Deserturi vegane, Retete
Leave a comment

Carrot cake – Tort de morcovi fără zahăr și făină!

Cui nu îi plac dulciurile?!

Îmi plac dulciurile! Întotdeauna mi-au plăcut! Gustul dulce a fost și rămâne favoritul meu! Cred că pentru majoritatea dintre noi ciocolata și dulciurile sunt în topul preferințelor. Eu încerc să evit tot ceea ce înseamnă dulciuri ambalate sau cumpărate din cofetarii pentru că acestea conțin foarte foarte mult zahăr.

În van . . . să spun că acestea conțin și multe alte prostii, îndulcitori, coloranți, conservanți, potentiatori de aromă!
 
Eu în mare parte am înlocuit dulciurile (cu care am avut o relatie de dependența foarte multă vreme ) cu fructe. Fructe proaspete de sezon preferabil. Micul dejun este în proporție de 90% fructe! Mă trezește! Mă energizează! Fructele mă fac să mă simt super pozitivă! 🙂
 
Fac și excepții – of course – că dehhh sunt și eu om 😛 și de obicei în weekend mai înfulec câte o prăjiturică două – dar de obicei homemade!
 
Am încercat/testat acest tort de morcovi  – un carrot cake mult mai sănătos față de ce găsim în magazin. Nu conține zahăr prelucrat sau făină!

Ingrediente blat carrot cake:

– 110g nuci românești

 

– 2 morcovi medii spre mari
 
– 4 linguri fulgi de cocos uscați
 
– 6 curmale medjool  sau 15 curmale mărime normală
 
– 2 linguri făină de cocos (dacă nu aveți puteți folosi făină din semințe de in)
 
– 1 lingură nucșoară  si scorțișoară ceylon
 
– un vârf de vanilie pudră – nu esența de vanilie
 
– un vârf de sare

Ingrediente cremă:  

– 200g caju
 
– 80g sirop de arțar
 
– 3 linguri mari de lapte de cocos full fat (cremă de cocos) – adică varianta solidă și nu lichidă a laptelui. De obicei o găsim la conservă! Eu în video am înlocuit laptele de cocos cu ulei de cocos extravirgin – merge perfect!

 

– 30ml zeama de lamaie

 

– un praf de vanilie

 

Decor: Flori comestibile Microgreens!

Mod de preparare carrot cake:

 1. Punem caju-ul la hidratat cu 2 ore înainte de a începe prepararea tortului. Dacă uităm acest pas, putem introduce caju-ul în apa caldă timp de 30 minute pentru a accelera hidratarea.

Pentru blat:

 2. Introducem nucile în robotul de bucătărie cu lamă S. Le mixam până ce acestea devin aproape faină.
 
 3. Adăugăm peste nucile mărunțite – curmalele hidratate în prealabil pentru 1 oră, fulgii de cocos, scorțișoara, făină de cocos, vanilia și sarea. Mixam 1 minut pentru a amesteca toate ingredientele si aromele. Dacă este necesar putem adauga și un strop de apă pentru omogenizare. În video menționez faptul că dacă nu hidratăm curmalele în prealabil – atunci este necesar să adaugăm puțină apa pentru a se omogeniza.
 
 4. Dăm morcovii prin răzătoarea mică și îi adăugăm în robotul de bucătărie! Mixam puțin cat să încorporam bine tot conținutul.
 
  5. Mixam mixam până ce totul devine un aluat lipicios. Atunci când îl strângem între degete aceste rămâne “lipit”
 
  6. Așezam conținutul într-o formă de tort – eu am folosit una cu diametrul de 15cm. Introducem forma de tort la frigider.

Trecem la prepararea cremei de caju!

 6.  Adăugăm caju-ul hidratat în blender alături de laptele cocos, zeama de lamaie, vanilia și siropul de arțar. Mixam bine până ce devine o cremă fină!
 
 7. Scoatem blatul de la rece și turnăm crema pe deasupra. O întindem bine și uniform. Apoi reintroducem tortuletul în congelator pentru 2-3 ore.
 
 Eu nu am mai avut răbdare și l-am scos destul de repede de la congelator.

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Leave a Reply