Câți dintre voi ați crescut cu acest desert delicios, simplu, cremos și aromat. Câte amintiri trezește în voi acest orez cu lapte? Eu mă tot gândesc la ce bine era să fii copil, să nu existe alte preocupări decât cele legate de . . . cu ce ne mai jucăm azi și ce mai mâncăm și noi bun!
Eu îmi amintesc că atunci când eram mică, pe lângă tradiționalul orez cu lapte și macaroane cu lapte, îmi plăcea să mănânc pe ascuns un desert conceput de mine! Pe vremurile alea trebuia să fii ingenios pentru că nu existau prea multe variante de dulce. Furam din dulap laptele praf și amestecăm cu puțină cacao pudra, zahăr și apă. Făceam o pastă ciocolatie – gen budincă absolut delicioasă! Știam că nu am voie așa că mâncăm pe ascuns hahahah 🙂
Acum pentru că am crescut și gusturile s-au schimbat (mie personal nu îmi mai place laptele de origine animală) vă propun o variantă de post / vegană de orez cu lapte super mega delicioasă și ușor de preparat!
Ingrediente Orez cu lapte:
- 200g orez
- 700ml lapte de migdale sau caju
- 200ml apa
- vanilie
- 20g zahăr (eu am folosit stevia)
- boboci de trandafir (optional) pentru o aromă mai exotică
- un praf de sare
Pentru toppinguri puteți folosi scorțișoară bineînțeles sau fructe de pădure. Puteți folosi orice tip de fructe preferați.
Mod de preparare:
Pasul 1: Vom prepara laptele vegetal. Dacă cumpărați laptele atunci puteți sări peste acest pas. Eu am folosit lapte de migdale homemade. Rețeta o gășiți aici! Puteți să mai folosiți lapte de caju, soia sau de cocos pentru o aromă mai exotică.
Pasul 2: Punem la fiert orezul. Eu am folosit orez cu rob rotund tip camolino pe care l-am clătit în apă în prealabil. Inițial fierb orezul în apă. Apoi voi adauga și laptele de migdale. Amestecăm continuu în orez pentru a nu se lipii de fundul oalei. Acesta va fierbe aproximativ în 20 min. Stați cu ochii pe el pentru a nu se lipii.
Pasul 3: Pe la jumătatea timpului puteți adăuga câțiva boboci de trandafir. Mie personal mi se pare că îi da o aromă ușor dulceagă. După aproximativ 15 minute adăugăm zahărul, în cazul meu ștevia sau puteți adaugă zahăr de cocos sau zahăr brut. Important este să evităm pe cât posibil zahărul alb super procesat. Adăugăm și vanilia amestecăm bine și stingem focul. Dacă doriți un lapte cu orez ceva mai lichid atunci adăugați mai mult lapte. Eu l-am preparat gen budincă.
Pasul 4 Toppingurile:
Eu am decis să folosesc fructe de pădure congelate. Puteți să folosiți și fructe proaspete. Am adăugat pe foc fructele cu puțină apă și sirop de arțar. Am lăsat să fiarbă 5 – 7 minute și gata. Le adăugăm peste orezul călduț. Un desert delicios, cremos și sănătos!
RETETA VIDEO
ALTE RETETE RECOMANDATE
4 FELURI DE HUMMUS