Tips & Tricks Alimente
comments 2

Microplante Nasturium! Proprietăţi şi beneficii!

Ce este planta de Nasturium?

Planta de Nasturium este cunoscută si sub următoarele denumiri – Creson indian, Capuchina și Capucine. Nasturium este nativ din America de Sud, florile și frunzele de nasturium au un gust ușor picant, cu o aromă asemănătoare muștarului.

Florile de Nasturtium sunt de un portocaliu luminos, cu dungi de culoare roșu aprins. Frunzele plantei sunt de culoare verde și miros ca și cresonul.

Numele de Nasturtium înseamnă “nas răsucit” (din latină nasum, nas și torquere – a se răsuci). Aceasta denumire se refera la mirosul usor înțepător al florilor – ca si uleiul care este eliberat din frunze atunci când sunt mestecate. Întreaga parte supraterană a plantei este comestibilă și poate fi folosită în scopuri medicinale.

În America de Sud, frunzele de nasturium sunt utilizate pentru a trata boli ale rinichilor si vezicii urinare, pentru răceli, tuse, gripă, dureri de gat si bronsită. De-a lungul anilor, frunzele si florile au fost folosite ca un remediu pentru tulburari de scorbut si dezechilibre ale sangelui.

În prezent Nasturium a devenit mult mai disponibil, îl putem întâlni în toate colţurile lumii sub forma vlăstarilor şi plăntuţelor microgreens.

Nasturtium conține:

Glucozinolat – o substanţă chimică din plantă pe care organismul o converteşte în izotiocianat (proprietăţi anti-cancer). Izotiocianatii se eliberează atunci când are loc distrugerea pereţilor celulelor vegetale sub acţiunea mecanică (masticare, radere, taiere, stoarcere, etc.) Cercetările recente au scos la iveală că glucozinolatii sunt eficienţi în multe forme de cancer, precum cel de piele, plămâni, de colon, de stomac.

Vitamina C – reprezintă un antioxidant de excepţie ce contribuie activ la frânarea proceselor degenerative din organism. Are un rol deosebit de important în apărarea organismului împotriva acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ – principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.O funcţie importantă pe care o deţine vitamina C este aceea de a ajuta la creşterea producţiei de colagen, proteină esenţială a corpului omenesc, care contribuie la menţinerea ţesuturilor, ligamentelor, cartilagiilor şi tendoanelor.

Keampferol este un puternic antioxidant(flavonoid) şi ajută la prevenirea daunelor oxidative a celulelor noastre, a lipidelor şi ADN-ului. Kaempferol previne arteroscleroza prin inhibarea oxidării lipoproteinelor cu densitate joasă şi formarea de trombocite din sânge. Studiile au confirmat, de asemenea, că kaempferolul acţionează că un agent chemopreventiv, ceea ce înseamnă că inhibă formarea celulelor canceroase.

Izo-quercitrin oferă beneficii prin îmbunătăţirea sănătăţii capilare şi consolidarea vaselor de sânge. Cercetările au arătat că quercetina este slab absorbită. Formă Izo-quercitrin s-a dovedit a oferi o absorbţie superioară, făcându-l mai biodisponibil la corp. De asemenea mai conţine carotenoizi, minerale, fier, sulf, mangan şi aminoacizi.

Beneficiile microplantelor Nasturium

1. Actiune antibiotică naturală:

Cercetările ştiinţifice au descoperit că planta are o acţiune antibiotică naturală, care acţionează rapid în organism. Este interesant de observat că agentul antibiotic, tromalyt (o substanţă care seamănă cu aspirina), s-a găsit în urină în decurs de o oră de la digestia plantei medicinale. De remarcat, de asemenea, este că acest antibiotic nu interferează cu flora intestinală, s-a dovedit a fi eficace împotriva unor microorganisme care au construit rezistenţă la medicamente antibiotice comune.

2. Sursă naturală de expectorant

Expectorantul este un substanţă pe care, probabil, ai auzit-o de multe ori în publicitatea împotriva tusei. E adevărat, funcţia principală a expectorantului este de a calma tusea. Aşa că, în loc de a lua medicamente de tuse, de ce să nu consumăm frunze de Nasturtium sub forma ceaiului de plante!? Este de fapt un mod mai delicios pentru a lupta împotriva tusei în special în zilele reci sau ploioase.

3.Stimularea creșterii părului

Sud-americanii au folosit nasturium ca un supliment pentru creşterea părului. Acum s-a dovedit ştiinţific că sucul din flori şi vlastari de nasturium stimulează capilarele scalpului. Aplicând pasta de frunze Nasturium pe scalp duce la stimularea capilarelor şi sporeşte circulaţia sângelui, substanţelor nutritive şi oxigenului în scalp. Buna circulaţie înseamnă o creştere mai bună a părului.

5. Sursă bogată de vitamina C

Datorita nivelului ridicat de vitamina C, consumarea frunzelor de Nasturium ajută in tratarea tusei minore, durerile de gat si piept şi tratarea gripei. Acele beneficii au fost evidente încă din cele mai vechi timpuri şi s-au dovedit eficace si în vremurile moderne

6. Bun pentru piele

După cum am menţionat mai sus, frunzele sunt Nasturtium conţin proprietăţi antiseptice, care ajută în mod eficient în lupta împotriva bacteriilor atât interne cât şi externe. Folosiţi-l intern sub forma salatelor sau ceaiurilor, sau extern ca masca – va poate ajuta să scăpaţi de acnee. Vitamina C din vlăstarii de nasturium are rolul de a face aspectul pielii mai neted şi mai luminos.

 

2 Comments


Leave a Reply