Am acceptat provocarea lansată de Cămara grecească – de a testa un ulei de măsline 100% natural și 100% grecesc. Pentru mine este foarte importantă calitatea produselor folosite în bucătărie. Uneori poate sunt exagerată în alegerea produselor – dar este important ce tip de carburant folosesc și introduc în această masinărie numită organimul uman. Cu cât este mai calitativ carburantul – cu atât va performa mai bine ♥♥♥
Această rețetă este putin mai specială, am ales să înlocuiesc pastele tradiționale făcute din făină de grâu cu cele făcute din . . . fasoleeeee 🙂
Dap dap! Ai citit bine … paste făcute din fasole neagră! By the way – daca te decizi sa le incerci sunt super interesante la gust. De asemenea acestea sunt gluten free!
Ingrediente:
– 150g paste fasole neagră
– 1 buchet de sparanghel găsit la ofertă in piață 🙂
– 4 căței usturoi românesc
– 2 fire ceapă verde
– 2 linguri ulei de măsline extravirgin
– sare si oregano
Mod de preparare paste din fasole:
1. Punem pastele la fiert timp de 5-10 minute sau conform specificatiilor de pe ambalaj.
Un truc pe care vi-l pot împărtăși – este că dacă fierbeți pastele într-o bază făcută din “supă de legume” și nu în apă simplă, acestea vor fi muuuult mai gustoase!
Adică mai simplu spus, fierbeți 1 morcov, 1 ceapă și 1 țelină în apă. Apoi scoateți legumele (le puteți folosi la o mâncărică) și folosiți “supa clara de legume” pentru fiert pastele. O să simțiți diferența 🙂
2. Tăiem ceapa și usturoiul mici mici, le introducem într-o tigaie în care am adăugat deja un strop de apa. Recomandarea mea este să nu folosiți ulei pentru călirea legumelor. Acesta devine toxic la temperaturi înalte. Vă voi explica imediat cum am folosit eu uleiul de măsline.
3. După ce usturoiul și ceapa au început să se “călească”, adăugăm puțină sare și oregano. Apoi adăugăm și pastele cu puțin din apa în care au fiert. Le lăsăm la infuzat cam aproximativ 5 minute 🙂 Dacă simțiți că necesită un gust mai intens de usturoi – puteți să mai adăugați câțiva căței.
Mod de preparare sparanghel:
4. Sparanghelul l-am preparat separat. L-am spălat, l-am curățat și l-am pus în oala de gătit la aburi. Voi puteți să alegeți și varianta de fierbere / călire în apa. Atenție, atunci când sparanghelul ajunge la culoarea verde intens (aprox 10 min) – atunci este momentul când ar trebui să îl scoateți. El va fi perfect – putin crocant (nici prea mult, nici prea puțin fiert). Nu am adăugat nimic peste el (sare, piper, condimente) deoarece acesta are oricum o aromă puternică!
5. După ce pastele și sparanghelul sunt gata, le luați de pe foc și le lăsați la răcit 5-10 min. Acum este momentul în care doriți să adăugați uleiul de măsline pentru extra gust și savoare. Uleiul își va păstra proprietățile și savoarea!
Momentul uleiului de masline
Eu, cu timpul, am început să recunosc un ulei de calitate după miros, culoare și gust. Am avut ocazia să merg în Grecia și Italia de câteva ori și să testez uleiuri presate la rece de către localnici. Diferența între ceea ce găsim în supermarketurile din România și ce este de fapt un ulei de măsline extravirgin este incredibil de mare.
Ceea ce va pot spune este ca – acest ulei de măsline extravirgin de la Cămara Grecească este ceea ce trebuie! Are o aromă delicată de măsline, o culoare verde-gălbui intens așa cum ar trebui să aibă un ulei de calitate. Sticla este de culoare închisă – altă modalitate de a recunoaște un ulei de calitate superioară. Testați și verificați diferența!
Deci adăugați 1-2 linguri de ulei și amestecați până ce toate pastele sunt acoperite de un strat subtil cu aromă de măsline 🙂
Asamblarea farfuriei devine o joacă atunci când ai ingredientele potrivite!
Vă urez poftă bună!
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!