Închide ochii şi gândeşte-te la primul lucru care îţi trece prin minte atunci când te gândeşti la pepene!?
Ştiu . . . probabil te-ai gândit la gustul dulce şi răcoritor pe care îl simţi atunci când pepenele ia contact cu papilele gustative….corect?
De unde a apărut pepenele?
Doresc să vorbim puţin în ceea ce priveşte originea pepenelui şi câteva lucruri interesante care probabil nu le ştiai şi care te vor surprinde:
– Pepenii verzi sunt originari din deşertul Kalahari, Africa de Sud.
– Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, cu peste 5.000 de ani în urmă, apoi începe sa fie răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea pepenii apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, fiind aduși de mauri. Grație lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în America, sub formă de semințe.
– Pepenele era considerat fruct sacru şi era îngropat odată cu împăraţii egipteni în morminte
– În China şi Japonia, invitaţii aduc ca dar un pepene roşu în casa gazdei.
Pepenele nu este un fruct?
Pepenele nu este un fruct! De fapt este legumă şi fruct în acelaşi timp. Ştiu că gustul dulce inconfundabil îl cataloghează drept fruct, dar totuşi acesta face parte din familia Cucurbitaceaelor, în care se mai regăsesc legume precum dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.
Oamenii din statul Oklahoma, în America au declarat oficial că pepenele este o legumă. Putem numi pepenele fructoleguma 🙂
Pe tot globul sunt răspândite peste 1.200 de soiuri de pepene!!!
Este un foarte bun rehidratant: are 92% apă şi este plin de electroliţi (electrolitii sunt responsabili cu transportul electric care ajută organismul să funcţioneze normal. Cei mai cunoscuţi electrolitii sunt: sodiul, potasiul, calciul şi magneziul. Calciul şi magneziul ajută la contractarea şi relaxarea muşchilor. Sodiul şi potasiul ajută ca apa să rămână în echilibru în interiorul şi exteriorul celulelor.
Ce parti ale pepenelui sunt comestibile?
Tot pepenele este comestibil: miezul, coaja şi seminţele. Ştiu că suntem obişnuiţi să aruncăm coaja de pepene, poate te duce cu gândul că este stropită cu diferite substanţe sau poate că o vedem aşa tare şi ne duce cu gândul că nu poate fi mestecată, însă încearcă să o speli bine bine, eventual să decojesti doar puţin stratul verde şi să o pui într-un blender sau storcător, alături de lămâie, mentă, lime, pentru o băutură sănătoasă şi răcoritoare care poate înlocui cu succes opţiunile nesănătoase. Găseşti aici reţeta încercată de mine care a avut un mare succes!
Coaja conţine clorofilă – foarte bună pentru sănătate şi mai ales pentru sânge. De asemenea, este mai bogată în amino acizi decât pulpa. Sâmburii de pepene sunt şi ei comestibili. Ei conţin fier, zinc, proteine şi fibre.
Acum vine întrebarea câştigătoare! Pepenele îngraşă? Are pepenele roşu prea mult zahăr? Cât pepene am voie să mănânc?
Explicaţia este foarte simplă!
Poţi mânca cât pepene doreşti – atâta timp cât numărul caloriilor ingerate pe zi rămâne constantă. Adică dacă tu înainte de perioada îmbelsugată a pepenelui consumai 2000kcal/zi – atunci este necesar să înlocuieşti anumite mese / gustări cu pepenele. Dacă la aceste 2000kcal / zi adaugi şi pepene – atunci fi sigur/ă că te vei îngraşa! Este un calcul simplu! De exemplu – dacă la micul dejun mănânci iaurt cu cereale / musli . . . un bol mediu având aproximativ 300kcal . . .
Dacă înlocuim această masă cu 500g de pepene verde adică o felie babană 🙂 (destul de mare) obţinem doar 150kcal. Prin urmare putem să continuăm să mâncăm până la 1 kg de pepene la o singură masă. Pare mult nu?
Există persoane care fac cure de pepene – pentru detox şi pentru curăţarea rinichilor şi intestinelor. Este adevărat că prima senzaţie va fi cea de foame – că pepenele nu ţine la fel de mult de foame ca un covrig sau un sandwich. Este o senzaţie care va trece – pepenele te va umfla în burtă datorită conţinutului mare de apă şi fibre. Mâncaţi pepene fără îndoieli – acesta este disponibil doar pentru o perioadă scurtă de timp – 2 luni pe timp de vară. În schimb iaurtul/ cerealele / sanwich-urile / covrigii sunt disponibili pe toată perioada anului.
Pentru o digestie sănătoasă si rapidă, nu combinăm pepenii cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs care fermentează în stomac şi încetineşte digestia altor produse, influenţând castigul în greutate.
Lucruri ciudate despre pepene!
În Japonia, poducatorii de pepeni au început să îi crească în containere sub formă de cub. Aceşti pepeni se vând la preţ dublu faţă de cei normali.
Cel mai mare pepene roşu din lume a fost descoperit în 2005 în Indiana, Statele Unite, sicantarea nu mai puţin de 122,5 kilograme.
În Statele Unite ale Americii se practică injectarea pepenilor cu diverse substanțe (Forchlorfenuron), pentru a accelera creșterea și coacerea. Pepenii supuși unui asemenea tratament au pot fi identificați prin semințele lor albe și necoapte.
Pepene de Romania!
În țara noastră, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.
Conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți foarte puternici, pepenele ne hidratează și ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecțiuni. Vitamina A împreună cu vitamina C și E contribuie la un aspect sănătos al pielii și al părului.
Surse
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/21/watermelon-nutrition.aspx
http://www.hungryforchange.tv/article/6-things-you-didnt-know-about-watermelon