Organismul nostru este ca o casă ce necesită îngrijire constantă – este important să o menţinem curată! Dacă o neglijăm – se va murdari, va primi musafiri nedoriţi(viruşi / bacterii) şi vor strica acest mecanism perfect construit de către mama natură. Dacă noi nu avem grijă de noi – atunci cine?
Ficat! Ficat! Pateu! Ficat! Pe vremea când consumam conserve de pateuri de ficat din comerţ – nu constientizam riscurile si efectele asupra sanatatii mele. Deşi înainte le consumam fără să stau pe gânduri si fără să citesc ingredientele, acum mi-am dat seama cât de multe “dubioşenii” poate să conţină o singură conservă! Citiţi eticheta! V-am mai spus şi o să repet cât de des pot eu – citiţi etichetele!!! Este atât de important să ne documentăm şi să ne interesăm de ceea ce introducem în organismul nostru!
De ce pateu vegetal din fasole neagră?
Fasolea neagră este bogată în antioxidanţi! Aceştia sunt oferiţi prin culoarea închisă a acestui soi de fasole. Pigmenţii flavonoizi sunt cunoscuţi sub numele de antocianine.
Antocianinele se găsesc de regulă în compoziţia fructelor de pădure de culoare neagră precum afinele, coacăzele negre sau murele, struguri negri, dudele, varză roşie şi orezul negru.
Cunoaştem deja faptul că antioxidanţii întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, accelerează refacerea celulelor, întăresc sistemul imunitar şi îl susţin în lupta cu bolile.
Ingrediente pateu fasole neagră:
– 150g fasole neagră
– 4 căţei de usturoi nou românesc (pentru că tot suntem în sezon)
– un praf de sare de ocnă
– 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
– zeamă de la jumătate lămâie
– 1 linguriţă chimion (opţional)
– pentru ornat: microplante de broccoli si busuioc
Mod de preparare:
1. Punem fasolea neagră la hidratat peste noapte;
2. Fierbem fasolea la foc mediu cam aproximativ 1 ora (este important să verificaţi pe parcursul procesului de fierbere – dacă boaba de fasole se sfărâma repede – atunci este fiartă);
3. Introducem fasolea în blender sau robotul de bucătărie împreună cu toate celalalte ingrediente: lămâie, ulei, sare şi usturoi şi vrum vrum până ce se omogenizează.
Apoi întindem pateul pe o felie de pâine integrală! În cazul meu este o pâine uscată din făină integrală de secară! Eu personal mă feresc de pâinea crescută cu drojdie! Citeşte mai multe despre pâine aici!
Vă urez poftă bună!
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce farverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cunoutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!