Sunt o mare fană hummus! Îl ador! Îl iubesc! De când l-am descoperit în urmă cu mulți ani, trebuie să recunosc că îl consum cu o frecvență destul de mare. Azi vreau să vă prezint 4 retete de hummus care de-a lungul timpului m-au cucerit total. 4 tipuri – 4 arome diferite care sigur vă vor cuceri atât papilele gustative dar și pupilele vizuale 🙂
Hummusul este un fel de mâncare cu origini libaneze. Este o pastă creamoasă de năut care în combinație cu legume proaspete sau cu o lipie homemade – devine curcubeu pe cerul gurii! Am numai cuvinte de laudă pentru acest tip de mâncare care pe lângă faptul că este super ușor de preparat, este și super sănătos și delicios. Și mai ales dacă îi adăugați aromele prezentate mai jos, hummusul va deveni și mai interesant!
Ingrediente Hummus Simplu
- 250g năut fiert
- 85g tahini (pastă de susan) – aprox. 6 linguri mari
- 40ml zeamă de lămâie
- 10ml ulei de măsline
- sare & piper după gust
- 1/2 linguriță paprika dulce & 1 lingură chimion
- 50ml apă rece de la frigider
Ingrediente Hummus cu Spanac
- 250g năut fiert
- 1 mâna mare de spanac crud
- 85g tahini (pastă de susan) – aprox. 6 linguri mari
- 40ml zeamă de lămâie
- 10ml ulei de măsline
- sare & piper după gust
- 1 lingură chimion
- 50ml apă rece de la frigider
Ingrediente Hummus cu Sfeclă
- 250g năut fiert
- 1 bucată sfeclă coaptă sau fiartă
- 85g tahini (pastă de susan) – aprox. 6 linguri mari
- 40ml zeamă de lămâie
- 10ml ulei de măsline
- sare & piper după gust
- 1 lingură chimion
- 40ml apă rece de la frigider
Ingrediente Hummus cu Ardei Kapia Copt
- 250g năut fiert
- 2-3 ardei kapia copti
- 85g tahini (pastă de susan) – aprox. 6 linguri mari
- 40ml zeamă de lămâie
- 10ml ulei de măsline
- sare & piper după gust
- 1 lingură chimion
- 30ml apă rece de la frigider
Mod de preparare Hummus!
Modul de preparare este aproximativ aceelasi pentru toate cele 4 retete de hummus. Schimbăm foarte puțin ingredientele care vor da aroma și culoarea diferită fiecărui tip de hummus.
Pasul 1: Hidratăm nautul cu o noapte în prealabil. După aproximativ 10-12 ore, scurgem apa în care a stat nautul la hidratat. Apoi îl adăugăm într-o oală mare împreună cu apă proaspătă. Apa trebuie să acopere nautul cu câteva degete. Fierbem 30-40 min. Eu schimb apa că atunci când fierb fasolea boabe. Am observat că este mai bine pentru stomac.
Schimb apa și pun iar la fiert pentru 30 – -40 minute. Am observat că timpul de fierbere al nautului diferă și depinde în funcție de tipul de năut folosit. Dacă este organic sau nu, bob mare sau mic etc. După fierbere, eu scot cojile nautului care sunt destul de fibroase. Acestea se scot foarte repede dar într-adevăr este o muncă de chinez răbdător :). Voi dacă nu aveți timp puteți lasa cojile.
Pasul 2: Adăugăm nautul în blender alături de celalalte ingrediente menționate mai sus. Pentru varianta cu spanac adăugăm 1 mâna considerabilă de spanac proaspăt. Pentru varianta cu sfeclă adăugăm o bucată de sfeclă coaptă (mai mică sau mai mare în funcție de cât de roz îți dorești rezultatul final). Și pentru varianta cu ardei copt adăugăm 2-3 ardei copți.
Pasul 3: Mixăm până ce obținem o pastă cremoasa. Eu am încercat să prepar hummusul atât în robotul de bucătărie cât și în blender. Dacă îți dorești un hummus cu o textură ca acela servit la restaurant, atunci recomand să folosești un blender performant. Eu îl folosesc pe Froothie!
Hummusul trebuie consumat neapărat cu legume proaspete, poate cu o salată de tabouleh și merge de minune întins pe o lipie homemade. Am pentru voi 4 tipuri de lipii homemade!
RETETA VIDEO
ALTE RETETE RECOMANDATE
4 TIPURI DE LIPII HOMEMADE