pranz / cina, Retete, retete vegane
Leave a comment

Orez negru – cum să îl consumăm!?

Orez alb versus orez negru!

De foarte mult timp am început evit orezul alb! De ce? Pentru este o versiune de orez prelucrată şi lipsită de nutrienţi! Odată cu eliminarea învelişului exterior sau a cojii (mai simplu spus) sunt îndepărtate şi majoritatea elementelor nutriţionale.

Voi mai ţineţi minte, atunci când eram mici – trebuia curăţăm orezul bob cu bob, îndepărtăm impurităţile şi păstrăm doar boabele ok. Mai ţineţi minte cum arată orezul acum 20 de ani? Mai ţineţi minte cât dura fierbem un orez alb?

Acea variantă de orez era cea adevărată şi benefică. Coaja nu era îndepărtată. Orezul nu era prelucrat! Elementele nutriţionale existau din plin. Acum – orezul arată perfect ! Toate boabele de orez sunt perfecte! Egale! Fără defecte!

Din acest motiv am ales îndrept către alte variante de orez. Mai naturale! Si mai integrale! Orez brun, negru sau sălbatic.

Orezul negru este foarte interesant şi aparte. Are o textură şi un gust absolut fascinant. Este mai untos, mai cremos cu o uşoară aromă de nucă! Orezul negru este mai puţin popular în România, dar dacă eşti curios/a afli mai multe detalii, te invit citeşti acest articol unde am explicat calităţile nutriţionale!

Ingrediente preparare orez negru:

– 200g orez negru

– 1 ceapă medie

– 3 căţei de usturoi

– 1 linguriţă oregano, 1 linguriţă patrunjel uscat

– 1 lingură ulei masline extravirgin

– un praf sare de ocnă neiodată

Mod de preparare:

1. Orezul negru este o versiune nerafinată faţă de orezul alb şi din acest motiv durează mai mult timp pentru a îl găti.
Cele mai bune rezultate pot fi obţinute prin înmuierea orezului negru cu cel puţin o oră înainte de fierbere. De preferinţă este bine să îl hidratam timp de câteva ore.

Dacă aveţi posibilitatea hidrataţi orezul, veţi reduce cantitatea de timp necesară fierberii.

Orez negru va fierbe în aproximativ 30 de minute dacă îl hidrataţi.

Dacă alegeţi varianta fără hidratare – atunci va fierbe în aproximativ 1 oră.

2. Tăiaţi în bucăţele mici mici ceapa şi usturoiul şi adăugaţi-le cam după aproximativ 25 minute de când orezul începe să fiarbă.

3. Stingem focul si adăugăm condimentele. Amestecăm bine bine ca se încorporeze toate aromele.

4. După ce am oprit focul şi orezul a început se răceascăla aproximativ 15-20 minute putem adauga şi uleiul de măsline. Este bine îl adăugăm la sfârşit din 2 motive:

– pentru a păstra toţi nutrienţii din ulei

– pentru a nu deveni dăunător organismului

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Leave a Reply