De multă vreme îmi doream să postez aceste rețete. Lucrez de foarte mult vreme la ele și acum este timpul să dezvălui rețetele acestor minunate 4 lipii homemade. În ultima perioadă, am tot testat variante de lipii homemade și am ajuns la aceste rezultate excepționale pe care doresc sa vi le prezint.
Personal încerc să evit cât pot de mult lipiile din comerț. Cele din comerț sunt făcute din făină albă de grau care este bogată în calorii și săracă in nutrienți.
După cum ați observat probabil până acum, rețetele mele sunt 100% plant based și bogate nutritional. Mâncarea trebuie să fie despre gust dar și despre nutriție!
Aceaste 4 lipii homemade sunt perfecte, ușoare și aromate, iar prepararea este super simplă. Se amestecă într-un castron, ingredientele umede și ingrediente uscate, se mixează, se întinde și se coace. Asta e! Întregul proces durează 15 minute. Și te poți bucura de lipii proaspete, pufoase, fără gluten, perfecte pentru wrappuri, shaorma, gustări și multe altele!
Ingrediente Lipie din făină de Năut:
- 200g făină de năut
- 400 – 450 ml apă
- 1 linguriță chimion
- un vârf de sare
Ingrediente Lipie Ovăz:
- 300g ovăz
- 270ml apă
- sare și piper după gust
- 1 linguriță de mix italian și semințe de susan negru
Ingrediente Lipie Semințe de In
- 175g semințe de in
- 250ml apă
- sare după gust
Ingrediente Lipie Cocos:
- 60g făină de cocos
- 15g tărâțe de psyllium
- 250ml apă călduță
- 1/2 linguriță sare de himalaya
Mod de preparare lipii de năut:
În principiu pașii sunt foarte simpli!
Pasul 1: Mixați făina de năut cu apă călduță și condimentele preferate, în cazul meu chimion și sare. Amestecați încet pentru a evita cocoloașele. Veți obține o consistență de clătite ceva mai densă.
Pasul 2: Acum nu ne rămâne decât să transferăm o parte de aluat într-o tigaie deja încinsă. Dacă folosiți o tigaie non aderentă atunci nu este necesar să folosiți ulei. Dacă totuși lipiile se lipesc atunci folosiți o picătură de ulei. Coacem lipiile câte 1-2 minte pe fiecare parte. Și apoi Enjoy! Eu le-am consumat alături de o brânzică de caju homemade! Au rezultat în total 8 lipii de dimensiune medie.
Mod de preparare Lipii din ovăz!
Pasul 1: Recomand să preparați făină de ovăz singuri acasă. Cum? Simplu! Adăugăm fulgii de ovăz în blender și mixăm până ce obținem textura fină ca de făină.
Pasul 2: Amestecăm făina de ovăz cu condimentele preferate. În cazul meu: un mix italian, semințe de susan negru, sare și piper. Adăugăm apă fierbinte și amestecăm bine. Important: folosiți apă fierbinte. Acest lucru impactează rezultatul final al lipiilor. Amestecăm până ce obținem o compoziție destul de dură dar totuși maleabilă.
Pasul 3: Împărțim aluatul în 6 părți egale. Apoi transformăm fiecare parte într-o sferă. Întindem sferele una câte una cu ajutorul unui făcăleț. Ne ajutăm de un recipient rotund (farfurie, bol) pentru a da lipiilor o formă perfect rotundă.
Pasul 4: Apoi transferăm lipiile una câte una într-o tigaie non aderenta. Le coacem câte 1-2 minute pe fiecare parte. Eu le-am savurat alături de un hummus cu ardei copt și legume proaspete! Au rezultat în total 8 lipii medii.
Mod de preparare Lipii Semințe de in:
1. Se macină semințele de in într-o râșniță sau în blender până când le transformăm într-o pulbere fină ca de făină. Eu am folosit semințe de in auriu dar puteți să folosiți semințe de in maro care sunt mai frecvent întâlnite pe piață din România. Apoi transferăm făina într-un bol încăpător.
2. Adaugam apa caldă peste făina proaspăt măcinată din semințe de in. Se amestecă bine și se lasă aproximativ 5/10 minute până când acestea au absorbit toată apa. Cu ajutorul mâinilor voi transforma aluatul într-o sferă pe care o voi tăia în 4 părți egale.
3. Fiecare parte va fi transformată la rândul ei într-o altă sferă mai mică. Cu ajutorul unui făcăleț vom întinde bine aluatul până ce ajungem la grosimea de lipie dorită. Este important să nu fie nici prea groasă nici prea subțire.
4. Cu ajutorul unui capac sau a unei farfurii voi decupa aluatul într-o formă de lipie perfect rotundă. Apoi voi coace lipia într-o tigaie antiaderentă. Nu folosesc ulei pt că aceasta nu se lipește (în cazul în care nu deținem o tigaie antiaderentă atunci puteți folosi puțin ulei).
5. Coacem lipia timp de 1-2 minute pe fiecare parte – ne vom da seama că este gata atunci când lipia devine mai închisă la culoare.
Mod de preparare lipie cocos:
Pasul 1: Adăugăm într-un bol încăpător făină de cocos, tărâțele de psyllium și sarea. Amestecăm bine și apoi adăugăm apă călduță. Amestecăm și lăsăm ca făina și tărâțele să absoarbă tot lichidul.
Pasul 2: Formăm o sferă mare pe care o tăiem în 4. Cu ajutorul mâinilor formăm 4 sfere mai mici. Așezăm și aplatizăm sfera de cocos cu ajutorul făcălețului. Cel mai bine este să ne folosim de 2 foi de copt pentru a fi siguri că lipiile nu se lipesc.
Pasul 3: Pentru acest tip de lipii este necesar să folosim puțin ulei de cocos in tigaie. Întindem bine uleiul și apoi așezăm lipia în tigaia deja încinsă. Coacem fiecare lipie câte 2 minute pe fiecare parte. Are un gust foarte interesant. Dacă ești fan cocos atunci sigur îți va plăcea! Lipia se poate consuma fie dulce sau sărată!
RETETA VIDEO LIPII HOMEMADE
ALTE RETETE RECOMANDATE
PORRIDGE DE OVAZ