equilibrium
Leave a comment

Ce alimente să consumăm în lupta cu radicalii liberi!

Ce sunt radicalii liberi?

Primul lucru de luat în considerare atunci când auziţi cuvintele: radicali liberi, antioxidanţi, viruşi, bacterii este . . . toate acestea sunt analizate şi procesate la nivel celular. Noi suntem formaţi din bilioane de celule. Celula este cea mai mică unitate de viaţă, care poate fi clasificată ca o vietate. Fiecare celulă este alcătuită din cap, mâini, picioare la fel ca şi organismul nostru 🙂 Aşadar când te gândeşti la o celulă, ţine cont este un organism viu compus din nucleu (creier – unde este AND-ul nostru) citoplasmă (sângele), mitocondrie (inima), pereţii celulari (piele).

 

Priviţi imaginea de alături şi imaginaţi noi suntem alcătuiţi din milioane şi milioane de astfel de celule.  How cool is that! 🙂

Ce înseamna denumirea de radical liber?

Revenind la radicalii liberi – aceştia sunt atomi, molecule sau ioni cărora le lipseşte un electron. Radicalii liberi sunt molecule instabile, ceea ce înseamnă că ele sunt mereu în căutarea componentelor chimice pe care alte celule le au, dar carora lor le lipsesc. Dacă reuşim ne aducem aminte din lecţiile de chimie din liceu 🙂 – ştim o moleculă are nevoie de un anumit număr de electroni pentru a fi stabilă. Dacă nu deţine numărul normal de electroni – începe şi caută un electron la moleculele din apropiere.
În lipsa acestui electron – aceste molecule umblă libere prin organism . . . hoinăresc în căutarea unui electron. De aici vine şi denumirea de radicali liberi. Ei au libertatea de a umbla prin organism în căutarea unui electron pe care pună mâna”.

Problema intervine atunci cândfură” acest electron dintr-o moleculă / celulă perfect sănătoasă. Odată ce această celulă este privată de electronul lipsăpleacă la rândul ei în căutarea unei alte celule cu un electron disponibil. Acest lucru duce către o reacţie în lanţ.

Unde se produc radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt produşi şi în organism, fără îi contactăm din surse exterioare– ei au totuşi şi un rol protectiv. În momentul în care contactăm un virus – sau intrăm în contact cu particule străine – atunci intră în acţiune celulele noastre imunitare. Aceste contracarează acţiunea distructivă a bacteriilor şi visusurilor prin acapararea/distrugerea lor cu ajutorul radicalilor liberi.  Ficatul produce și utilizează radicali liberi pentru detoxifiere, în timp ce celulele albe alcătuiesc radicali liberi pentru a distruge bacteriile, virușii și celulele deteriorate.

De ce ne îmbolnăvim?

Aceşti radicali liberi au o misiune bine definită. Se estimează bilioanele de celulele sănătoase din organismul nostru sunt lovite zilnic de 10.000 de ori de către radicalii liberi. Când suntem tineri şi în putere, aceste celule reuşesc contracareze atacul radicalilor. Dar dacă socotim în fiecare zi câte o lovitură în peretele celular timp de 10 ani – atunci fi sigur până la urmă acea celulă va ceda. De aceea este important fim atenţi la obiceiurile alimentare încă de tineri. Mulţi dintre noi nu întâlnim probleme de sănătate o bună perioada de timp – pentru organismul uman este o maşinărie bine construită. Ea va lupta şi va lupta … dar dacă nu o ajutăm …. atunci va ceda. Lovitură după lovitură până cedează.

Ce produce formarea radicalilor liberi:

– fumatul
– stresul emoţional
– gândurile negative
radiaţiile
– pesticide
– toxine
– soarele în exces
poluarea
mâncarea procesată
conservanţii
– alcoolul

Tipuri de radicali liberi:

– Superoxid
– Peroxidul de Hidrogen
– Hidroxil free radical
– Oxigenul Singlet

Antioxidanţii:

– Enzime
– Minerale
– Vitamine

Cum putem ajută organismul în lupta cu radicalii liberi?

– Verificaţi cantitatea nutrienţilor din sânge.

– Organismul are nevoie de :
– mineralele pentru a funcţiona: zinc, cupru, fier, mangan, seleniu
– vitaminele liposolubile A, D, E şi K
– vitaminele hidrosolubile: VIt C şi toate B-urile
– catotenoizii şi flavonoizii

Linia principala de apărare a organismului este – o alimentaţie colorată!!! Mâncaţi cât mai multe legume şi fructe proaspete – de culoarea curcubeului.


Verde

Spanacul, castraveţii, broccoli, varză, fasolea verde, mazărea, merele, strugurii şi fructele kiwi sunt bogate în carotenoizi numiţi luteină şi zeaxantina. Luteină şi zeaxantina sunt importante în prevenirea orbirii, în special la persoanele în vârstă. Reţineţi legumele verzi sunt foarte bogate în clorofilăcare ne ajută în lupta cu anemia! Citeşte mai multe despre cum sa învingem anemia aici!

Galben

Bananele, lămâile, porumbul, ananasul, grepfrutul şi ardeii galbeni conţin carotenoizi, care pot reduce riscul îmbolnăvirii cu anumite forme de cancer şi întăresc sistemul imunitar.

Portocaliu

Portocalele, morcovii, dovleceii, cartofii dulci, piersicile, ardeii şi dovleacul sunt pline de betacaroten. Betacarotenul ne protejează vederea, pielea şi poate preveni apariţia cancerului.

Roşu

Roşiile, ardeii, căpşunile, zmeură, coacăzele şi cireşele conţin un antioxidant puternic, numit licopen, precum şi antocianine. Licopenul este o substanţă ce protejează pielea de efectele arsurilor solare şi are efecte antitumorale în cancerul de prostată, san, vezica urinară, plămâni şi piele.

Alb

Cartofii, ceapă, usturoiul, ciupercile şi conopidă sunt bogate în antioxidanţi precum beta glucan, un imunostimulator extrem de eficient care ajută la întărirea capacităţii naturale de apărare a organismului. Alicina din usturoi influenţează tensiunea arterială, nivelul de insulină şi trigliceridele.

Cum ar trebui arate o farfurie vegetariană din punct de vedere al macronutrientilor?

Cum ar trebui arate o farfurie omnivoră din punct de vedere al macronutrientilor?

 

Recomandare!!! Alimente fresh de sezon – cat mai colorate si mai putin procesate!

 

Piramida de mai jos poate ajuta în alegerile alimentare zilnice 🙂 Dacă nu reuşiţi creaţi un meniu complet şi corect – puteţi contacta la datele mai jos indicate 🙂

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi împărtăşeşti şi alte informaţii privind articolul :P… Atunci îmi poţi lăsa un comment mai jos sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Surse:

http://www.dermalinstitute.com/us/library/22_article_What_Is_A_Free_Radical_.html

draxe.com/fighting-free-radical-damage/

http://www.rice.edu/~jenky/sports/antiox.html

http://www.healthchecksystems.com/antioxid.htm

 

Leave a Reply