De ce orez negru?
Rolul meu de specialist în nutriţie implică printre multe altele – să va aduc la cunoştinţă variante alimentare mai sănătoase şi echilibrate din punct de vedere nutritional. Din acest motiv vreau să vă fac cunoştinţă cu orezul negru. De ce orez negru / integral şi nu alb?
Cam din aceelasi motiv pentru care nu pâine albă ci pâine integrală sau nu paste făinoase albe ci paste integrale.
Orezul alb este lipsit de nutrienţi. Prin procesul de fabricaţie al acestuia rezultă o cereală care şi-a pierdut prin măcinare tărâţele şi germenii. Învelişul exterior (coaja) şi germenii sunt cei care conţin majoritatea elementelor nutriţionale din boaba de orez. Prin urmare orezul alb devine un aliment bogat în calorii şi sărac în fibre şi nutrienţi.
În schimb orezul negru conţine mai multe fibre şi vitamina E, decât orezul alb. Orezul integral este la fel – varianta mult mai sanatoasa a orezului alb!
Orezul negru conţine şi minerale importante pentru sănătate cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu şi vitamina B (cu precădere B1 şi B2). Acest orez mai conţine şi proteine şi o cantitate importantă de aminoacizi esenţiali.
Ingrediente:
– 200g orez negru
– 50g migdale decojite
– jumătate cană de microgreens coriandru
– 50g seminţe susan alb
– 2 linguri ulei măsline extravirgin
– o felie lămâie
– sare neiodata după gust
– 50 ml apă
Mod de preparare:
1.Se spală bine orezul şi se pune la fiert. Acesta va fierbe în aproximativ 30 minute – o parte orez la 2 părţi apă. Atenţie apa în care fierbe se va înnegri iar orezul va capăta o culoare mov închis. Nu va speriaţi, nu schimbaţi apa! De asemenea va recomand să îl încercaţi înainte de a închide focul, pentru că timpul de fierbere depinde foarte mult de varietatea de orez negru folosită. După ce a fiert îi punem capacul şi îl lăsăm deoparte în timp ce începem prepararea sosului de coriandru.
2. Folosim aproximativ jumătate caserolă coriandru microgreens, depinde cat de intens doriti sa rezulte gustul sosului! Vă recomand să hidrataţi migdalele pentru aproximativ 8 ore, pentru a omogeniza textura sosului mai uşor. Aşadar adăugăm migdalele în blender împreună cu seminţele de susan, uleiul, sucul de lămâie şi 50ml apă şi începem să mixăm până ce textura se transformă într-o pastă cremoasă. Spre final adăugăm microplantele de coriandru +sarea si mai mixam putin până ce încorporam toate ingredientele.
3. În continuare depinde foarte mult de imaginaţia voastră, puteţi să asezonaţi orezul cu o salată de verdeţuri şi vlăstari de ridiche roşie sau cu o salată de rădăcinoase!
Vă urez poftă bună!
Beneficii:
Culoarea închisă a orezului negru se datorează pigmentilor flavonoizi cunoscuţi sub numele de antocianine. Aceşti pigmenţi sunt antioxidanţi naturali foarte puternici şi foarte eficienţi în lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inima.
Antocianinele se găsesc de regulă în compoziţia fructelor de pădure de culoare neagră precum afinele, coacăzele negre sau murele.
Orezul negru este foarte aromat (seamănă la gust cu nuca) şi are o consistentă plăcută.
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!