Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

Din ce este facuta de fapt painea?

Cum începem înţelegem ce este făina albă şi integrală şi care sunt efectele acestora pe termen lung? Va invit va clarificaţi şi aveţi o imagine mult mai limpede a ceea ce înseamnă grâul din care provin aceste făinuri.

Prin urmare:
Făina albă: Aşa cum sugerează titlul, această are culoarea albă. Ea conţine doar endosperma. Aşa cum sugerează imaginea, bobul de grâu este alcătuit din 3 mari componente: Coajă(învelişul), endosperma (conţinutul alb) şi germenele.

grau-3          grau

Cum rezultă painea atât de albă?

Prin procese mecanice şi mai nou prin procedee chimice, germenele din interiorul bobului şi învelişul exterior (coaja) sunt îndepărtate. În urma acestor procese rezulta aşa numită făină albă. Cea elastică, gustoasă, râvnită şi preferata papilelor noastre gustative. Din păcate endosperma conţine glutenul (proteină care oferă elasticitate aluaturilor) şi care este lipsită de nutrienţi. În urma chimizării şi preparării la temperaturi foarte ridicate, făină albă este un aliment bogat în calorii dar lipsit total de nutrienţi.

Eu am renunţat la făina albă, dar am momente când se mai iveşte poate o petrecere, vacanţă, zi onomastică şi atunci fac o excepţie. Am observat organismul meu reacţionează imediat. Am învăţat îmi ascult organismul si sa-mi dau seama ce îi convine şi ce nu! În trecut nu înţelegeam de ce aveam aceste simptome. Acum cunosc şi ştiu explicaţia şi doresc o împărtăşesc cu voi toţi. Odată ingerată făină albă indiferent dacă este sub forma biscuiţilor, pizze-lor, pâinilor, prăjiturilor sau pastelorea creează o eliminare bruscă de insulină în sânge. Făină albă este alcătuită din carbohidraţi simpli (adică zaharuri). Aceştia odată digeraţi sunt transformaţi în glucoză. Glucoza creşte brusc glicemia în sânge. Glicemie crescută –> pancreasul elimina insulină pentru a evacua excesul de zahăr din sânge.

Simptome:

Începe mi se usucă gura, semn îmi este sete. Beau apă…dar după 5 minute îmi este din nou sete! O sete abundentă! Beau din nou apă !! Din nou şi din nou!!! Beau multă apă … de ce? Organismul este setat perfect şi el ştie trebuie elimine acest surplus de zahăr din sânge. Cum? Prin urină? Prin urmare ştie mi transmită este necesar beau apă. Astfel se crează urină si elimin surplusul de zahăr. Alt efect pe care îl resimt este molesesc… energie zero. M- culca puţin. Dacă accept acest lucru şi culc cu stomacul plin, ştim cu toţi duce către digestie îngreunată, poate uneori chiar balonare, mâncare nedigerata.
Prin urmare din punctul meu de vedere aceste excepţii devin din ce în ce mai rare. De ce? Ştiu există opţiuni mult mai ok!

Făina integrală are o culoare bej – maronie.

 

Aceasta păstrează toate componentele bobului de grâu: coaja, endosperma şi germenele. Prin urmare conţine mulţi nutrienţi printre care:
Germenii boabelor de cereale sunt bogaţi în vitamina B şi E.
Coaja boabelor de grau furnizează aminoacizi esenţiali, care nu sunt produşi de organism.
Tot în coaja boabelor de cereale se găsesc şi fibre alimentare, vitamine din grupul B, fosfor, fier, mangan, calciu.

Mereu mi-am pus întrebarea cum pot fac diferenţa între o pâine integrală şi una falsă. Aceasta falsă este doar colorată în maro si are ca scop pacalirea consumatorului? Am căutat poze pentru a observa diferenţa majoră între o pâine colorată şi una care conţine fibrele de culoare maro.

In pozele mai jos prezentate avem paine integrală adevarată. Se pot observa taratele de grau, secara, orz etc. O altă caracteristică este ca painea integrală nu are o culoare uniformă pe toată suprafata. Sunt suprafete mici mai deschise si unele mai inchise.

grau-int grau-intreg

În schimb dacă privim imaginile mai jos prezentate se pot observa cu ochiul liber următoarele:

 

paine-integrala-cu-seminte paine-neagra

toată suprafaţa are o culoare uniformă ceea ce indică faptul au fost folosiţi coloranţi în procesul de fabricare.

tărâţele de grâu (secară, orz) nu sunt observabile.

Va recomand citiţi etichetele. Pâinea nu a scăpat de conservanţi, amelioratori, grăsimi vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate.
Va recomand deasemenea dacă puteţi consumaţi sau faceţi pâine de casă cu drojdia de Maia şi nu cu drojdia pe care o folosesc marile brutării. Aceste drojdii crează un mediu propice pentru dezvoltarea infecţiilor şi candidei in organism.

Leave a Reply