Ai întâlnit vreodată o persoană căruia să nu îi placă gustul de smântână? Eu nu! Nu cred că există! Nu are cum! Gustul smântânii este delicios! Oricât ne-am dori să nu recunoaștem că am mânca lingură după lingură fără să stăm pe gânduri . . . totuși smântâna nu este cea mai sănătoasă alegere. Pe cât este de bună la gust – pe atât de repede se depune unde nu trebuie ( și anume pe pereții arterelor ). Așadar m-am gândit că o variantă de smântână vegană (de post) – poate vă va face cu ochiu’ 🙂
Varianta mea vegană este făcută din caju.
Nucile caju au un conținut mare de grăsimi sănătoase. Aproximativ 75% dintre grăsimile conținute de nucile caju sunt acizi grași nesaturați ca și în cazul celor regăsiți în uleiul de măsline. Grăsimile mono – nesaturate conținute în caju aduc beneficii majore sănătății, inclusiv sănătății inimii. Caju-ul este bogat în cupru, mangan, triptofan, magneziu, fosfor.
2 variante de “smântână”! ♥ ♥ ♥
Prima variantă: Aceasta este făcută din caju, apă și probiotice. Probioticele sunt bacteriile sănătoase de care organismul nostru are nevoie. Probioticele ne ajută pe noi la îmbunătățirea digestiei. Așadar această rețetă are un dublu rol . . . acela de a ne satisface papilele gustative (nu neapărat a veganilor) dar și de a ne îmbunătăți digestia. Este o rețetă super simplă . . . dar absolut delicioasă!
Probabil că acum te gândești . . . dar cum să aibă caju-ul gust de smântâna corect??! Treaba este că atunci când probioticele se hrănesc cu “zahărul/glucidele” din caju – acestea fermentează și rezultă minunata cremă cu un gust de 1 : 1 smântâna sau iaurt (depinde cât de mult le lași să fermenteze).
A doua variantă este preparată bineînțeles tot din caju + suc de lămâie pentru gustul acela acrișor, tipic smântânei. Această versiune este mai ușor de preparat deoarece nu trebuie să aștepți procesul de fermentare așa cum este în cazul variantei cu probiotice. Totuși trebuie să reținem că prima versiune de smântânică este mai apropiată ca și gust de versiunea originală.
Ingrediente “smântână” vegană 1:
– 200g caju
– 100ml apă
– 2 capsule de probiotice (eu folosesc Jarrow Dophilus)
Ingrediente “smântână” vegană 2:
– 100g caju
– 50ml apă
– zeamă de la 1/2 lămâie (adăugați treptat pentru a seta gustul acrișor după propria plăcere)
Mod de preparare :
Se pune la hidratat caju-ul pentru 4-5 ore. Sau dacă vă este mai ușor puteți să îl lăsați la hidratat peste noapte. Strecurăm caju-ul eliminând apa în care a stat la hidratat. Il clătim putin și îl introducem în blender. Incepem si adăugăm apă plată treptat pentru a ajuta la omogenizare.
Mixam câteva minute până când reușim să transformăm caju-ul într-o pastă cremoasă. Transferăm caju-ul într-un recipient de sticlă și apoi adăugăm pudra din 2 capsule de probiotice.
După ce am amestecat bine (neapărat cu o lingură de lemn) – introducem pasta de caju (care momentan are gustul de caju) într-un borcan din sticlă și îl închidem. Așezam borcanul pe calorifer timp de 8-12 ore la o temperatură constantă.
A doua zi vom descoperi un alt gust! Smantanaaaaaaaaaa ♥♥♥
A doua variantă este mai simplă: Adăugăm în blender caju-ul hidratat, apa și sucul de lămâie și blenduim până ce obținem o pastă cremoasă!
După ce am obținut gustul dorit, vom transfera borcanul în frigider . Aceasta rezistă la frigider câteva zile și se comportă ca o smântâna traditională. Putem folosi smântâna ca și dressing la salată, peste sărmăluțele de post – vegane sau în supe creme!
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
Reteta video!
Pingback: 3 Rețete de Supă Cremă de legume! Rețete sănătoase! - DolceFarVerde
Pingback: Ciuperci umplute cu legume si Crema de caju - DolceFarVerde