Vin în ajutorul vostru cu o idee super simplă de gătit ! Nimănui nu îi place să petreacă foarte mult timp stând în bucătărie – spălând – tăind – gătind. Asta în cazul în care nu cumva ai o pasiune culinară şi găseşti şi timpul necesar pregătirii meselor 🙂
Cei mai mulţi dintre noi suntem mult prea ocupaţi sau preocupaţi de alte lucruri – muncă – casă – bani – familie etc. Aşa că soluţia este să ne adaptam cerintelor şi să gătim rapid şi sănătos.
Proteină completă?
Se tot vorbeşte despre cum să accesăm proteina completă într-o alimentaţie vegetariană / vegană. Proteina completă înseamnă accesarea tuturor celor 9 aminoacizi esenţiali pe care organismul nostru nu îi poate sintetiza singur. Acesti 9 aminoacizi trebuie să provină din surse alimentare. Am fost crescuţi cu o idee care a rămas adânc înrădăcinată, si anume că dacă nu consumăm produse de origine animală – ne vom pierde puterea-energia şi chiar ne vom îmbolnăvi.
Explicaţia este mult mai simplă: Fiecare produs alimentar pe care îl consumăm conţine un anumit procentaj / gramaj de proteină. Ceea ce este drept … este că consumând o cantitate mică de carne accesăm mai uşor un gramaj mai mare de proteine. Dar asta nu înseamnă că vegetalele nu conţin proteine. Important este să combinăm alimentele astfel încât să beneficiem de o cantitate completă de aminoacizi. O combinaţie uşoară este orezul integral + lintea!
Ingrediente orez curry:
– 300g orez integral basmati Eu am folosit această variantă ecologică.
– 1 linguriţă curry
– jumătate linguriţă cardamom
– jumătate linguriţă ghimbir pudră
– 1 linguriţă sare neiodată
– 1 lingură ulei masline extravirgin
Ingrediente linte:
– 300g linte (eu am folosit linte ecologică soiul Dupuy pe care o găseşti aici. Este o linte cu un aspect aparte!
– 1 lingură pătrunjel uscat
– 1 linguriţă sare
– o linguriţă chimion pudră
După cum puteţi observa reteta nu implica multe ingrediente şi condimente.
Mod de preparare orez curry:
Se spală orezul în 2-3 ape şi se pune la fiert la foc mic. O parte orez la 2 părţi apă. Se adaugă sarea în apă. Acesta va fierbe destul de repede, cam în aproximativ 20 min în funcţie şi cât de tare daţi focul. Se va umfla şi va deveni moale. Apa va scădea, atunci adăugaţi 1 linguriţă de curry. Apoi adaugam ghimbirul şi cardamom. Amestecăm bine bine până ce orezul capătă o culoare galbenă uniform. Oprim focul şi lăsăm să se răcească puţin. La aproximativ 10-15 minute adăugăm uleiul peste orez. Îl adăugăm la sfârşit pentru a îi păstra toate proprietăţile benefice şi pentru a nu îi distruge structura moleculară, transformandu-se în ceva toxic.
Mod de preparare mâncărică linte:
Se spală lintea în 2-3 ape şi se pune la fiert împreună cu sarea. Aceasta va fierbe cam în aproximativ 30 de minute. Când a scăzut apa adăugăm pătrunjelul şi chimionul. Amestecăm bine şi stingem focul. Este important să nu lăsăm să se evapore toată apa pentru că astfel mâncărica va deveni uscată – fadă.
Nu am adăugăm ulei peste linte pentru că este destul de untoasă şi delicioasă şi nu are nevoie de altceva.
Sosul de tahini este optional! Cel folosit de mine este această variantă:
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!