Deserturi vegane, Retete
Leave a comment

Tartă de cocos fără gluten şi fără zahăr!

În ultima vreme am tot simţit nevoia de a crea prăjiturele şi dulciurele sănătoase poate pentru că încă din copilărie am avut o slăbiciune pentru aceste minunăţii …

Îmi plac toate dulciurile raw vegane / vegane … în special cele cu ciocolată! Recunosc că încerc să mănânc doar 1 dată pe săptămâna pentru că deşi ele sunt sănătoase … totuşi conţin destul de multă glucoză din fructele uscate şi din îndulcitorii folosiţi!

Deserturile create de mine nu vor conţine niciodată zahăr alb sau brun (citeşte aici de ce). Veti gasi doar variantele mai sănătoase de exemplu: sirop de arţar, miere sau sirop/zahăr de cocos. Aceste variante conţin de asemenea destul de multă glucoză / fructoza dar conţin şi nutrienţi esenţiali organismului uman.

Tarta nu este foarte dulce dar este potrivită atât cât să îţi satisfacă pofta de dulce. De asemenea încerc să folosesc făină integrală de ovăz, cocos sau hrişca în ideea de a diminua cât mai mult consumul de gluten.

Am intrat de curand în posesia unor floricele comestibile frumos colorate şi aşa că mi-am lăsat imaginaţia să îşi facă de cap!

Ingrediente tartă de cocos:

Pentru blat:

– 100g făină de hrişcă

– 100g făină cocos

– 3 linguri îndulcitor sirop de arţar sau sirop de cocos

– 2 linguri mari cacao

– 1/2 linguriţă scorţişoară

– 150ml lapte migdale /ovăz

Pentru crema de cocos

– 100g faina de cocos (daca nu aveti faina puteti folosi fulgi de cocos)

– 100g migdale (sau caju) hidratate

– 100 ml lapte cocos (sau migdale)

– 1 lingură îndulcitor sirop de arţar sau sirop de cocos

Pentru stratul final de ciocolată

– 1 avocado mare copt

– 20 bucăţi de prune uscate de dimensiune mica

– apa in care se hidrateaza prunele

– 2 linguri de cacao

 

Mod de preparare:

– pentru blat:

Iniţial amestecăm separat ingredientele uscate de cele lichide pentru a fi mai uşoară omogenizarea lor la sfarsit. Începem cu cele uscate. Punem toate ingredientele uscate într-un bol mare: 100g făină de hrişca + 100g făină de cocos + 2 lg cacao + 1/2 lingurită scorţişoară. Apoi amestecăm într-un bol separat acele 2 ingrediente lichide: 150 ml lapte de migdale + 3 linguri din îndulcitorul ales. Acum la sfarsitul etapei putem să le amestecăm împreună cele lichide cu cele uscate –  pentru a fi mai uşor de încorporat.

– pentru stratul de cocos:

Punem în robotul de bucătărie toate ingredientele: faina sau fulgii de cocos + laptele vegetal + migdalele hidratate cel putin 8 ore + 1 lingură îndulcitor sirop de arţar sau sirop de cocos. Apoi vrum vrum până se transformă într-o pastă omogenă uşor de întins. Dacă compozitia este prea lichidă atunci puteţi să adăugaţi 1 linguriţă tărâţe de psyllium. Acestea vor absorbi excesul de lichid.

– pentru stratul final de ciocolată

Adăugăm în robotul de bucătărie avocado-ul copt + 20 de prune uscate (hidratate în prealabil în apă) + adaugam si apa în care s-au hidratat prunele + 2 linguri de cacao. Ca si cantitate, apa în care vom pune prunele la hidratat nu trebuie să depăşească nivelul acestora. Odată introduse ingredientele în robotul de bucătărie, amestecăm până se transformă într-o cremă fină cu textură de budincă de ciocolată.

Pentru decorare am folosit floricele comestibile pe care le puteţi găsi aici şi fructul dragonului varianta galbenă. Fructul dragonului l-am folosit pentru l-am găsit la o super ofertă în piaţa Obor dar puteţi folosiţi orice fruct face cu ochiul.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Leave a Reply