equilibrium
Leave a comment

Glutationul – cheia sănătăţii şi imunităţii!!

Poate pentru mulţi dintre voi această denumire ştiinţifică – glutation, aterizată parcă din spaţiu – cu un nume ciudat, nu vă spune nimic special …

Dar ce credeţi dacă v-aş spune că această substanţă – glutationul este una din elementele cheie din organismul nostru. Un element cheie care ne poate ajuta în îndepărtarea multor probleme de sănătate. Atunci sigur aţi reţine numele! 🙂

Eu vă îndemn să îl memoraţi pentru că acest termen va deveni din ce în ce mai cunoscut în lumea nutriţiei şi medicinei! Doresc să explic pe înţelesul tuturor – de ce este atât de importantă această substanţă!

Localizarea glutationului!

Noi ca şi fiinţe umane suntem alcătuiţi din sute de milioane de celule. Fiecare celulă la rândul ei conţine în interiorul ei – mai multe mitocondri. Fiecare mitocondrie funcţionează cu ajutorul glutationului. Mitocondria este responsabilă cu transformarea nutrimentelor în energie, iar mitocondriile nu funcţionează bine fără glutation.

Glutationul previne formarea radicalilor liberi care pot apărea în timpul producţiei de energie. Glutationul converteşte radicalii liberi în molecule de apă inofensive. Acesta reprezintă zidul de apărare împotriva stresului oxidativ, care poate crea leziuni celulare. Fără niveluri optime de glutation, celulele nu sunt capabile să funcţioneze în mod eficient.

Ce este glutationul?

Glutationul (GSH) este un lanţ simplu format din 3 amino acizi (glutamină, cisteină şi glicină) care joacă mai multe roluri vitale în organism. GSH mai are şi o moleculă de sulf care se leagă de toxine şi care îi da acestuia mirosul sau specific.

Expunerea la toxine şi stres oxidativ poate epuiza rezervele de glutation din corp, şi duce către multe afecţiuni cronice şi acute. Cercetătorii consideră că măsurarea glutationului în interiorul celulelor noastre poate deveni un predictor în răspunsul la întrebarea … cât timp vom trăi! Cheia pentru a înţelege de ce glutationul este atât de important pentru sănătatea noastră este pentru că fiecare celulă din corpul nostru îl produce.

Gustavo Bounous profesor de chirurgie de la Universitatea McGill din Montreal menţionează că Glutationul este cel mai important antioxidant şi acesta se găseşte în interiorul celulei.” Jeremy Appleton preşedintele departamentului de nutriţie al Colegiului Naţional de Medicină Naturopatic din Portland Oregon menţionează: “Dacă te uiţi într-o situaţie de spital la persoanele care au cancer, SIDA sau alte boli foarte grave, aproape invariabil toate aceste persoane au stocurile epuizate de glutation. Ştim că glutationul este extrem de important pentru menţinerea sănătăţii intracelulare. “

Cum creştem producţia de glutation în organism?

Alimentaţia este foarte importantă şi joacă un rol crucial în găsirea echilibrului! Consumând produse alimentare care cresc cantitatea de glutation în interiorul celulelor – ne îmbunătăţim starea de sănătate.

1. Armurariu sau mai banal denumit – ciuline cu flori mov

Folosit de secole în medicină populară tradiţională din întreagă lume, armurariul a fost mult timp lăudat ca un remediu pentru disfuncţii ale sistemului imunitar. În mod specific, silimarina, un complex de flavonoizi derivati din seminţele de armurariu, a fost folosită pentru leziuni hepatice şi boli ale cailor biliare – îmbunătăţirea evacuării bilei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, secretul de vindecare a armurariului este capacitatea sa de a spori glutationul. S-a descoperit că armurariul ar putea proteja de fapt ficatul de toxicitate, în prezenţa consumului de alcool(acesta provoacand nivelurile de glutation să se prăbuşească).

2. Alimente bogate în sulf

– Crucifere

– Brocoli

– Varză de Bruxelles

– Varză

– Conopidă

– Nap

– Mustar

– Ridiche

– Nasturel

3. Remediul eficient N-acetil cisteină (NAC)

Ajută la scăderea severităţii şi frecvenţei crizelor şi atacurilor respiratorii prin stimularea glutationului şi subţierea mucusului bronşic. NAC este de fapt un precursor al glutationului şi a fost recent dovedit extrem de eficient în tratarea problemelor neurocognitive cum ar fi dependenţa, comportamente compulsive, schizofrenie şi tulburarea bipolară.

4. Consumaţi alimente bogate în vitaminele B6, B9, B12, şi biotină … în general alimente care conţin acid folic:

–  Năut

– Fasole

– Linte

– Spanac

– Sparanghel

– Avocado

– Sfeclă

Fasole neagră

– Broccoli

5. Seleniul funcţionează ca un puternic anti-oxidant şi este necesar pentru corpul tău pentru a crea glutation. Alimente bogate în seleniu:

– Nuci de Brazilia

– Seminţe de floarea soarelui

– Seminţe de in şi susan

– Spanac

– Ciuperci

– Broccoli

– Varză

– Seminţe de chia

– Orez brun

6. Vitamina C şi E

Vitamina C ajută la creşterea glutationului în celulele roşii şi în limfocite si Vitamina E este un important antioxidant care lucrează cu glutationul pentru a preveni deteriorarea celulelor şi protejează enzimele dependente de glutation.

Deci, cele 2 vitamine lucrează împreună. Vitamina C şi E ajută la reciclarea glutationului şi va fereşte de boală! Mănâncă aceste alimente bogate în vitamina C şi vitamina E. Ele împreună ajută la menţinerea glutationului la niveluri optime şi stimuleaza sistemul imunitar şi funcţionarea de ansamblu a corpului!

VitaminaC

– Ardei roşii/ardei verzi

– Lamaie

– Fructe de padure

– Patrunjel

Kale

– Varză de Bruxelles

– Broccoli

– Căpşunile

– Grapefruit

– Kiwi

– Portocale

 Vitamina E

– Migdale

– Spanac

– Cartofi dulci

– Avocado

– Germeni de grâu

– Seminte de floarea-soarelui

– Ulei de palmier

– Ulei de măsline

Surse:

https://draxe.com/glutathione/http://hippocratesinst.org/what-is-glutathione

https://www.evolutionhealth.com/WheyProtein/Glutathione.htm

http://www.livestrong.com/article/93734-benefits-glutathione/

http://glutathionepro.com/10-glutathione-benefits/

Un video despre legătura între bolile intestinale şi glutation!

 

 

 

Leave a Reply