M-am tot gândit în ultima perioadă la ovăz, parcă mi s-a făcut puţin dor de el. Odată cu sosirea sezonului rece, cred că este timpul să încep să-l reintroduc la micul dejun. Recunosc că pe perioada verii m-am concentrat foarte mult pe fructe şi legume de sezon, dar ce să fac, am avut din abundenţă de unde să aleg! Papilele mele gustative au fost şi încă sunt în extaz.
Puţină istorie:
S-a descoperit că egiptenii foloseau ovăzul în scopuri de înfrumuseţare a pielii. Ei cunoşteau efectele de purificare, catifelare dar şi hidratare a pielii, dar totuşi ei nu consumau ovăzul ca şi aliment. Ovăzul datează de prin anii 3000-4000 BC, când în urma descoperirilor făcute recent, ovăzul a fost găsit în sarcofagele egiptenilor. Trecând puţin de la egiptenii la greci şi romani, se pare că nici aceştia nu îi înţelegeau în totalitate proprietăţile lui medicinale datorită faptului că romanii îl foloseau doar pentru a hrăni caii. De aici şi vorba: “ Mănânci calule ovăz? “ 🙂
Ce conţine:
Ovăzul conţine Beta-Glucan, o fibră solubilă cu proprietăţi benefice asupra sistemului imunitar care stabilizează zahărul în sânge. S-a dovedit de curând prin diferite studii că ajută foarte mult şi în scăderea colesterolului rău LDL. De asemenea ovăzul mai conţine şi antioxidanţi pe nume avenanthramide care distrug radicalii liberi şi previn ateroscleroza. Ovăzul este o bună sursă de seleniu care reduce riscurile de colon iritat sau cancer de colon.
Ovăzul nu conţine gluten. Problema intervine atunci când, ovăzul este cultivat pe acelaşi teren şi în rotaţie cu cereale care conţin gluten (grâu, orz şi secară). În această situaţie, ovăzul devine „contaminat” cu gluten. Prin urmare vă sfătuiesc să căutaţi o sursă sigură de ovăz în cazul în care aveţi intoleranţă sau sensibilitate la gluten. Datorită fibrelor, ovăzul are nevoie de un timp mai lung pentru digestie, de aceea senzaţia de saţietate este satisfăcută pe o perioada mai mare.
Tips and Tricks:
Ovăzul conţine acid fitic, acesta este o enzima inhibitoare, adică împiedică absorbţia fierului şi calciului la nivel intestinal. Pentru a elimina efectele inhibitoare ale fitatilor din ovăz va recomand că înainte să consumaţi ovăzul, să îl inmuiati în apă, poate chiar să îl lăsaţi peste noapte în apă, apoi dimineaţă să scurgeţi apăşi să îl clătiţi din nou. În acest mod înlăturaţi o mare parte din acidul fitic şi va facilita absorbia calciului şi fierului.
50g ovăz(adică 4 linguri) acoperă :
– doza zilnică de Mangan şi Cisteină (aminoacid esenţial);
– jumătate din doză zilnică necesară de Vitamina B1 (Tiamină);
– jumătate din doză zilnică necesară magneziu şi seleniu;
– aminoacizii esenţiali Fenilalanină 78% şi Triptofan 89% din DZN;
– aproape 30% din DZN de fier şi Cupru;
– câte puţin şi din complexul de vitamine B.
După cum se poate observa, ovăzul chiar conţine multe vitamine şi minerale esenţiale organismului, în cantităţi deloc neglijabile. Ovăzul face parte din familia carbohidraţilor deci va recomand să îl combinaţi la masă împreună cu alţi carbohidraţi pentru o digestie mai usora şi mai rapidă. Dacă doriţi puteţi mânca ovăzul împreună cu fructe de pădure, fructe uscate, goji, stafide sau banane.
Surse:
https://draxe.com/are-oats-gluten-free/
http://allergicliving.com/2010/07/02/ask-the-celiac-expert-are-oats-ok/
Cartea: Kitchen Cures – Homemade Remedies for your Health