Deserturi vegane, Retete
comments 8

Muffin vegan fără gluten şi fără zahăr

Cand spun muffin … nu ma refer la cele din Amsterdam 🙂

De ceva timp încoa’ m-a apucat o dorinţă nebună să încep să gătesc mai multe dulciuri sănătoase … fără zahăr, îndulciori artificiali sau prea multe ingrediente procesate. Aşa că am cumpărat fără să stau prea mult pe gânduri 3 forme din ceramică foarte bune de făcut brownies, muffins, prăjiturici, budinci şi brioşe.  

Nu am mai stat mult pe gânduri şi m-am pus pe treaba. Iniţial nu mi-au ieşit brioşele pentru nu am ţinut cont de nici o măsură exactă, am făcut totul după ochi. Mi-am învăţat lecţia şi am hotărât aprofundez mai bine subiectul  🙂 … Dupa câteva search-uri, am reusit sa aleg ceea ce imi placea din fiecare reteta si sa adaug / scot / updatez putin astfel incat sa iasa pe gustul meu. Prin urmare după toată informatia acumulată,  recomand următoarea reţetă, este super delicioasăşi uşor de făcut!
Sunt foarte mulţumită de rezultate.

Ingrediente 6 muffins mari:

Partea uscată:

– 150g făină de ovăz integral
– 3 linguri cacao
– 1 lingură seminţe de in
– 1 lingură bicarbonat de sodiu
– o linguriţă scorţişoară ceylon

– 50g nuci date prin rasnită

Partea lichidă:

– 2 banane
– 15 curmale fără samburi
– 100ml lapte de migdale (sau orice lapte vegetal neîndulcit)
– 3 linguri de miere
– 1 lingură sirop artar(opţional)

prajitura
Începem cu partea uscată a compoziţiei, adică amestecăm făina de ovăz + cele 3 linguri cacao + seminţele de in date prin rasnită + bicarbonatul + scorţişoară. Le amestecăm bine bine până capătă o culoare uniformă.
Apoi continuăm cu partea lichidă a compoziţiei, adică introducem în blender laptele de migdale + mierea + curmalele hidratate cu câteva ore înainte + apa unde au fost hidratate curmalele (ca si cantitate aceasta trebuie sa acopere curmalele care stau la hidratat) +  cele 2 banane + siropul de artar. Mixăm bine bine şi apoi răsturnăm compoziţia lichidă peste partea uscată.

cookieee
Le amestecăm împreună cu nucile mărunţite, adăugăm şi stafidele şi începem le introducem în formele de făcut brioşe. Eu personal nu recomand formele din silicon pentru nu sunt indicate pentru sănătate. Eu folosesc forme din ceramică. Au fost putin mai scumpe dar merită! Introducem formele in cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute. Depinde foarte mult de temperatura pe care o folositi la cuptor. Le verificam cu o scobitoare ca sa fim siguri ca sunt perfect coapte 🙂

praji-4

Curcubeu pe cerul gurii!!! 🙂

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

8 Comments

  1. Gabriela says

    Arata foarte bine briosele si chiar vreau sa incerc si eu reteta 🙂 Dar voi inlocui mierea cu zahar din stevia sau voi pune mai mult sirop de artar…mierea la temperatura peste 40 de grade este toxica. Nu am gasit, in reteta, timpul si temperatura pentru coacere…
    Felicitari pentru blog! Succes!

  2. Sorina says

    Bună. Arată chiar bine. Dar bănuiesc că se coc un pic. În poză cel puțin par băgate la cuptor . Cred că ai uitat să specifici :).

  3. Flory says

    Buna, da confirm sunt coapte la cuptor. Eu le-am tinut cam aproximativ 30-40 de minute. Depinde foarte mult si de temperatura cuptorului pe care il folositi. Va urez pofta buna!

  4. Aristica says

    Ai putea sa înlocuiești cacao cu carob 🙂 și eu am început sa gătesc fără zahar si sare pentru Radu. Dacă te interesează un grup mișto pe Facebook, let me know 😉 felicitări pentru site 🙂


Leave a Reply