Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

Lucerna – alfalfa – Beneficiile asupra organismului uman!

Puțină istorie . . .

Istoria lucernei începe cu mult timp în urmă, pe vremea când popoarele arabe îşi hrăneau caii cu această plantă minunată – cunoscută sub denumirea de lucernă sau alf-alfa. Ei afirmau că lucerna ajută animalele să devină mai rapide şi mai puternice. De aici vine şi denumirea de legumă “Al-fal-fa”, care înseamnă “tatăl tuturor alimentelor”. 

Întreaga plantă de lucernă conține diferite substanțe nutritive, făcând-o una dintre cele mai bogate surse alimentare cunoscute. Frunzele de alfalfa sunt bogate în minerale, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, fier si zinc. Mai mult, planta de lucernă este o bună sursă de complex beta-caroten, vitamina D, E, K și B, precum și clorofilă.

Acesta conține aproximativ 25% proteină în greutate și include lizina un aminoacid esential care joacă un rol important în absorbția calciului, construind fibre musculare, producând hormoni, enzime și anticorpi și reparând țesutul deteriorat.

Beneficiile alfalfa

 

1. Reducerea colesterolului 

Saponinele și fibrele din alfalfa se leagă de cantități semnificative de colesterol. Acestea nu permit moleculelor de grăsime să se ataşeze de intestine sau pe artere. Evacuarea moleculelor de grăsime se face mult mai eficient atunci când există suficiente fibre alimentare în dieta noastră zilnică. Acest lucru poate preveni îngroşarea arterelor, ateroscleroza, atacurile de inima şi accidentele vasculare.

2. Alfalfa pentru construirea sângelui si combaterea anemiei 

Anemia este cauzată în principal de livrarea redusă a oxigenului la nivelul celulelor. Clorofila din alfalfa stimulează transportul oxigenului în țesuturi. Hemoglobina este substanţa din sângele uman care transporta oxigenul de la plămâni către alte ţesuturi şi celule ale corpului. Organismul necesită fier pentru a produce hemoglobină. Pe lângă faptul că este o sursă bogată de clorofilă, lucerna este o sursă bună de fier. Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina, proteina specifică care transportă oxigenul în interiorul celulelor roșii și dă culoarea sângelui. Lipsa hemoglobinei sau a globulelor roșii este numită anemie, ceea ce duce la oboseală, amețeli, scadere în greutate, la pielea palidă și la scăderea temperaturii corpului.  

3. Reduce inflamația în organism 

Alfalfa posedă niveluri ridicate de vitamina C și vitamina B. Contine compuși ai calciului și antioxidanți, toate acestea putând reduce inflamația în articulații, consolidând în același timp sistemul imunitar și prevenind boala cronică și stresul oxidativ. 

4. Alfalfa pentru coagularea si alcalinizarea sangelui 

Vitamina K în alfalfa promovează coagularea sângelui, esențial pentru vindecarea rănilor. Alfalfa este, de asemenea, considerată un aliment puternic alcalinizant, care are un beneficiu suplimentar pentru sânge, deoarece acesta trebuie menținut la un PH alcalin de aproximativ 7,35.  

5. Stimulează sistemul imunitar 

Cu un continut ridicat în vitamina C, lucerna este un booster ideal pentru sistemul imunitar. Vitamina C stimulează nu numai producerea de celule albe din sânge, ci actioneaza ca un antioxidant care elimină stresul oxidativ. În plus, vitaminele B și vitamina E acționează de asemenea ca regulatori metabolici și compuși antioxidanți în organism.

6. Alfalfa pentru gută și arsuri la stomac 

Puterea alcalină a lucernei în organism poate dizolva cristalele de acid uric. Guta este o afecțiune inflamatorie dureroasă care afectează articulațiile picioarelor și mâinilor. Creșterea alcalinității atenuează, de asemenea, arsurile la stomac, indigestia, unele forme de stomac deranjat și, în general, promovează digestia sanatoasa. 

7. Protejează inima 

Potasiul și fierul se găsesc in cantitate semnificativă în cadrul lucernei, si aceste 2 minerale sunt in avantajul inimii în diferite moduri.

– Potasiul este un vasodilatator, care ajută la scăderea tensiunii arteriale prin eliberarea tensiunii pe vasele sanguine și artere.

– Conținutul de fier al acestor germeni stimulează producția de celule roșii din sânge, îmbunătățind astfel circulația și asigurând ca organele organismului sunt oxigenate corespunzător. Acest lucru pune mai puțină presiune asupra inimii, deoarece extremitățile vor cere mai puțin sânge și oxigen de la o inimă deja suprasolicitată.

Microplantele pot fi achiziționate de la Microgreens România! Aici veți găsi o varietate mare de microplante – toate reprezentând bombe nutriționale!

Surse:

https://www.livestrong.com/article/464313-what-are-the-benefits-of-alfalfa-tonic/

https://www.drugs.com/npc/alfalfa.html

https://draxe.com/alfalfa-sprouts/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/alfalfa.html

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply