equilibrium
Leave a comment

De ce vegetarian?

 

Rândurile următoare nu se vor a fi o propagandă vegană, ci mai degrabă o analiză coerentă şi obiectivă. Doresc prezint motivele ce au stat în spatele unei alegeri personale. Fiecare din noi avem dreptul şi liberul arbitru decidem ceea ce considerăm ni se potriveşte mai bine stil alimentar.
Scopul articolului nu este determinarea schimbării ci mai degrabă prezentarea unei poze complete pentru tu poţi alege informat şi asumat. În cele ce urmează voi încerca va prezint, prin viziunea mea, motivele ce au stat în spatele alegerilor făcute, cât şi obstacolele întâmpinate(nu este deloc uşor să renunţi şi elimini obiceiuri culinare acumulate în 27 de ani).

Aşadar în ordine cronologică:

 

1. Sănătatea mea vine prima!

 

Din păcate, majoritatea dintre noi, nu ajungem facem o schimbare în favoarea sănătăţii decât în momentul în care “ ne lovim cu capul de zid”. Aceelasi lucru mi s-a întâmplat şi mie, acum 4 ani am întâmpinat o problema de sănătate care m-a îngrijorat destul de mult şi care m-a determinat îmi schimb stilul alimentar. Deşi eram o mare consumatoare de carne preparată în cele mai apetisante moduri, am decis renunţ la ea. Principalul motiv a fost calitatea cel puţin discutabilă cât şi conţinutul mult prea mare de hormoni şi antibiotice pe care nu le mai doream în organismul meu.

Un factor foarte important care m-a asigurat sunt pe drumul cel bun a fost rezultatele nu au întârziat aparăÎntr-un timp relativ scurt am reuşit elimin problema de sănătate principala care îmi afecta atât corpul cât şi mintea(stress, gânduri, anxientate, frică). La pachet analizele mele de sânge s-au îmbunătăţit considerabil, sistemul meu imunitar reîncepând funcţioneze la parametri normali. Ca şi efect imediat am observat nu am mai răcit. Eu care în anii trecuţi în sezonul rece, cum prindea vremea urâtă, eram abonată la tuşe, febra, nas înfundat

Simt nevoia subliniez reglarea organismului s-a produs printr-un cumul de factori care m-au ajutat. Eu pe parcurs am renunţat şi la produse procesate: dulciuri, sucuri comerciale, covrigi, patiserie, prăjeli. Cu alte cuvinte adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat!

 

verdeata-cos-prelucrat9

 

2. Sunt produsele animale optime pentru omul secolului XXI?

Sunt sigură aţi luat parte la o discuţie de genul “Da, dar bunicii la ţară mâncau la micul dejun slană şi jumări şi au trăit 90 de ani bine mersi”. O afirmaţie adevărată şi corectă. Dar bunicii noştri compensau aceste obiceiuri culinare cu multă activitate fizică. Se duceau la câmp şi munceau din greu pământul lor scump şi drag. Din păcate astăzi, majoritatea dintre noi bifăm celebrul 9:00 – 18:00 de stat pe scaun în faţă calculatorului, preocupaţi de muncă şi de responsabilităţile aferente, uitând cu desarvasire ceea ce ar trebui conteaze mai mult: sănătatea noastră!

3. Motive etice.

La început când am ales această cale, motivele morale nu au constituit un factor prea important, dar odată început drumul acesta, aprofundând, citind şi urmărind diferite documentare sau prelegeri pe acest subiect, viziunea mea s-a schimbat radical.
Eu acum privesc lucrurile diferit! Cu timpul începi simţi diferenţa, începi aprofundezi subiectul din ce în ce mai mult, devii mai curios. Documentarele de genul Meet your Meat sau Forks over Knives vorbesc de la sine. Animale chinuite şi crescute în nişte condiţii mizere, pentru ce?

4. Pot mănânc cât vreau….

Yep…este exact cum “auzi”.
Nu am fost niciodată o persoană supraponderală, am avut cu 4-5 Kg în plus, şi deşi lucrurile păreau ok la exterior, nu aceelasi lucru îl pot spune şi despre interior. Am cunoscut perioade când simţeam oribil. Stare generală de disconfort, balonare, indigestii, hemoroizi, energie scăzută, şi de ce nu menţionez şi multă celulita…bleahh!

Mănânc 1 masă gătită pe zi şi 2 de mâncare crudă. Încerc diversific cât mai mult pentru a nu îmi priva organismul de nici un nutrient! Analizele chiar demonstrează….nu sunt privată de nici un nutrient. Din contra analizele mele de sânge s-au îmbunătăţit considerabil de când eu am devenit vegetariană.

5. Numărul 1 în Poluarea pământului:

 

Producţia de carne în anul 2016 este dublă faţă de cea din 1970.
Am ajuns folosim cea mai mare parte a terenurilor agricole pentru a hrăni animalele şi nu oamenii. În ultimii 40 de ani, 40% din totalul pădurilor tropicale din America Centrală au fost defrişate sau arse pentru a face loc păşunilor pentru animale şi cultivării furajelor.

Ce mi se pare important de menţionat este pe aceeaşi suprafaţă de pământ necesară producerii unui kilogram de carne ar putea fi recoltate în aceeaşi perioada de timp 200 kg de roşii sau 160 kg de cartofi sau 120 kg de morcovi şi fără a avea vreun efect periculos pentru mediul înconjurător. Va recomand documentarul “Before de Flood” realizat de Leo di Caprio – UN Messenger of Peace.

6. Înlăturarea foametei:

În SUA 8 miliarde de animale sacrificate consumă 80% din recolta totală de cereale. 90% din producţia mondială de soia reprezintă furaje şi, în total, aproximativ jumătate din producţia mondială de grâne este întrebuinţată hrană pentru animale, pentru obţinerea de carne. Ca  va dau un exemplu mai simplu de privit: S-a demonstrat sunt necesare între 7 kg de grâne sau de boabe de soia pentru a produce 1 kg de carne.

În urma unor calcule făcute de către cercetătorii americani, s-a demonstrat dacă am reduce consumul de carne, cantitatea de cereale economisită pentru creştereaacestor animale, ar putea salva de la foamete aproximativ un miliard de oameni din zonele mai puţin dezvoltate.

Concluzie:
Nu deţin adevărul suprem (nimeni nu îl deţine), fiecare este liber aleagă pentru el, tot ce îmi doresc prin acest articol şi cele ce vor urma, este ofer celor interesaţi, cadrul şi informaţiile această alegere fie făcută în cunoştinţă de cauza.

Leave a Reply