Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

7 motive pentru care ar trebui sa consumam kale!

Sunt absolut sigură că de ceva vreme aţi observat apariţia unei noi legume verzi pe piaţa din România! Nu este apărută chiar de ieri de azi … cu siguranţă aţi auzit măcar o dată numele de Kale! Sau poate varză de kale! Eu am încercat-o prima dată, în urmă cu aproximativ 1 an şi de atunci mi-a rămas întipărită în memorie – ca este una dintre cele mai sănătoase verdeţuri! Am avut de curând posibilitatea de a călători în Portugalia – unde am descoperit chiar baby Kale 🙂 adică cam un lucru similar între Spanac şi baby spanac 🙂 şi mi-a plăcut enorm de mult! Sunt sigură în curând vom avea şi această variantă pe piaţa românescă!

Ce este kale şi de ce este considerată atât de benefică asupra organismului uman?

Explicaţia simplă şi pe scurt ar suna cam aşa:

Orice legumă care are o culoare foarte profundă / intensă aşa cum are kale, înseamnă că înmagazinează o concentraţie foarte mare de nutrienţi. Asta se traduce printr-o serie de efecte antioxidante şi antiinflamatoare în organism.

Aţi observat că întotdeauna am promovat legume locale şi de sezon! Vă încurajez să cumpăraţi alimente de la producătorii locali – şi să evitaţi cumpărarea lor din locuri foarte îndepărtate – de peste mari şi ţări! Aşadar – Kale – a început fie crescută şi cultivată şi pe pământul nostru românesc 🙂

Este atât de important să obţineţi kale de la o sursă sigură şi responsabilă, cum ar fi un fermier local sau un magazin alimentar organic. Aici va aduc la cunoştinţă un producător local român – pe nume Kale România – care se dedică 100% în producţia kale-ului astfel încât să ajungă proaspăt şi nealterat pe mesele noastre!

Aşa cum v-am menţionat şi în alte articole precedente în care dezvoltăm subiectul – cum să scăpăm de anemie – cu cât mai verde inchis este leguma cu atât mai plină de clorofilă şi mai alcalinizant este efectul asupra organismului!

1. Kale – Proprietăţi anti-inflamatorii

Probabil că cea mai benefică proprietate a consumului de kale este capacitatea sa de a fi un puternic antiinflamator. Puterea antiinflamatoare este dată de conţinutul omega 3! Când luaţi în considerare raportul ideal omega-3: omega-6, kale reprezintă “mâncarea perfectă”.

Kale, promovează un raport de 1:1 (omega3  : omega6), kale conţine chiar mai mulţi acizi graşi omega-3, care pot contribui la reducerea efectelor negative provocate de o alimentaţie bogată în omega-6(proinflamator). Dacă sunteţi interesaţi despre cum puteţi reduce efectul inflamator din organism cauzat de omega 6 – vă invit să citiţi acest articol!

2. Antioxidant

Organismul nostru este expus zilnic la radicalii liberi extrem de instabili: prin aerul poluat pe care îl respirăm, toxinele din produsele alimentare şi chimicalele din apa noastră. Acestea provoacă aşa numitul “stres oxidativ”. Un proces care declanşează leziuni celulare şi a fost legat de la bolile cardiovasculare până la cancer.

Unul dintre avantajele de sănătate de top ale kale-ului este că este un detoxifiant natural. Nu numai că ajută la eliminarea toxinelor din celule, ci ajută la eliminarea acestora din corpul dumneavoastră.

Kale este rudă cu broccoli, conopida și varza de Bruxelles. Kale împărtășește ca si celalalte legume crucifere, acea concentrație a compușilor de glucozinolat. Aceşti compuşi îi cunoaşteţi bine – pentru ei dau legumelor crucifere, gustul lor înţepător. După ce sunt consumati, glucozinolații sunt transformați în sistemul digestiv uman în izotiocianați. Acestia au fost legați de un risc mai mic de cancer de colon, vezică, sân, plămâni, ovare și prostată. Studii recente de laborator au arătat, de asemenea, că acești compuși pot inhiba inmultirea celulelor canceroase.

Glucosinolatii pot fi pierduţi din legume în timpul depozitării. Aceştia pot fi degradaţi în timpul prelucrării termice. Deci, dacă produsul dvs. suferă orice sterilizare sau tratament prin căldură şi radiaţii, acest lucru poate slabi foarte mult beneficiile disponibile.

3. Ajută împotriva bolilor de inimă

Fibrele, potasiul, vitamina C şi B6 găsite în kale toate susţin sănătatea inimii. O creştere a aportului de potasiu împreună cu o scădere a aportului de sodiu este cea mai importantă schimbare alimentară pe care o persoană o poate face pentru a-şi reduce riscul bolilor cardiovasculare.

4. Digestie

Kale este bogat în fibre şi conţinut de apă, ambele ajutând la prevenirea constipaţiei şi la promovarea regularităţii şi a unui tract digestiv sănătos. De asemenea, conţine vitamina C, care promovează absorbţia fierului şi vitaminele B, care sunt esenţiale pentru eliberarea de energie din alimente.

5. Vitamina C

Beneficiile de sănătate ale vitaminei C sunt impresionante!!! Am experimentat pe propria piele diferenţe mari între vitamina C sintetică şi cea naturală; şi întărirea sistemului imunitar! Beneficiile vitaminei C naturala includ prevenirea și tratarea răcelii comune, stimularea sistemului imunitar, scăderea hipertensiunii, tratarea cataractei, tratamentul cancerului, menținerea elasticitatii pielii, vindecarea rănilor și controlarea simptomelor astmului.

Puteţi observa mai jos diferenţa de vitamina C conţinută în aceelasi gramaj de kale – spanac – lămâie!

 

Kale crud 100g

Suc lamaie 100g

Spanac crud 100g

 

6. Îmbunătăţirea vederii

Unul dintre marile beneficii uimitoare provenite din kale este că vă poate îmbunătăţi vederea! Două substanţe nutritive care dau kale-ului nuanţa verde închis, luteină şi zeaxantina, au demonstrat că ajută la prevenirea degenerării maculare şi a cataractei.

Kale se află în fruntea listei în ceea ce priveşte conţinutul de luteină. Kale este cel mai bogat aliment care conţine luteină conform bazei de date naţională americană „Nutrient USDA” care a analizat 5350 de alimente care conţin acest nutrient carotenoid. Dintre carotenoide, luteina este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru rolul sau de susţinere în sănătatea ochilor.

Potrivit cercetătorilor – din cele 600 de carotenoide găsite în natură, numai două sunt depozitate în cantităţi mari în retina (macula) ochiului: luteină şi zeaxantina.

7. Ajută la reducerea colesterolului

Colesterolul este implicat în a produce acizi biliari, substanţe care ne ajută să digerăm grăsimile din alimente. Ficatul transformă colesterolul în acizi biliari, care sunt apoi eliberaţi în sistemul digestiv ori de câte ori mâncăm o masă ce conţine grăsimi. Când toată grăsimea a fost digerată şi absorbită, înseamnă că acizii biliari şi-au servit scopul. Aşadar ei sunt reabsorbtionati în sânge şi folosiţi din nou. Există totuşi anumite substanţe în tractul digestiv – care „sechestrează” acidul biliar în sistemul digestiv şi astfel pot preveni reabsorbtia lor. Această reduce cantitatea totală de colesterol din organism.

Ghici ce?! … Kale conţine de fapt aceşti „sechestranti ai acidului biliar”, care pot duce la scăderea nivelului de colesterol. Acest lucru conduce către un risc redus de afecţiuni cardiace în timp.

Dacă doriţi aflaţi cum puteţi introduce kale în alimentaţia voastră alimentară invit descoperiti următoarea reţetă!

Surse:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/270435.php

Leave a Reply