Prin intermediul acestei rețete doresc să demontez imaginea unui burger vegan (de post) plictisitor. Acesta poate să fie la fel de suculent, zemos, gustos și delicios.
Pentru fiecare rețetă, țineți cont, condimentele și ingredientele de calitate joacă un rol foarte important în rezultatul final!
De ce lumea are impresia că burgerul vegan / vegetarian este anost? Pentru că nu au încercat încă unul vegan hahhaha 🙂
Hai să trecem la treabă!
Ingrediente burger vegan:
- 300g linte verde fiartă
- 500g năut fiert
- 3 căței de usturoi
- 2 fire de ceapă verde
- 2 morcovi suculenți 🙂
- 1 ardei roșu kapia
- una legătură marar
- 1/2 legătură patrunjel
- cimbru proaspăt sau uscat
- sare, piper și busuioc uscat
- 2 linguri de târâte de psyllium (* opțional )
- Puteți să mai adăugați oregano, sau ierburi de provence.
Pentru asamblarea burgerului am folosit:
- pastă de tomate / suc de roșii ( o variantă mult mai sănătoasă a ketchup-ului)
- microplante mazăre
- microplante ridiche rosie
- castraveți murați
- microplante broccoli
Mod de preparare burger vegan:
Pasul 1: Fierbem năutul și lintea. Sfatul meu ar fi să le hidratați cu o noapte înainte. Acest lucru va scurta procesul de fierbere. Năutul trebuie să fiarbă aproximativ 1:30 h și lintea cam 30 min.
Pasul 2: Tăiem toate legumele și verdeturile.
Pasul 3: Mixam morcovul în robotul de bucătărie până ce ajunge la o textură fină. Adăugăm năutul și lintea peste morcov și vrum vrum vrum până ce se amestecă bine și ajunge la consistența dorită.
În video se observă textura dorită de mine – eu nu am mixat foarte mult pentru că îmi doresc ca textura să fie ceva mai crocantă.
Pasul 4: Transferăm conținutul într-un bol mare, apoi adăugăm și restul ingredientelor: ardeiul, mărarul, pătrunjelul, usturoiul, ceapă și condimentele . . . și amestecăm bine.
Opțional eu am folosit și 2 linguri de târâte de psyllium pentru a lega și mai bine toată compoziția. Dacă nu găsești psyllium atunci poți folosi semințe de in sau chia – merg la fel de bine.
Pasul 5: Modelăm chiftelele de burger cu ajutorul mâinilor. În video se observă cam cât de lipicioasă trebuie să fie compoziția finală. Aceasta trebuie să nu se dezintegreze la cuptor. După ce am terminat de modelat toate chifteluțele – le aliniem frumos pe o tavă tapetată cu foaie de copt.
Pasul 6: Dăm chifteluțele la cuptor pentru 45-50 minute la foc mediu.
Asamblarea burgerului – limita este propria voastră imaginatie!
Putem folosi ce legume dorim. Cu cât mai colorate cu atât mai gustoase și mai mulți nutrienți vor conține. Eu am folosit microplante de ridiche roșie, broccoli și mazăre!
Am folosit castraveți murați, sos de roșii (nu ketchup), muștar de calitate și va recomand să folosiți chiflă din făină integrală.
A ieșit un deliciu de te lingi pe degete 🙂 🍔
RETETA BURGER VIDEO!
Alte retete recomandate