Explicaţia la de ce nu reuşesc să slăbesc?
Organismul uman funcţionează prin intermediul mai multor procese. Astăzi vom discuta despre unul dintre cele mai importante, acela de echilibrare a mediului acido-bazic din interiorul nostru. Nu reuşeşti să slăbeşti deşi ai apelat la o multitudine de diete? Te simţi obosit/a? Te doare capul des? Ai alergii? Răceşti des? Te simţi slăbit? Fără energie? Există o explicaţie pentru toate aceste simptome:
Un cadru acid în interiorul organismului creează starea de haos, el deschide uşa pentru suferinţe şi boli în interiorul nostru!
Un organism sănătos, în mod normal, funcţionează având un echilibru între acid şi baza (adică 20% acid – 80% alcalin/ bază).
Ce se întâmplă atunci când alimentaţia este preponderent acidă?
1. În primul stadiu al dezechilibrului, simptomele nu sunt foarte intense. Avem erupţii cutanate, dureri de cap, alergii, răceli, gripe.
2. În stadiul următor apar disfuncţii ale glandelor: tiroidă, suprarenală, ficat.
În acest stadiu, pentru a preveni înaintarea acidităţii în organism, sângele începe să extragă minerale alcaline din ţesuturi pentru compensare: sodiu, potasiu, calciu, magneziu.
3. Următorul stadiu: În mod normal un organism sănătos îşi stochează elemente alcaline pentru situaţii de urgenţă. Dar dacă ele nu sunt în cantităţi suficiente din alimentaţie sau dacă nu avem stocuri, atunci ele sunt extrase de altundeva. De unde credeti? Din oase – calciul; din muşchi – magneziul.
Aici atingem apogeul! Dacă suprasolicitarea acidă este prea mare pentru ca sângele să o echilibreze, atunci acidul este condus spre ţesuturi pentru stocare. Aşa se formează ţesutul adipos.
4. O ultimă încercare de a lupta contra acidităţii, are loc cu ajutorul sistemului limfatic. Acesta încearcă să neutralizeze şi să se debaraseze de compuşii acizi. Din păcate acest proces de debarasare trimite acidul din ţesuturi din nou în sânge. Ceea ce conduce la un cerc vicios >> de ce? >> Pentru că sângele va încerca să sustragă din nou elementele alcaline din ţesuturi, oase, muşchi.
Excesul de aciditate se acumulează sub forma ţesutului adipos. Printr-o manieră defensivă corpul creează celule adipoase pentru a îndepărta acizii din organele vitale (inima, ficat, plămâni) si pentru a le proteja. Într-un mod plăcut spus, grăsimea ne salvează viaţa! De aceea organismul nu vrea să renunţe aşa uşor la ea.
Alimente acide:
– zaharul sub orice forma: zahar alb sau brun, sirop de glucoza, inlocuitori de zahar (aspartamul, zaharina, sirop de porumb, sirop de orez, sucraloza).
– produsele lactate;
– proteină animală;
– toate alimentele din făină albă: pâine, paste, prăjituri;
– cafeaua;
– băuturile alcoolice;
– orice fel de aliment procesat: chipsuri, dulciuri, covrigi
La acestea se mai adaugă bineînţeles stresul emoţional, lipsa de mişcare, fumatul, poluarea mediului şi odihnă precară!
Simptome: Arsurile la stomac, gazele, balonarea, ulcerele, greţurile şi gastritele sunt toate rezultatul tractului intestinal suprapopulat cu microorganisme acide. La fel se întâmplă şi în cazul crampelor, miros neplăcut al gurii, gura uscata, constipaţie, limba încărcată, dureri intestinale.
În momentul când vom începe să hrănim organismul echilibrat cât să devină bazic > atunci el va renunţa la grăsime treptat. Va recomand să citiţi aici despre slăbitul brusc şi ce se întâmplă în organism atunci când ne înfometăm.
De asemenea într-un mediu acid, candida şi alte microorganisme, încep să se hrănească cu glucoza noastră pe care o utilizează ca energie. Ne folosesc lipidele şi proteinele pentru dezvoltare şi creştere.
Aceste microorganisme ne otrăvesc prin intermediul reziduurilor lor. Ele prosperă în aciditate şi le plac nivelurile scăzute de oxigen. Microorganismele se pot transforma în bacterii >> bacteriile în fungi >> fungi în mucegaiuri; Acestea diminuează rezervele de vitamina B, fier şi alte minerale şi de aici rezultă o oboseală cronică.
În momentul în care noi trecem pe o dietă preponderent alcalină, microorganismele se opresc din dezvoltare. Iar eziduurile lor toxice pot fi legate de anumite grăsimi şi minerale şi eliminate din organism.
Alimente alcaline:
– legume proaspete crude (recomand o salata mare in fiecare zi);
– fructe proaspete;
– sucuri facute din legume/frunze verzi (ex vezi reteta aici);
– vlastari si germeni;
– legume (radacinoase, leguminoase, pastaioase)gatite putin fara adaos de uleiuri si alte condimente sintetice;
– nuci si seminte (migdale, caju, macadamia, alune de padure, nuci romanesti);
Nu trebuie sa trecem dintr-o extrema in alta. Trecerea trebuie sa se faca treptat astfel incat sa nu “socam organismul”. Nu trebuie să consumam 100% alcalin, organismul are nevoie şi de alimente acide asimilate din cereale si alimente gatite. Acestea sunt necesare pentru a nu trece in starea de alcaloza care este la fel de periculoasa ca acidoza.
Sanatatea si starea de bine sunt bunul cel mai de pret al omului!