Probabil vă întrebaţi? De ce fasole neagră? De ce nu fasole albă? Că vorba aia – am mâncat fasole albă toată viaţa. Nimeni nu spune să nu mai consumăm fasolea noastră albă cu care suntem obisnuti încă de mici copii dar este bine să cunoaştem şi să experimentăm şi alte variante. Fasolea neagră prezintă câteva diferenţe nutriţionale pe care doresc să vi le prezint.
1. Bogată în antioxidanţi
Antioxidanții se găsesc în cantități mari în fructe și legume viu colorate, dar se găsesc și în cele foarte închise la culoare, ca de exemplu fasolea neagră, strugurii negrii, afine, mure sau orezul salbatic.
2. Bogată în proteine
Compozitia fasolei neagră oferă o cantitate mare de proteine făcându-le o alegere excelentă pentru persoanele care evită să mănânce produse de origine animală. Fasolea neagră conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali în cantitati variabile– ceea ce o transformă în proteină completă.
Tabelul mai jos prezintă aminoacizii esenţiali dintr-o porţie de 200g fasole neagră. Tabelul arată în procente fiecare aminoacid acoperit din doză zilnică recomandată de proteine.
3. Menține oasele sănătoase
Fierul, fosforul, calciul, magneziul, manganul, cuprul și zincul contribuie la construirea și menținerea structurii și rezistenței oaselor. Calciul și fosforul sunt importante în formarea structurii osoase, în timp ce fierul și zincul joacă roluri esențiale în menținerea rezistenței și elasticității oaselor și articulațiilor.
Procentele prezentate în tabel provin dintr-o portie de 200g fasole fiartă neagră gatită:
4. Gestionarea diabetului
Studiile au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre au niveluri mai scăzute ale glicemiei. În plus, diabetul de tip 2 se poate ameliora prin consumul alimentelor bogate în fibre!
Exista cercetări facute asupra carbohidraților din fasolea neagră care atrag atentia asupra beneficiilor pentru sănătate oferite pentru tractul nostru digestiv. O atenție deosebita s-a concentrat asupra „amidonului rezistent” din fasolea neagră. 70% din caloriile din fasole neagră provin din carbohidrati, iar majoritatea acestor carbohidrati sunt compusi din amidon. Dupa cum sugereaza numele „amidon rezistent” o mare parte din amidonul din fasole neagră nu este ușor digerat și trece prin tractul digestiv superior fără a fi defalcat. Deoarece această defalcare nu se întâmplă, amidonul nu este transformat în zaharuri simple, iar nivelul zahărului din sânge evită o creștere rapidă. Răspunsul nostru la insulină evită, de asemenea, o creștere bruscă.
Acest lucru înseamna ca fasolea neagră are un indice glicemic mic.
Amidonul rezistent din fasolea neagră poate fi defalcat de bacterii atunci când ajunge în cele din urmă în intestinul gros și rezultatul este o cantitate sporită de combustibil pentru celulele intestinului nostru gros. (Acest combustibil vine sub formă de acizi grași cu lanț scurt sau SCFA, care sunt fabricați din amidonul rezistent.)
5. Reducerea tensiunii arteriale
Menținerea unui aport scăzut de sodiu este esențială pentru menținerea tensiunii arteriale la un nivel normal. Fasolea neagră are în mod natural un conţinut scăzut de sodiu. Ea conţine potasiu, calciu şi magneziu, toate contribuind la scăderea şi menţinerea tensiunii arteriale optime.
6. Digestie sănătoasă
Datorită conținutului bogat de fibre, boabele negre ajută la prevenirea constipației și promovează regularitatea unui tract digestiv sanatos. Ele oferă de asemenea combustibil pentru bacteriile sănătoase din colon.
7. Pierderea în greutate
Fibrele alimentare sunt frecvent recunoscute ca un factor important în scăderea în greutate și gestionarea greutății prin funcționarea ca “agent de umflare” în sistemul digestiv. Alimentele cu fibre mari cresc saturația (senzația de plenitudine) și reduc pofta de mâncare, făcând o persoană să se simtă mai plină pentru mai mult timp, reducând astfel aportul total de calorii.
Surse
https://draxe.com/black-beans-nutrition/!
https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-black-beans.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/289934.php
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=2