equilibrium
Leave a comment

Metode de combatere a colesterolului mărit!

Ai probleme cu grăsimile din sângele tău? Colesterol mărit? Ai fost îndrumat către achiziţionarea suplimentelor Omega 3?

Cu siguranţă aţi auzit de la prieteni, rude sau cunoştinţe care iau sau care recomandă suplimente de Omega 3 pentru tratarea diferitelor probleme cum ar fi: colesterolul mărit, artrită, osteoporoză, astmul, diabetul, unele tipuri de cancer, probleme ale pielii, tensiune mărită, probleme de atenţie, probleme depresive, probleme digestive sau probleme de vedere.Omega 3 a fost şi încă este foarte mediatizat în ceea ce priveşte calităţile şi proprietăţile benefice asupra organismului. Nu avem nici un dubiu asupra acestui lucru! Nimeni nu poate contesta este absolut esenţial şi benefic!

 

Dar îmi pun întrebarea…oare am fost informaţi cu privire la faptul Omega 6(LA) inhibă conversia Omega 3 (ALA) în organism în formele lui mai uşor asimilabile? Cu alte cuvinte dacă în aceelasi timp consumăm preponderent alimente cu un raport ridicat de omega 6, atunci beneficiile mediatizate ale Omega 3 sunt mult diminuate şi chiar nu mai au efectele scontate pe termen lung!

 

Personal am luat suplimente de Omega 3 pentru analizele de sânge indicau un colesterolul mărit. M-au ajutat doar pentru o perioada scurtă de timp pentru nimeni nu mi-a atras atenţia într-un mod ferm şi corect către alimentaţia mea. Bineînţeles aici sunt mai multe aspecte de discutat legate de zahăr şi grăsimile săturate care de asemenea contribuie la îngroşarea arterelor şi creşterea colesterolului.

Omega 3 şi 6 sunt acizi graşi esenţiali organismului, asta înseamnă noi nu îi putem sintetiza în organism şi este necesar aportul lor din surse externe, din alimente.

chia, hemp, flax and pumpkin - healthy seeds in small wooden bowls

Surse Omega 3:

seminţe de in (este puţin cunoscut faptul seminţele de in au un conţinut de 18-24% omega 3, faţă de cel al peştilor de numai 2% pe aceeaşi cantitate de produs)
seminţe chia (au de asemenea un raport foarte bun intre omega 3 si 6)
seminte cânepă
seminte susan
– nuci
– soia(nemodificată genetic)
conopidă
– spanac
– ulei de peste
– alge comestibile

Surse Omega 6:

– carne

– organe (animale)

– ulei de floarea-soarelui
seminţe de floarea soarelui
– ulei de măsline
– uleiul de porumb
– seminţe de caju,
– migdale
– arahide
seminţe de dovleac
– ou întreg
– unt
untură de peste

Toate sursele mai sus menţionate conţin atât cantităţi de de omega 3 cât şi omega 6 dar în gramaje variabile.
Sursele menţionate la categoria Omega 3 conţin cu preponderenţă acest tip de acizi graşi dar asta nu înseamnă ele conţin în totalitate numai omega 3 şi viceversa.
Dar ceea ce mi se pare important de subliniat este raportul între Omega 3 şi Omega 6 care ar trebui fie 1 la 1 sau maxim 1 la 4, cu cât mai mic cu atât mai bine. Altfel spus, 1 parte acizi graşi esenţiali Omega 3 la maximum 4 părţi acizi graşi Omega 6.

va explic de ce!!

Raportul între cei 2 este foarte important pentru sănătatea organismului nostru:

Omega 3 face parte din grăsimile polinesaturate care intervin împotriva inflamatiilor din organism, iar Omega 6 face exact opusul, acesta este o grăsime care accelerează procesul pro-inflamator. Organismul nostru are nevoie de amândouă dar trebuie fim atenţi la raportul între cele 2.
Din păcate în dieta modernă însă, acest echilibru nu există mai deloc, astfel încât găsim raporturi de 1:22 sau 1:24 între omega 3 şi omega 6. Dietă noastră conţine mult mai multe grăsimi săturate (luate din carne şi lactate) şi acizi graşi omega 6 (luaţi din uleiurile vegetale), însă este foarte săracă în acizi graşi omega 3. Luati in considerare toate alimentele procesate, gatite, preparate(dulciuri care contin margarina, uleiuri hidrogenate, sau alimentele prajite si îmbibate de ulei) care nu fac decat sa ridice procentul de Omega 6 in organism.

 

omega-3-fatty-acids1

 

Sunt de părere chiar dacă începem şi consumăm suplimente cu Omega 3 dar dieta noastră rămâne la fel de bogată şi în grăsimi Omega 6 din păcate nu vor exista neapărat efecte benefice vizibile pe termen lung. Va povestesc din experienţă proprie!

 

În urma acestui raport se produc dezechilibre şi inflamaţii în organism.

Cateva exemple in raportul dintre omega 3 şi 6:
– uleiul de cânepă comună 1:3
– ulei de floarea soarelui 1:71
– ulei de seminţe de in 4:1 (este unicul care are omega 3 în cantitate mai mare decât omega 6)
– uleiul de măsline 1:9
– uleiul de germeni de grâu 1:10

De ce nu ulei floarea soarelui?

Uleiul de floarea soarelui are cel mai dezechilibrat raport între omega 3 şi 6. Deşi el conţine vitamina E (vitamina fertilităţii) poate fi înlocuit cu ulei de măsline sau uleiul de in care are mai multe proprietăţii benefice organismului.
Va recomand folosiţi doar uleiuri presate la rece şi le evitaţi pe cele rafinate care îşi pierd proprietăţile benefice şi care sunt dăunătoare organismului.
De ce surse Omega 3 vegetale şi nu animale?
Cu toţii ştim în ziua de astăzi sursele de peste sunt contaminate cu metale grele sau aceştia sunt crescuţi într-o crescătorie cu ajutorul hormonilor şi agenţilor de creştere.

De unde îşi procura peştele omega 3?

ulei-de-peste
Peştele, la fel ca şi noi, nu reuşeşte sintetizeze omega 3, aşa el îl procura din surse externe…ai ghicit…din alge. Algele conţin foarte mult omega 3 şi spre deosebire de carnea de peste, acestea nu conţin colesterol, făcându-le o sursă mult mai sigură pentru persoanele cu probleme vasculare şi nu numai.

Dacă va plac foarte mult seminţele din categoria migdale sau caju, având în vedere acestea conţin mult Omega 6, va recomand le combinaţi şi cu nuci româneşti care conţin cu preponderenţă Omega 3.
Aportul de acizi graşi de acest tip adus organismului nostru prin alimentaţie nu trebuie fie într-o proporţie dezechilibrată tocmai pentru a nu intra în dezechilibru cu metabolismul nostru şi a provoca boli sau inflamaţii.
Cu cât consumi mai mult omega – 3 din alimentele pe care le mănânci, mai puţin omega – 6 va fi disponibil la ţesuturi pentru a produce inflamaţie. Omega – 6 este pro – inflamator, în timp ce omega – 3 anti-inflamator.

 

Surse:

http://www.mercola.com/beef/omega3_oil.htm
http://www.medicinăinternă.ro/articol.php?articol=815&lang=ro
https://www.mentalhealth.org.nz/assets/ResourceFinder/FHF-inquiry-report-diet-and-behaviour.pdf
http://chriskresser.com/how-too-much-omega-6-and-not-enough-omega-3-is-making-us-sick/

Leave a Reply