Ce este scorţişoara?
Scorţişoara reprezintă coaja unui arbust numit Cinnamomum zeylanicum verum originar din Ceylon (Sri Lanka).
Puţină istorie:
Primul vindecător care a menţionat beneficiile scorţişoarei a fost în anul 2800 IC. Numele lui este Shen Nung cunoscut ca tatăl medicinei Chinezeşti. Alte referinţe s-au făcut cunoscute şi din Egipt atunci când scorţişoara era folosită împreună cu alte condimente în procesul de mumificare.
În momentul în care europenii au descoperit scorţişoara în jurul primului secol, aceasta devenise atât de apreciată încât scorţişoara costa de 15 ori preţul argintului. În era medievală, scorţişoara era folosită doar de cei bogaţi că remediu pentru tuse şi indigestii. În istoria scorţişoarei, vracii o recomandau pentru o diversitate de bolii: probleme cu rinichii; vomă; reumatism; dureri de inima; dureri de dinţi; împotriva negilor.
Scorţişoara este bogată în uleiuri esenţiale care conţin componente medicinale active incluzând cinamaldehida, alcool şi acetat de cinamil. Aceasta are proprietăţi antibacteriene şi antifungice. S-a dovedit că poate fi folosită şi ca substanţă conservantă. Scorţişoara este bogată în mangan, fier, calciu, şi fibre.
Scorţişoara este de 2 feluri:
Cassia – Este vorba de arborii de cassia – numiţi şi scorţişor, o rudă apropiată a scorţişoarei. Provine din China de Sud, Vietnam şi Indonezia.
Această versiune de scorţişoară se găseşte în proporţie de 90% pe piaţa din România, datorită faptului că este mult mai ieftină decât varianta autentică. Scorţişoara Cassia prezintă beneficii asupra organismului dar din păcate mult mai multe dezavantaje.
Toxicitatea scorţişoarei Cassia este dată de conţinutul ridicat de cumarină, substanţă hepatotoxica, cancerigenă, nefrotoxică şi anticoagulantă. Cumarina se mai găseşte şi în anumite tipuri de vanilie sintetică. Cumarina este o toxina naturală cu potenţial nociv pentru ficat dacă este consumată în cantităţi mari.
Se estimează că la copiii mici o porţie de orez cu lapte şi cu scorţişoară de câteva ori pe săptămâna poate depăşi limita maximă de expunere sigură. Acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţii care consumă frecvent scorţişoară în mâncare sau suplimente cu scorţişoară.
Ceylon este de fapt Scorţişoară adevărată
Beneficiile menţionate în acest articol fac referire la acest tip de scorţişoară. Aceasta este versiunea reală de scorţişoară şi nu cea mai sus menţionată, Ceylon este un adevărat elixir pentru organism.
Nu are efecte negative asupra organismului, însă în anumite cazuri poate produce alergii şi iritarea mucoaselor. Este considerată sigură şi benefică organismului, însă nu trebuie consumată în cantităţi foarte mari pentru perioade îndelungate.
Diferenţe între cele 2 tipuri de scorţişoară :
Scorţişoara Ceylon are un aspect de ţigară din foi având mai multe straturi subţiri, Cassia are un sigur strat gros cu aspect de tub gol.
Ceylon gust dulce şi delicat, Cassia are un gust puternic astringent
Scorţişoară Ceylon conţine un nivel nedetectabil sau doar urme de cumarină, în timp ce Cassia conţine un nivel ridicat de cumarină.
Ceylon – Ţară de origine India, Sri Lanka iar Cassia – China, Vietnam, Indonezia.
Beneficii:
– Ajută la stabilizarea zahărului în sânge, poate fi folosită de persoanele cu Diabet tip 2 dar mare atenţie că trebuie măsurată glicemia
– Reduce probleme de inima la persoanele supraponderale.
– Ajută la scădere semnificativă a nivelului de colesterol LDL(cholesterol rău) şi a trigliceridelor şi la o creştere a colesterolului HDL (colesterolul bun).
– Înlătura bacteriile fără să afecteze dintii sau gingiile
– Ajută în tratatea indigestiei, vomei, durerilor de stomac
– Vindecarea rănilor, ea are proprietăţi coagulante şi poate opri sângerarea excesivă
– Efect antibacterian împotriva herpesului
Tips and Tricks:
– Anumite persoane pot fi alergice la scorţişoară dar cantităţile folosite la gătit sunt considerate sigure. În cantităţi mari scorţişoara poate produce probleme gastro intestinale şi probleme cu rinichii.
– Uleiul esenţial de scorţişoară poate provoca arsuri sau piele iritată, roşie atunci când este aplicată pe piele. Nu luaţi niciodată ulei esenţial intern poate provoca multe probleme.
– Femeile însărcinate şi persoanele cu probleme de stomac nu ar trebui să consume scorţişoară.
Pentru iubitorii împătimiţi de scorţişoară recomand înlocuirea variantei Cassia cu Ceylon.
Surse:
https://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-cinnamon/
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=68&tname=foodspice
http://www.benefits-of-honey.com/ceylon-cinnamon.html