinal decât în proporţie foarte mică.

 

linte-3

Ingrediente:

– 150g linte neagră
– 200g linte verde
– 2 morcovi
– 1 ceapă medie
– 1 vârf de mărar uscat
– un vârf de pătrunjel uscat
– un vârf de chimen pudra
– sare după gust

Lintea neagră se fierbe cam aproximativ 30 min(atenţie apa o să se coloreze în negru – dar nu va panicaţi – este normal).  După ce s-a fiert lintea, se scurge apă şi se clăteşte sub jet de apă curată. Acest lucru este folositor pentru a înlătura culoarea negricioasă. Lintea fiartă va avea o culoare maronie.
Lintea verde se fierbe cam aproximativ 20 min.

După ce am fiert lintea, se adaugă puţină apă intr-o altă oală, împreună cu ceapa tăiată mărunt şi cu morcovul dat prin răzătoare. Se lasă la înmuiat puţin şi apoi se adaugă ambele feluri de linte. După câteva minute adăugăm mărarul, pătrunjelul şi sare după gust. Amestecăm bine bine până mai scade apa.
Eu nu am folosit nici un pic de ulei la această reţeta iar gustul rezultat – este minunat.

 

linte2

Va urez Pofta buna!!!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Leave a Reply