Deficit de magneziu, calciu, fier! Sună cunoscut?
Este deja o problema nutritională pe care o întalnesc din ce în ce mai des la oamenii pe care ii sfatuiesc si consult. Fie că eşti copil, adolescent sau adult, carenţa de minerale a ajuns să fie atât de problematică printre noi. Avem atâta nevoie de ele încât nici nu ne imaginăm:
Magneziul
Circa 70% din cantitatea totală de magneziu se găseşte în oase. Va daţi seama ce înseamnă asta? Are rolul principal alături de calciu şi fosfor în realizarea densităţii osoase şi evitarea apariţiei osteoporozei.
Cum să înlăturăm acest deficit nutritional?
Evident că suntem îndreptăţi către suplimente alimentare de tip “pastiluţa minune” care face să dispară problema. Din păcate nu e chiar aşa! Nu ştiu câţi dintre voi aţi încercat şi chiar aţi reuşit să depăşiţi problema cu ajutorul suplimentelor sintetice! Eu una nu am reuşit! Nici nu am intalnit pe cineva care a reusit! Am încercat cu suplimente de înghiţit, efervescente, ţinut sub limba, gumate sau tari, mari sau mici, le-am încercat pe toate. Nici unul nu a dat rezultate. Citeşte aici de ce?
Am depăşit această problema destul de simplu – printr-o alimentaţie echilibrată!
Dar astăzi ne concentrăm asupra alimentului minune si anume cacao 🙂
In poza mai jos prezentata avem boabe de cacao raw – neprelucrate in nici un fel!
Cea mai puternică concentraţie de magneziu o găsim în cacao! Dar nu orice fel de cacao. În cea crudă –raw! Cacaoa crudă are de două ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu şi de trei ori mai mulţi decât ceaiul verde.
Pudra de cacao raw provine de la boabele de cacao. Aici întâlnim 3 opţiuni:
1. Fie alegem să folosim boabele crude întregi cum am făcut eu. Adică punem boabele în blender şi le mixăm până devine o pudră fină. Aceasta conţine atât grăsimile din boaba de cacao cât şi toate mineralele.
2. Alegem să cumpărăm direct varianta măcinată de pudra de cacao raw.
3. Fie alegem varianta prăjită care rezultă după ce se extrage untul de cacao din boabe. Aceasta este din păcate ceea ce cumpărăm noi din supermarket.
Procesul tehnologic de obtinere a pudrei de cacao incepe cu prajirea boabelor de cacao. Proces prin care boabele isi pierd o mare parte din proprietati. Masa de cacao macinata se preseaza la temperatura de 70-80°C, in prese hidraulice, extragandu-se astfel prin presare si o parte din untul de cacao (40-45%), materie prima ce se utilizeaza la fabricarea ciocolatei.
Ne-ar fi plăcut nouă să rezolvăm problema mâncând câte o ciocolată în fiecare zi!
Nu-i aşa?
Dar din păcate cacaoa pudră pe care o cumpărăm de la supermarket este procesată la multe grade celsius. În urma acestui process îşi pierde o mare parte din antioxidanţi. Dacă doreşti beneficii nutritive, nu le vei găsi într-un borcan sau baton de ciocolată.
Temperatura ridicată din timpul procesării şi al rafinării distruge micronutrientii din boabele de cacao, împreună cu beneficiile acestora pentru sănătate.
Ciocolată procesată conţine lactate, zahăr şi numeroase chimicale care blochează efectul benefic al antioxidanţilor. Ciocolata procesată mai conţine şi grăsimi trans sau saturate care nu fac altceva decât să blocheze arterele.
Este necesar să începem să introducem în alimentaţia noastră – vedeta acestui articol – Cacao crudă, neprocesată!
1. Creşte densitatea osoasă
2. Alcalinizează organismul prin aportul mare de Magneziu şi Fier
3. Reglează sistemul endocrin
4. Creşte cantitatea de Feniletilamina – produsă de către creier atunci când eşti îndrăgostit
5. Creşte cantitatea de serotonină în organism –hormonul fericirii
Ciocolata crudă este acel produs în care boabele de cacao nu au fost încinse sau procesate. În acest fel au fost conservaţi toţi nutrienţii. De asemenea, ciocolata crudă nu conţine chimicale sau conservanţi folosiţi în industria ciocolatei.
Boabele de cacao crude conţin:
– foarte mulţi antioxidanti printre care şi catechina care previne infarctul şi insuficientă cardiacă, cancerul şi diabetul.
– proteine, calciu, caroten, antioxidanti si acizi grasi esentiali.
– magneziu care ridică nivelul de alcalinitate din corp şi ajută la detoxifierea organismului;
– epicatecina ajută la mărirea capacităţii de relaxare a vaselor sanguine.
Surse:
http://foodfacts.mercola.com/cacao.html
http://documents.tips/documents/cacao-masa-descriere.html
https://www.davidwolfe.com/9-reasons-chocolate-healthy/