equilibrium
Leave a comment

Stări de oboseală şi depresie? Tu ştii cât de importantă este vitamina D?

În curând soseşte vara şi soarele va străluci din abundenţă pe cerul meleagurilor noastre. Mulţi dintre noi începem şi folosim creme solare pline de chimicale cu scopul final de a ne feri de razele solare! De ce oare? Este important aflăm împreună cât de benefică este vitamina D şi cum putem o obţinem! Suntem dintre acei norocoşi care totuşi avem parte de foarte multe zile însorite. Feriţi de soare doar între orele periculoase. Nu mai folosiţi cremele pline de chimicale (retinil palmitat, oxibenzon şi parabeni)! Folosiţi creme cât mai naturale şi mai puţin procesate! În rest recomand primiţi cu dragoste razele soarelui pe pielea voastră staţi ca nişte reptile, încalziti şi produceţi vitamina D”.

Ce este vitamina D?

Chiar dacă mulţi dintre voi considerăvitamina D” – o vitamină – de fapt ea este un hormon! Este produs în pielea noastră din provitamina D3 derivată la rândul ei din colesterol. Iată aşadar dovada nu tot colesterolul este rău contrar convingerilor adânc împământenite. Realitatea este următoarea. Colesterolul este un precursor al celor mai mulţi hormoni din organism! Este precursor al:

– hormonilor steroidici (cortisol și aldosteronă în glandele suprarenale);

– hormonilor sexuali progesteron, estrogen și testosteron.

Razele ultraviolete de tip UVB de la soare acţionează asupra provitaminei D2 şi o transformă în previtamina D3. Apoi aceasta este convertită în vitamina/hormonul D3. Este un proces complicat. În termeni medicali se numeşte colecalciferol. Vitamina D3 părăseşte pielea şi intră în fluxul sanguin. Prin circulaţia sanguină vitamina D3 ajunge la ficat şi apoi la rinichi unde structura chimică se modifică sub influenţa anumitor enzime.

Beneficiile vitaminei D!

Principalul efect al vitaminei D se exercită asupra absorbţiei calciului şi fosforului din intestine.
În ultimii 20 de ani cunoştinţele referitoare lavitamina” D s-au modificat foarte mult. Acum ştim nu este implicată doar în asimilarea calciului şi fosforului.

Ea joacă un rol foarte important în:

– reglarea creşterii celulelor;

– reglarea sistemului imunitar;

– ajuta pacientii care sufera de boli cardiovasculare / insuficienta cardiaca;

– reglarea presiunii sangelui;

– metabolizării insulinei.

Suferi de boli cardiovasculare? Insuficientă cardiacă?

Unul din factorii care contribuie la apariţia hipertensiunii este sistemul reninăangiotensină – aldosteron. Renina este o substanţă chimică în organism care provoacă producerea angiotensinei care creşte presiunea sângelui. Angiotensina stimulează aldosteronul care reduce potasiul din sânge şi creşte presiunea sângelui. Vitamina D inhibă acest sistem prin inhibarea reninei.

Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul deficienţa de vitamina D este mult mai des întâlnită decât se credea până acum.

Doza zilnică recomandată este puţin depăşită şi învechită. În prezent ea este 400-600 U.I(unităţi internaţionale). De ce avem nevoie de mai multă vitamina D? Pentru în ultimul deceniu s-a demonstrat este implicată în foarte multe procese. Unul dintre acestea fiind funcţionarea normală a fiecărei celule din corp. Aşadar avem nevoie de o doză mult mai mare de 400-600 UI(doza actualmente recomandata).

Surse naturale de vitamina D:

Soarele este sursa principală! Evident aici intervine zona geografică, anotimpul şi momentul zilei, poluarea, loţiunile solare, vârstă şi culoare pielii. Dieta nu este pricipala sursă de obţinere a vitaminei D.

Alimentele care conţin în mod natural vitamina D sunt: gălbenuşul de ou, câteva legume şi peştele gras precum somonul, macroul şi peştele spadă. Cantitatea de vitamina D nu se modifică dacă este gătit la cuptor dar scade cu 50% dacă este prăjit.

În starea ei naturală vitamina D se găseşte în 2 forme D3(colecalciferol) şi D2(ergocalciferol).Vitamina” D sintetizată în urma expunerii la soare şi cea din peştele gras este D3, iar cea din legume este D2. Cu siguranţă D3 este mult mai fiziologică în condiţiile în care noi oamenii sintetizăm în piele vitamina D3 şi nu D2.

Vitamina D si legatura cu PTH-ul (hormonul paratiroidian)

Vitamina/hormonul D se află într-o strânsă legătură cu un alt hormon PTH – hormonul paratiroidian produs de glandele paratiroide. În condiţii normale PTH-ul este important pentru menţinerea unui nivel normal al calciului în sânge. PTH menţine acest nivel normal al calciului în sânge. Acţionează asupra rinichilor – previne pierderea excesivă a calciului din urină. Prin acţiunea sa asupra oaselor PTH-ul le dizolvă calciul pe care îl aduce înapoi în fluxul sanguin.

Sindromul oboselii cronice? Ce se întâmplă când ai deficienţă de vitamina D?

Cu cât mai scăzut este nivelul vitaminei D cu atât mai mare este cel al PTH-ului. S-a descoperit PTH-ul scade în timpul suplimentării cu vitamina D. Mai simplu spus … pe măsură ce nivelul Vitaminei D creşte cel al PTH=ului scade.

Glandele paratiroide încep producă o cantitate mai mare de PTH decât cea normală. Această duce la dizolvarea excesivă a calciului din oase. Prin urmare ele devin mai fragile. Pacienţii încep şi au simptome de genul: doare tot corpul, oboseală şi epuizare. În acest moment nimeni nu evaluează nivelul vitaminei D. Atunci când deficienţa vitaminei D nu este diagnosticată şi tratată, nivelul PTH-ului din sânge creşte. Din punct de vedere medical afecţiunea se numeşte hiperparatiroidism secundar.

Cum poate fi detectată deficienţa de vitamina D?

Simplu – Printr-o analiză de sângecare apoi trebuie interpretata corect!

Există 2 teste care pot indica cantitatea de vitamina D în organism:

1. Testul 25 OH vitamina D;
2. Celălalt este 1,25(OH)2 vitamina D – acesta este testul nepotrivit pentru diagnosticarea deficitului de vitamina D. De ce?

Primul motiv este pentru 25 OH rămâne în sânge mai mult timp (o perioada de aproximativ 3 săptămâni) în comparaţie cu 1,25(OH)2 care are o medie de viaţă de aproximativ 14 ore. Aşadar după cum va puteţi imagina cel de-al 2-lea nu indică cantitatea corectă.

Al 2-lea motiv este organismul măreşte producţia de hormon paratiroidian de îndată ce simte deficienţă de vitamina D. Acesta sporeşte transformarea 25 OH vitamina D în 1,25 (OH)2 vitamina D. Prin urmare nivelul de 1,25(OH)2 va rămâne în limite normale în timp ce cel adevărat nu!

Ideal ar fi aveţi un nivel de 25 OH vitamina D între 50 şi 100 ng/ml. Pentru a ajunge la aceste niveluri cei mai mulţi dintre noi avem nevoie de suplimente de vitamina D în doze mari.

Medicamente care tratează osteoporoza?

Am observat cu toţii există o explozie a medicamentelor împotriva osteoporozei. De ce? Este o piaţă uriaşă care aduce profituri extrem de mari companiilor farmaceutice. Ţineţi cont aceste medicamente au efecte secundare.

Putem rezolva problema osteoporozei cu o cantitate optimizată de vitamina D?

Evident da! Vitamina D are un efect pozitiv direct asupra osteoblastelor – celule care ajută la formarea oaselor noi. Vitamina D optimizează formarea oaselor noi. Pe scurt vitamina D împreună cu calciul şi fosforul sunt esenţiale pentru formarea oaselor.

Doctorul Sarfraz Zaidi în cartea sa – Puterea vitaminei D – recomandă luăm suplimentele în funcţie de cât de scăzut este nivelul vitaminei D în organism.

Este important observăm ce conexiune perfectă există în organismul uman. Este necesar luăm în considerare toate mineralele şi vitaminele – pentru toate împreună construiesc un imperiu. De exemplu în toată această ecuaţie este de luat în considerare şi magneziul care joacă un rol important în metabolizarea hormonului PTH. Un nivel scăzut de magneziu duce la scăderea activităţii hormonului paratiroidian. Aceasta poate provoca o scădere a nivelului calciului în sânge.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi împărtăşeşti şi alte informaţii privind articolul :P… Atunci îmi poţi lăsa un comment mai jos sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Surse:  Puterea vitaminei D – Doctorul Sarfraz Zaidi

Leave a Reply