Am susţinut de curând o conferinţă în cadrul evenimentului Body Mind Spirit legat de subiectul “Dietă Alcalină“. . . . şi astfel am putut observa că există un mare interes pentru acest subiect. Cu siguranţă dacă citeşti si tu acest articol înseamnă că eşti interesat/a de subiect 🙂
Primul lucru pe care aş dori să îl elimin din vocabularul nostru – al tuturor, este cuvântul “dietă“. Aşadar din punctul meu de vedere nu există “Dietă alcalină“ ci există un stil de viaţă / alimentaţie preponderent alcalin/ă. Dieta presupune un stres atât mental cât şi fizic. Dieta se ţine pe o perioadă scurtă de timp pentru ca apoi să te întorci la vechile obiceiuri! Prin urmare, printr-o dieta creăm mai mult un dezechilibru!
Un ritm optim al recâştigării sănătăţii / îmbunătăţirii sistemului imunitar / slăbirii este acela în care înveţi să mănânci echilibrat, să te antrenezi, şi în care înveţi să îţi trasformi modul de viaţă. Aşadar în acest articol nu vom discuta despre o dietă minune ci despre un stil de viaţă!
Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă acid/alcalin este necesar să trecem prin câteva noţiuni de bază 🙂 Nu vă panicaţi – o să explic cât mai simplu posibil.
Ce reprezintă PH-ul?
PH reprezintă abrevierea cuvintelor potenţial de hidrogen! Luaţi în considerare ca organismul uman este chimie pură. Organismul uman este construit din celule, molecule, atomi de Hidrogen, Carbon, Oxigen, Nitrogen etc. La fel ca si noi, toate alimentele sunt compuse din punct de vedere chimic din 3 elemente de baza principale: C (carbon) – H (hidrogen) şi O (oxigen) + minerale şi vitamine! Asta înseamnă că aciditatea şi alcalinitatea unui aliment este determinată de 2 factori principali:
1. Concentraţia ionilor de hidrogen. Cu cât o substanţă (aliment) este mai bogată în ioni de hidrogen cu atât este mai acidă. Şi viceversa, cu cât o substanţă este mai săracă în ioni de hidrogen este mai alcalină. Cand spun substanţă– nu mă refer neapărat la ceva lichid! Putem să ne referim la alimentele pe care le consumăm.
2. Conţinutul de minerale. Dacă alimentele conţin minerale alcaline: calciu, magneziu, siliciu, fier, sodiu, potasiu – creează alcalinitate, dacă sunt bogate în fosfor, clor, iod, azot, nitrogen sau sulf, crează aciditate.
La aceşti 2 factori putem să mai adăugăm încă unul – la fel de important.
Ce este PRAL?
Cunoaştem cu toţii faptul că lămâia este un aliment acid – dar care în interiorul organismului se transformă în unul dintre cele mai alcaline fructe de pe suprafaţa pământului.
Şi aici o să menţionez scara PRAL. Adică Potenţial Renal Acid Load! Pe româneşte încărcătura acidă asupra rinichilor ce are loc în urma digestiei alimentelor. Cu toţii ştim că rinichii sunt unul din organele noastre principale de eliminare/filtrare a substanţelor nedorite. Aşadar dacă măsurăm încărcătura acidă a urinei în urma ingerării anumitor alimente – putem să ne dăm seama cât de alcaline / acide sunt alimentele respective. Eu am făcut acest test acum câţiva ani şi concluzia mea a fost că frunzele verzi sunt cele mai alcaline alimente. Vezi mai jos lista alimentelor acide – alcaline!
Formula de calcul PRAL
Cum se măsoară PH-ul?
Valoarea PH-ului se măsoară pe o scară de la 1 la 14, unde 1 subliniază un mediu foarte acid şi 14 un mediu foarte alcalin.
• Organismul uman în funcţie de zona în care privim – funcţionează cu diferite valori ale PH-ului. O să menţionez doar două exemple ca să realizăm cât de complecşi suntem – dacă privim zona stomacului – aici vom întâlni un PH foarte acid cu valori între 1 -3! În schimb dacă privim şi analizăm duodenul (intestinul subtire), aici vom descoperi un PH cu o valoare alcalina între 6,5 – 8,5. Mecanismul este foarte bine pus la punct. Stomacul este necesar să rămână acid pentru eliminarea bacteriilor – duodenul alcalin pentru absorbţia nutrienţilor!
• Organismul uman necesită ambele feluri de minerale acide şi alcaline pentru a fi sănătoşi şi în echilibru.
• Pentru menţinerea sănătăţii, procentul trebuie să fie 80% produse alcaline şi doar 20% acide.
Lista alimentelor acide / alcaline!
Consecinţele unei diete acide
– se produc radicali liberi care slăbesc sistemul imunitar,
– tulburări hormonale;
– pierderea sau acumularea excesivă în greutate;
– vitaminele şi mineralele nu mai pot fi absorbite corect în organism;
– bacteriile benefice din intestinul subţire îşi pierd capacitatea de a ajută la digestia corectă; balonări şi indigestii
– ţesutul conjunctiv se deteriorează şi îşi pierde capacitatea de a-şi realiza toate funcţiile relaţionate cu sănătatea capilară, a pielii şi a unghiilor;
– somnul este neregulat şi alterat;
– dureri de cap, infecţii şi răceli;
– apare o stare de oboseală permanentă şi o lipsa de energie.
Dacă bifezi cel puţin 3 dintre simptomele mai sus menţionate atunci este timpul să introduci mai multe alimente alcaline în alimentaţia ta. Îţi pun la dispoziţie o listă cu 10 sucuri alcalinizante super uşor de făcut!