Retete, retete vegane
Leave a comment

Sarmale de post cu nucă și ciuperci!

Sărmăluțele de post sunt potrivite pentru toata lumea din următoarele motive: 

– sunt mult mai ușor de digerat decât sarmalele tradiționale;
 
– sunt la fel de gustoase ca cele tradiționale;
 
– sarmalele vegane sunt muuuult mai ușor de preparat – timpul de preparare este mai scurt;
 
 – nu sunt grase (pentru cei care prezintă probleme cu ficatul și colesterolul).

Ingrediente pentru 20 sărmăluțe:

 
– 1 varză murată în saramură homemade
 
– 2 morcovi mari
 
– 2 cepe medii
 
– 70 g nucă romanescă
 
– 500g ciuperci
 
– 200g orez brun (integral)
 
– 1 lingură cimbru
 
– un vârf de turmeric
 
– 1 linguriță paprika
 
– 3 foi de dafin
 
– sare și piper

Mod de preparare sarmale de post:

 
 1. Se pune la fiert orezul brun – acesta cam în aproximativ 30 minute va fierbe;
 
 2. Între timp tăiem ceapa și ciupercile în cubulețe mici. Morcovul îl dăm prim răzătoare;
 
 3. Tăiem mărunt nuca sau o mixam puțin în robotul de bucătărie;
 
 4. Adaugăm într-o oală sau într-o tigaie: ceapa, ciupercile și le lăsăm 5 minute. Ciupercile își vor lasa apa și vor începe să își micșoreze volumul. Apoi după 5 minute adăugăm morcovul și nuca. Amestecăm bine în ele până ce aproape toată apa s-a evaporat;
 
 5. Adăugăm și orezul – amestecăm bine;
 
 6. Adăugăm condimentele: cimbru, turmeric, 1 frunză dafin mărunțită, paprika, busuioc, sare și piper. Amestecăm bine bine, punem capacul și oprim focul. Lăsăm ca toate aromele să se infuzeze și să se amestece bine.

Asamblarea sarmalelor:

 7. Tăiem cotoarele tari și pregătim foile verzei pentru împăturire. Dimensiunea sarmalelor depinde de dimensiunea foilor de varză. Cu ajutorul palmelor construim sărmăluțele. Introducem sărmăluțele în oală alături de putină varză tocată, celalalte 2 foi de dafin, turnam peste ele putin ulei de masline / floarea soarelui.

8. Mărunțim 2-3 roșii proaspete sau adăugăm 100g suc roșii de casă, pe care le punem între straturile de sarmale;
 
9. Le punem la fiert timp de maxim 2 ore la foc mic.

 Vă urez poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Leave a Reply